Fotografie týdne a jejich autoři – IV/2014

V článku najdete pohromadě fotografie, které jste hodnotili ve 4. kvartále 2014 jako Foto Týdne zde na Galerii FotoAparát.cz. Autorům gratulujeme a děkujeme za příběhy, o které fotografie obohatili včetně použité fototechniky. Foto Týdne můžete "lajkovat" každou STŘEDU na Facebook/FotoAparát.cz.

Čtvrté čtvrtletí završilo rok 2014 na naší FotoGalerii. Nastal tedy pravý čas podívat se na výběr fotografií, které vás, čtenáře FotoAparát.cz nejvíce zaujaly – Foto Týdne.

Foto Týdne je rubrika, kterou můžete znát ze stránek FotoAparát.cz, z naší FotoGalerie, stránek FotoInstitut.cz a našeho Facebooku.

Nyní si přiblížíme fotky, které jste vy, naši čtenáři a příznivci, vybrali za čtvrté čtvrtletí uplynulého roku (tedy říjen, listopad a prosinec). Už teď můžete na našich stránkách a Facebooku sledovat Fotografie týdne za právě probíhající 1. čtvrtletí 2015.

Všem autorům fotografií, které se staly naším Fotem týdne, velice gratulujeme!

Autory jsme také oslovili s žádostí o několik slov k jejich fotografiím.
Podíváme se na ně pěkně popořádku, chronologicky:-)


Autor: Renata Kosnarová
Název: …hřib hnědý…
Foto Týdne 6/10/2014

Příběh za fotografií: Ráda chodím na procházky do lesa a pokud rostou houby, je moje radost dvojnásobná. Na záda si dám batoh, ve kterém mám foťák a pytlík s rýží místo stativu, do ruky košíček a vyrazím. Běžně chodím na houby ráno, ale fotka vznikla při návratu z odpolední procházky. Byla to poslední houba za ten den. Vyfotila jsem jí, ale s výsledkem jsem nebyla spokojená, rostla na místě kde bylo málo světla a fotka nevypadala hezky. Napadlo mě, že zkusím houbu přesadit. Zkusila jsem ji zasadit na kraji lesa, ten lístek tam byl a vypadal hezky, tak jsem ho nechala. Možná někoho zklamu, že fotka je podvod – bohužel to tak je, nejhezčí rostou často v nepřístupném tmavém houští, kde se fotit nedá. Mnohdy je těžší najít vhodné místo na focení, než najít houbu samotnou…
Technika: Canon EOS 600D s objektivem CANON EF 100mm f/2,8 L MACRO IS USM, v editoru jsem trochu upravila barvy a doostřila.


Autor: Martin Prochazka
Název: Orlovec říční (Pandion haliaetus)
Foto Týdne 13/10/2014

Příběh za fotografií: Fotka vznikla v srpnu 2014 ve Skotsku. Dva dny jsem měl zajednanou boudu u rybníka, kde orlovci lovili a díky tomu se podařilo nafotit několik útoků tohoto dravce. Za dva dny v krytu jsem se dočkal několika útoků tohoto zajímavého dravce, z toho jen jeden byl neúspěšný. Vždy zazněla rána, voda se rozlétla do všech stran a silné drápy chytly kořist, se kterou se následně orlovec vznesl do svého hnízda. Útoky byly díky hnízdění časté, jen mnohokrát člověku tahal nervy, když jen prolétal či naznačoval útok, který pak nedokončil. A pokud to dotáhl až do konce, tak šlo o vteřinovou záležitost, ve které to ryba měla spočítané.
Technika: Canon EOS 5D II a 300L USM 2,8, konverze z RAWu.


Autor: Pavel Kolárik
Název: Helmovky
Foto Týdne 20/10/2014

Příběh za fotografií: Huby veľmi rád fotografujem už niekoľko rokov. Mojou prioritou boli však bezstavovce konkrétne Denné motýle. Keďže som túto tématiku v podstate už dosť vyčerpal, skúsil som to v Ríši Húb. Venujem sa najmä detailu a makro fotografii. Táto fotografia vznikla odpoludnie v nádhernom prostredí borovicového lesa nad mojim bydliskom v Banskej Bystrici. S veľkou obľubou sú to najmä helmovky, po slovenský Prilbičky. Je to pomerne veľký Rod a zaujímavá Čeľad. Helmovky ma fascinujú už roky. Sú to krehké hubky, pre konzumenta- zberača nejedlé, ale pre fotografa veľmi prítažlivé a fotogenické. Helmovky / Prilbičky sú výzva.
Huby na fotografii som potreboval trochu priblížiť trošku bližšie k sebe. Sú však veľmi krehké a pri malom dotyku sa stalo že pravá helmovka začala padať. Musel som to riešiť tak som ju podoprel tým kúskom machu ktorý ten krehučký hlúbik zastabilizoval.
Technika: Olympus E-520 + Zuiko Digital 50mm F2 Macro ED, makrostatív Manfrotto


Autor: marko / http://fotomarko.webnode.sk/
Název: Na vrsateckych babkach
Foto Týdne 3/11/2014

Příběh za fotografií: Fotografia bola vyfotena v oktobri 2014. Vznikla pri výlete na Vrsatecké Babky na Slovensku, kde sme sa rozhodli, ze si to este trochu spestrime a tak sme taj natiahli lano a trochu pozlanovali. Fotka vznikla prave pri tomto zlanovani.
Technika: Canon EOS 550D + objektiv Tamron 17–50 F2.8, upravovana bola v Adobe Photoshop.


Autor: Jiří Míchal / www.jmichal.cz
Název: Svišť horský
Foto Týdne 27/10/2014

Příběh za fotografií: Fotografie svišťů vznikla při mé návštěvě Vysokých Taur, kam jsem za nimi vyrazil.
Technika: Canon 5DIII s objektivem Canon 500/4 L IS USM, Raw byl vyvolán pomocí Canon DPP a následně doladěn v Photoshopu.


Autor: Aleš Foltýn
Název: Zpívání v dešti
Foto Týdne 10/11/2014


Autor: Dominik Kalata (Kalo)
Název: Líška hrdzavá – W
Foto Týdne 24/11/2014

Příběh za fotografií: Táto fotka vznikla pri fotení strák a soják. Fotil som z prenostného krytu. Znenazdajky prišla nádherná líška hrdzavá, ktorú pravdepodobne prilákal hlas týchto vtákov. Bola tak blízko, že som mal problém ju zmestiť do objektívu.
Technika: Canon 5D Mark III, Canon 300mm F2,8 L


Autor: Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
Název: Kirkjufell [Iceland XVIII.]
Foto Týdne 1/12/2014


Autor: Dominik Kalata (Kalo)
Název: Orliak morský – W
Foto Týdne 22/12/2014

Příběh za fotografií: Vznikla na újedi v zime. Tento orliak prišiel na újeď, ked sa dostatočne nakŕmil odletel si po svojom. Zachytil som ho v momente, ked odlietal.
Technika: Canon 5D Mark III, Canon 300mm F2,8 L + Canon telekonventor 1,4×


Autor: Dominik Kalata (Kalo)
Název: Líška – W
Foto Týdne 15/12/2014

Příběh za fotografií: Fotka vznikla v jeden letný podvečer, kedy som sa vybral do prírody s fotobatohom na lov. Sadol som si zamaskovaný pri lesnej mladine za učelom fotenia srnčej zveri. Po nejakom čase sa rozpršalo a zvažoval som či to nezbalím. Zostal som a výsledkom bol úlovok líšky, ktorá si v daždi sadla na nedaleký pník. Urobil som pár cvakov a líštička sa pobrala svojou cestou netušiac, že bola zväčnená fotoaparátom.
Technika: Canon 5D Mark III, Canon 300mm F2,8 L + Canon telekonventor 1,4×


Autor: Dominik Kalata (Kalo)
Název: Súboj
Foto Týdne 8/12/2014

Příběh za fotografií: Fotka súboj bola urobená minulý rok v zime, kedy dravce maju problém získať korisť. Fotku som urobil z pevného krytu, kde som dal návnadu. Po niekoľkých hodinách čakania prišiel mladší jedinec orliaka morského. Dlho ale v kľude nehodoval, po nejakom čase na neho zaútočil druhý jedinec, ktorý si tiež chcel nárokovať na kus potravy.
Technika: Canon 5D Mark III, Canon 300mm /2,8 L


Autor: Dominik Kalata (Kalo)
Název: Statný samec – W
Foto Týdne 29/12/2014

Příběh za fotografií: Fotografia vznikla na jar 2013, kedy som sa venoval aktívne pozorovaniu medveďov počas medvedej ruje. V priebehu mesiaca sa mi podarilo zachytiť fotoaparátom niekoľko samcov a tiež medvedíc. Medvieďatá (pestúne) v tom období sú odohnané od samíc preto, lebo im hrozí zabitie samcom. Takže medvieďatá sa potulujú samé a často v tomto období prídu až k blizkosti civilizácii. Po skončení ruje sa vrátia k medvedici. Nie je vzácnosťou, že starý samec zabije medvieďa len preto, aby medvedica išla do ruje skôr. Konkrétne tento samec mal približne okolo 250 kg a počas ruje som pri ňom pozoroval postupne 3 rozdielne medvedice.
Technika: Canon EOS 5D mark III a objektív 300mm 2,8 L + telekonventor Canon 1,4×
Uprava: len zakl. veci (orez, živosť, vyvaž. farieb, jas, kontrast)

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram