Nikon ohlásil vývoj fotoaparátu D5

Nikon oficiálně oznámil vývoj profesionální zrcadlovky Nikon D5. Zatím bez dalších detailů. Jedná se o plánovaného nástupce modelů D4 a D4s, současných vlajkových lodí výrobce - tedy o čistě profesionální nástroj s maximálním výkonem po všech směrech.

Nikon oficiálně oznámil vývoj profesionální zrcadlovky Nikon D5. Zatím však bez dalších detailů. Nicméně samotný fakt, že je toto tělo na cestě je pro cílové publikum důležitý.

Současný vrcholový model D4s

Jedná se o plánovaného nástupce současných modelů D4D4s, tedy vlajkových lodí výrobce. Bude to čistě profesionální nástroj s maximálním výkonem po všech směrech, vhodný zejjména pro sportovní fotografy, fotoreportéry, wildlife fotografy a všechny, kteří potřebují fotografovat v těch nejnáročnějších podmínkách (těla této řady jsou rychlá, vysoce odolná a dokonale utěsněná, zároveň nabízejí velice propracované ovládání a maximální spolehlivost.

Charakteristické pro tuto řadu je, že se nesnaží „honit megapixely“, ale jde za co největší citlivostí a dynamickým rozsahem, při zachování rozlišení dostatečného pro velké tisky, ale ne přehnaného. Současná řada má 16MPx, což na fullframe senzoru dává velikost pixelu 7.3µm. To na moderním CMOS senzoru umožňuje modelu D4s dosáhnout citlivosti až 409600 ISO.

U nástupce tedy můžeme čekat rozlišení v podobném rozsahu, osobně odhaduji 16 – 24MPx.

Rovněž je jisté, že horní citlivost ISO pod 409600 neklesne.

Už od modelu D1 má tato řada integrovaný vertikální grip, který pojme akumulátor s vysokou kapacitou. Je to opět kvůli odolnosti – jakýkoliv spoj na těle zvlášť s elektronickými kontakty by byl slabým místem. Takže i toto můžeme čekat téměř s jistotou.

Kde je tedy prostor pro zlepšování? 

Určitě u automatického ostření. „Jednotková“ řada Nikonů dostává nové technologie vždy jako první, takže by zde mohl být nový AF modul s ještě více AF body a lepší citlivostí i rychlostí ostření (ne že by u D4s byla špatná:-)

Dále v oblasti videa. Standardem se pomalu ale jistě stává 4K záznam, a zvlášť reportážní fotografové by video ve vysokém rozlišení (4K je standardně 4096×2160 px vs. 1920 × 1080 px u Full HD, které má D4s) ocenili. Takže se nechme překvapit.

Generaci od generace se také zlepšuje rychlost sériového snímání (D3 – 9 sn./s, D4 – 11 sn./s). Zvlášť v případě navýšení výpočetního výkonu a rychlosti čtení dat ze senzoru nutných pro 4K video se toto vylepšení nabízí. Nejrychlejší polo- a profesionální fotoaparáty umí dnes kolem 15 sn./s (Samsung NX1 15sn,/s, Canon 1D X 12–14 sn./s…), takže můžeme tušit, co očekávat.

Byť je současný model v podstatě stále špičkou dosavadní technologie ve fotografickém průmyslu, jak jde pokrok kupředu, půjde jistě zlepšit daleko víc věcí, stejně tak mohou přijít nové, nečekané funkce.

Upozorňuji, že hypotézy výše nejsou oficiální, je to pouze spíše osobní „wish-list“ pro budoucí model. Zda jsem se trefil, uvidíme snad zanedlouho:-)

Vyvíjeno je rovněž nové bezdrátové síťové rozhraní WT-6 a blesk SB-5000, který bude tvořit špičku nabídky blesků Nikon.

Jakmile bude další oficiální informace od Nikonu, dozvíte se ji obratem na FotoAparát.cz.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram