Test Panasonic Lumix GH4

Na trhu se objevuje stále více tzv. bezzrcadlovek. Z pohledu firmy Panasonic je jejím nejvyšším profesionálním modelem v tomto segmentu fotoaparát Panasonic Lumix DMC-GH4. V následujícím testu se na něj podíváme blíže.

Čip

Velikost a charakteristika čipu předurčuje chování fotoaparátu. Zde je jím (nestabilizovaný) Live MOS Sensor o rozměrech 17.3×13.0 mm (poměr stran 4:3) s efektivním počtem 16,05 Mpx (4608×3456 px). Při jiných poměrech stran jde o ořez z největšího rozměru. . Ultrazvukový filtr se stará o odstranění nečistot z čipu (čištění lze zapnout v Menu).

LCD, EVF

Panasonic Lumix GH4 Dotykový displej - Panasonic Lumix GH4

Obojí je excelentní. LCD je dotykové a tím se objevují další možnosti ovládání a způsobu nastavení.

Hledáček je typu OLED a zobrazuje totéž co LCD (s výjimkou toho, co souvisí s dotykovostí LCD), má totiž výborné rozlišení 2 359 000 bodů. Navíc má dioptrickou korekci v rozsahu +/- 4 dioptrie, což je hodně a je to skvělé. LCD má velikost 3" (poměr stran 3:2) a je tvořen cca 1 036 000 body.

Video

Nastavení Videa

K této části se vrátíme ve speciálním testu. Předem mohu říci, že možnosti nastavení jsou na dnešní dobu obrovské a maximální rozlišení videa je dokonce C4K. (4096×2160:24p). (Edit: druhou část recenze již naleznete zde)

Prohlížení a úpravy při prohlížení

Menu Přehrávání LCD při přehrávání

Přiložené snímky dokumentují možnosti zobrazení množství informací a menu při prohlížení. „Listovat“ mezi snímky lze pomocí tahání prstu po displeji, jak nám ukáže nápověda.

Na kompletní funkce a specifikace se podívejte na stránky www.panasonic.cz.

Start aparátu je prakticky okamžitý a i ostatní provozní časy nijak neomezují. Co mě opravdu překvapilo, byla vynikající rychlost ostření a to za všech mně běžně známých situací. Prostě jako moje vlastní zrcadlovka.

12 snímků za sekundu, rychlost ukládání dat, to vše bylo očekávané. Ale… GH4 má tak obrovskou vyrovnávací paměť, že počet v RAWu(!!!) exponovaných fotografií, než „přestala stíhat karta“ byl několik desítek. A kartu jsem měl běžnou class 10. Navíc při ukládání dat šlo dělat cokoliv dalšího. Ostřit, fotit, procházet menu… A to není obvyklé. V tomhle mě Panasonic dostal „do kolen“. Takto fungující „multitasking“ si u žádného jiného stroje nepamatuji.

Objektivy Objektivy

V setu lze pořídit GH4 mj. s objektivem LUMIX G VARIO 14–140mm / F3.5–5.6 ASPH. / MEGA O.I.S. za cca 55 tis. Kč. K dispozici jsem měl ještě i objektiv Panasonic Leica DG Nocticron 42,5mm f/1,2 ASPH. Power O.I.S (samostatně cca 40 tis. Kč) a Panasonic Leica Summilux 15mm f/1,7 ASPH. (bez stabilizace a cena je na zahraničních webech pod $600 – v českých obchodech jsem jej zatím nenalezl). Obě pevná skla jsou velmi návyková. „Patnáctka“ kvůli své příjemné velikosti (je malá) a pevná „42,5ka“ při nejmenším clonovém čísle, kdy hezky rozostříte pozadí. Prostě příjemný portrétní objektiv. Měl jsem tendence 15ku prakticky neměnit.

Objektivy Objektivy

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram