AF fázovou detekcí na snímači si u Canonu odbyl svou premiéru v amatérské řadě, objevil se v unikátní 100D, a v DSLR Canon EOS 70D se dostal i do střední třídy. Novinka nabídne ale ještě něco navíc – 19 bodů AF s možností precizního nastavení a wifi. Ohrozí pozici o třídu vyššího modelu 7D?

Zpracování snímků

Přímo ve fotoaparátu lze zpracovat snímky dvěma způsoby. Můžete aplikovat různé efekty, nebo „vyvolat“ formát RAW.

Efekty „kreativní filtry“ jsou podobné jako u kompaktních fotoaparátů. Příjemné je, že se nemusíte rozhodovat už při fotografování, ale až při prohlížení snímků. Můžete použít Č/B zrno, Měkké ostření, Efekt rybího oka, Olejovou malbu, Akvarel, Efekt levného fotoaparátu (drahá legrace) a Efekt miniatury. Fotografii pak uložíte jako kopii.

Zajímavější je úprava RAW formátu. Bohužel je poměrně omezená. Kromě korekce expozice o ±1 EV nic, co by nedělal fotoaparát už při focení. Takže se jen můžete rozhodnout později jaké aplikovat vyvážení bílé, picture style (barvy, doostření, kontrast), optimalizaci jasu (bohužel jen jako úrovně automatické optimalizace,ne jako posuvníky stínů a světel), redukci šumu, velikost a kvalitu snímku, barevný prostor, korekci objektivu (vinětace, aberace, zkreslení) – ovšem korekci pouze na základě profilu objektivu nahraného do fotoaparátu, což tuto funkci (dostupnou i přímo při focení) omezuje na objektivy Canon. Úprava RAW je tedy příjemným bonusem, ale příliš využitelná není – kromě korekce expozice si vše nastavíte předem. Smysl vidím v kombinaci s přenosem JPG přes wifi – fotíte jen do RAW a potřebujete snímek poslat do druhého fotoaparátu? Tak si RAW vyvoláte.

bez korekce s korekcí vinětace, aberace

Upravit lze i videozáznam. Můžete oříznout jeho začátek a konec.

WiFi

Nakolik nejsem příznivcem wifi ve fotoaparátech pro „okamžité sdílení vašich úžasných fotografií“ aneb otravujte své přátele cvaky z dovolené ihned, wifi v EOS 70D má několik velmi zajímavých možností. Své fotografie můžete kopírovat mezi fotoaparáty, nebo přes wifi připojit telefon s Androidem nebo iOS jako dálkové ovládání. Pokud máte tiskárnu s wifi a podporou PictBridge, je možné snímky bezdrátově tisknout. Pochopitelně EOS Utility na PC funguje také přes wifi a fotoaparát podporuje DLNA, takže chytrá televize v domácí síti si fotografie přehraje. Skvělé je, že nepotřebujete mít wifi síť. Pokud nemáte k dispozici přístupový bod, můžete ho vytvořit přímo z fotoaparátu a ostatní přístroje se pak k fotoaparátu připojují.

Přenos mezi fotoaparáty jsem vyzkoušel na dvojici 70D a 6D. Na vašem fotoaparátu spustíte přenos snímků, pak k němu připojíte cílový fotoaparát a na vašem fotoaparátu si vyberete, co chcete poslat. Cílový přístroj jen přijímá. Vaše snímky tak nikdo neukradne. Bohužel nelze posílat RAW. Také kopírování není tak rychlé, jak bych od wifi čekal, ale pro přenos desítek fotek zcela vyhovuje.

Ještě zajímavější je dálkové ovládání telefonem. Z fotoaparátu vytvoříte přístupový bod, zvolíte ovládání telefonem. Na telefonu nainstalujete EOS Remote a připojíte se k fotoaparátu. V aplikaci máte možnost procházení snímků, při kterém je můžete z fotoaparátu stahovat, nebo ovládání.

Při ovládání se na fotoaparátu zapne živý náhled a jeho obraz se zobrazí na telefonu (trochu pomaleji a s menší snímkovou frekvencí, pokud ale nefotíte sport, nevadí to). Aplikace podporuje horizontální i vertikální polohu telefonu. K dispozici jsou základní nastavení a také nastavení expozice v příslušných režimech. Pro přepnutí režimu ale musíte na fotoaparátu fyzicky otočit voličem režimů. Dotykem na displeji posouváte obdélníček ostření, náhled si můžete zvětšit. Spoušť má zvlášť tlačítko pro ostření a zvlášť tlačítko pro snímání. Škoda jen, že v režimu Bulb musíte i na telefonu spoušť držet a nelze ji zaaretovat.

fotografování přes wifi prohlížení fotografií přes wifi

Při testování dálkového ovládání jsem narazil jen na jeden drobný problém – nelze nastavit vysoké ISO. Z neznámého důvodu pokud v aplikaci nastavíte ISO vyšší než 1600 bez redukce šumu nebo 3200 s redukcí šumu, fotoaparát stále fotí touto hodnotou (expozici nastavuje správně). Jinak je dálkové ovládání telefonem velmi pohodlné a vyloženě svádí k postavení fotoaparátu do lesa, zalezení do stanu o 30 metrů dál a fotografování zvířat v pohodlí spacího pytle. Jen tedy při zapnutém wifi nefunguje několik funkcí fotoaparátu nesouvisejících s focením, jako je video nebo zpracování snímků.

Další funkce

Další funkce EOS 70D sice nejsou novinkou, ale stojí za zmínku.

Automatický expoziční bracketing lze nastavit na až 7 snímků s krokem ±3 EV, což pokryje opravdu široký světelný rozsah. Kompenzace expozice je možná v rozmezí ±5 EV.

Fotoaparát umí automaticky nafotit a složit HDR ze tří snímků. Krok 3 expozic lze nechat na automatice, nebo nastavit až na ±3 EV. Uloží se pouze výsledné HDR. Výsledek se snaží pokrýt celý rozsah bez tvorby „omalovánek“

Funkce násobné expozice sloučí 2–9 postupně pořízených snímků do jednoho (prolne expozici). Buďto se expozice sčítají (světlo se hromadí), nebo se výsledek průměruje. Zajímavá hračka, která při sériovém snímání pohybujících se objektů simuluje efekt stroboskopického blesku. Bohužel při násobné expozici je sériové snímání zpomalené.

Canon EOS 70D lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • oldabasak
    oldabasak
    14.10.2013 19:01

    Hodně zamrzí, že nelze natáčet video v proiritě clony. Tomu se mi ani nechce věřit.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    16.10.2013 18:12

    Musim rici, ze i tak bych vymenil tohle ostreni bez priority clony za to zoufalstvi u starsich zrcadlovek. Let ptaka tam proste nenatocite nebot nestacite presne doostrovat.

  • oldabasak
    oldabasak
    16.10.2013 19:56

    Na Dpreview.com zase píšou, že lze natáčet v režimech P,AV,TV,M. http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-70d/10 Tak nevím, co si z toho vybrat.

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    Autor
    16.10.2013 20:09

    Lze natáčet v P, Tv, Av, ale expoziční hodnoty nastavuje fotoaparát automaticky. V M pak mohu (ale také musím) nastavit hodnoty ručně.

  • oldabasak
    oldabasak
    16.10.2013 21:27

    Jan Dobrovodský: pokud tomu dobře rozumím, nemůžu při natáčení v režimech P,TV,AV nastavovat kompenzaci expozice a citlivost ISO. Je možné alespoň nastavovat WB, popř. picture style, redukci šumu, ostrost,... ?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram