Sony - nový fullframe kompakt RX1R II

Společnost Sony možná trochu překvapivě představila nový model profesionálního kompaktu: RX1R II.

Jde o fullframe fotoaparát s pevným 35mm objektivem. Nově má však senzor s rozlišením 42MPx a elektronický hledáček.

Předchozí model, Sony RX1R jsme testovali zde

Model RX1 a jeho verze bez low-pass filtru RX1R byly představeny v roce 2013. Mířily na profesionální fotoreportéry a vůbec všechny, kteří využijí 35mm ohnisko ve spojení s kvalitním FF čipem.

Bylo by se mohlo zdát, že šlo jen o „prošlapání cestičky“ následně představeným modelům řady a7, ale nyní se na 100% potvrdilo, že modelová řada RX1 nebyla pouze jednorázovým experimentem.

Sony CyberShot RX1R II

(ano, správně, ani tento fotoaparát se nestydí za „kompaktní“ sérii CyberShot)

Co přináší tato generace nového?

Objektiv ne, ten zůstal stejný: 35mm F2.0.

V první řadě je to nový senzor. Stejně jako model a7R II je to hned 42MPx, fullframe, navíc typu BSI (co je to BSI se dočtete zde).

Další viditelnou změnou (i když ne na první pohled) je elektronický hledáček. Proč ne na první pohled? Protože je skrytý v těle a je vyskakovací. Je obdobný jako u modelu RX100 I­II. Má 100% pokrytí, rozlišení 2 359 296 b­odů a zvětšení 0,74×. Kromě něj přibyl i výklopný displej.

Dalším rozdílem oproti předchozí generaci je hybridní AF. Kombinuje detekci kontrastu s 399 body detekce fázového posunu pokrývajícími 45% scény.

Na voliči režimu ostření dále přibyly polohy pro „single“ a continuous".

Méně viditelnou, ale o to zajímavější novinkou je volitelná síla low-pass filtru. Jde o podobnou funkci, kterou již nabízí Ricoh např. ve svém modelu Pentax K-3. Jde ale nejspíše o jiný princip, protože Sony uvádí, že jde o optickou filtraci. Na detaily jsme sami zvědaví a pokryjeme je v budoucí recenzi.

Další „neviditelnou“ změnou je podpora 14-bitových RAW souborů.

Jedna věc zmizela a tou je vestavěný blesk – uvolnil místo EVF. Naštěstí má přístroj sáňky.

Co se nezměnilo?

Hlavně to dobré ze staršího přístroje – celková filozofie, design i ovládání jsou podobné. Většina technických specifikací také zůstala, jak byla (ISO nativně 100–25600, jde ale nově rozšířit až na 102400, časy závěrky 30s-1/4000s + B, synchročas 1/2000s, 5 sn./s snímání, FullHD video…).

Co je trochu škoda, že se nezměnilo je nepřítomnost stabilizace obrazu a nízká výdrž na baterii (220 snímků dle CIPA) či USB 2.0.

Uváděná dostupnost je prosinec 2015 a cena 3300 dolarů. Na českou cenu si počkáme…

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram