Canon nám cenami a technologiemi, které namíchal do nových „full frame“ fotoaparátů Canon EOS 6D a Canon EOS 5D Mark III, pořádně popletl hlavy. Srovnávací uživatelský test jsem napsal jako současný uživatel Canon 5D Mark II, který se zabývá cestovatelskou a krajinářskou fotografií.

U 6Dčka se mi líbí, že u nastavení Auto ISO je možné stanovit si rozsah ISO a nejdelší čas závěrky, abyste zamezili případům, kdy automatický režim bude vyrábět snímky s pro vás nepřijatelným šumem a nebo naopak neostré fotky, neboť neví co jste schopni udržet z ruky. Tohle nastavení se může najednou při akci, kdy se rozhodnete střílet hlava nehlava, nečekaně hodit. U Canon EOS 5D Mark II je sice Auto ISO, ale protože je plně automatické, nikdy jsem po něm v rozhodující chvíli nesáhl, neboť jsem nechtěl mít zbytečně zašumělé fotky. V okamžiku, kdy však neustále kontrolujete expozice, se nemůžete úplně koncentrovat na vlastní fotografování.

Nastavení Auto ISO

Uživatel obou Canonů 5D si nebude moci zvyknout na to, že náhled a koš pro mazání byl přemístěn doprostřed přístroje. Pokud si například koupíte nové 6D a ponecháte starý 5D mark II jako druhé nebo záložní tělo, bude to trochu vadit. 6D nemá totiž žádná tlačítka vlevo od display jako 5D – viz obrázky výše. Výhodou je, že na tlačítka display a koš dosáhnete díky malému rozměru 6Dčka jednou rukou.

Palcový joystick zaostřovacích bodů je pro mne příjemnější a spolehlivější než ten nový vestavěný ve velkém otočném ovladači na zadní stěně. U 6D s jedním spolehlivým křížovým sensorem autofokusu ho však zase tolik nevyužijete.

Display u 6D je v porovnání s 5D Mark III o trochu menší. Podle poklepu má jasně plastový kryt vs. lepší materiál a asi i ochrana u 5D Mark III. Obraz obou je o trochu lepší než u dnes postaršího pána jménem 5D Mark II.

Menu Q

Otočné kolečko expozičních režimů má zámek, abyste při manipulaci s fotoaparátem omylem nepřepnuli z A do Manuálu, což se mi občas stávalo u Marka II.

Závěrka

Když mi řeknete závěrka, vždy si vzpomenu na příběhy z fotografování v pravoslavných kostelech v Rusku. S Canonem 5D Mark II je zmačknutí spouště prostě rána a já jsem vždy nervózní, protože vím, co přijde. Prostě díky moc za Silent mode. Fotografování přes živý náhled je sice ještě o trochu tišší, ale nemůžete při něm mít oko v hledáčku. Zrcadlovku při stylu fotografování ala kompakt roztřesete.

Podle technické specifikace závěrka 6D má vydržet 100000 záběrů vs. 150000 uváděných pro obě 5Dčka.

Vím, že sportovní fotografové a někteří fotografové zvířat v divoké přírodě mají rádi tzv. kulomety. Při focení koní při skoku na Velké pardubické jsem viděl jasně proč. Pokud však chcete maximální rozlišení/kvalitu obrazu a zároveň i maximální počet snímků za vteřinu, tyto dva parametry jdou jeden proti druhému. Movité maximalisty tohle přivádí do profesionální řady 1D. Z dob středoformátu jsem zvyklý čekat na jediný záběr. Proto je pro mne 4,5 fps i zpomalená 3 fps v tichém módu dostatečné (5D Mark II má hlučných 3,5 fps, 5D mark III umí 6 a také samozřejmě i silent mode). Vlastně takto fotografuji jen výjimečně. Zajímavá možnost je nastavení autofokusu na přesnost v režimu sekvenčního snímání vs. rychlost. Tohle jsem nevyzkoušel, ale ušetří vám to asi hodně času při promazávání fotek. To je to, čeho se bojím při sekvenci. Méně a ostřejších je lepší než digitální smrt, tj. příliš mnoho fotek.

Nastavení ostření

Aufofokus

Tady je asi největší zklamání a už se o tom mnoho napsalo. Canon EOS 6D má pouze jeden velmi citlivý křížový senzor uprostřed hledáčku. Stejné jako u Canon 5D Mark II. Za špičkový autofokus s až 41 křížovými sensory (v závislosti na cloně) si musíte připlatit cca 25000Kč a jít do Canon EOS Mark III. Pokud fotografujete krajinu nebo architekturu, tohle vám vůbec nebude vadit. I jinak se s jedním spolehlivým senzorem žít dá. Takhle po světě s Canon 5D Mark II běhá tisíce fotografů. Středový senzor funguje spolehlivě a tenhle u 6Dčka se zdá ještě citlivější než ten starý a to nejenom podle specifikace. Jakmile však začnete fotografovat lidí, zvířata apod., nebudete mít čas překomponovávat a budete fotografovat tzv. středovky a ztrácet kvalitu následujícím ořezem. Čím delší ohnisková vzdálenost objektivu, tím to samozřejmě bude horší.

V této oblasti jednoznačně Nikon přitlačil na pilu a vlastníkům D600 pěkně nabalil 9 křížových senzorů, které jsem testoval a fungují výborně, i když jejich citlivost je –1EV vs. –3EV. Musím říci, že ty ani zde ani u Canon 5D Mark III nejdou více k okraji hledáčku, jak bychom si představovali.

Celkově však ostření 6D v porovnání s 5D Mark II působí svižněji. Za tím jasně stojí nový procesor DIGIC. Ten pomůže třeba i při výpočtech při potlačení šumu při dlouhých expozicích při nočním fotografování nebo infra (několik vteřin vs. několik minut u 5D Mark II).

K měření expozice a její kontrole nemám výhrad, je zde vše co fotograf potřebuje (režimy měření, kontrolní mód indikující přepálená místa, histogramy, které jsou pro dnešního fotografa nutností a v této kategorii přístrojů již normálním standardem.

Canon EOS 6D lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    09.01.2013 10:27

    Je to první FF fotoaparát v nejlevnější kategorii FF. co má WIFI přímo vestavěn. Lidi chtějí sdílet na dálku i na blízko. Letos jsem potkal v klášteře v Ladakhu jednu fotografku - fotila lidi Leicou na ČB. Viděl jsem to zklamání lidí, že jim to nemůže ukázat. A tenhle trend jde dál. 6D je i rozumně velký a FF je spojována s kvalitou a tu chce i spoustu lidí, kteří technice vůbec nerozumí. Alespoň já znám pár lidí, co takhle uvažují..

  • Petr Bambousek SulaSula.com
    Petr Bambousek SulaSula.com
    09.01.2013 11:46

    Jsem spokojený majitel 6D a měl jsem ho "koupený" prakticky hned po představení. Jsem si vědom jeho nedostatků (pro mě jen AF), ale především jeho předností (neskutečně kvalitní výstupy a citlivost středního AF -3EV!), které jsou pro moji tvorbu mnohem důležitější. Přínost wi-fi spatřuji hlavně v možnosti připojit foťák k tabletu nebo smart telefonu a fotit diskrétné na dálku, případně si promazávat nepovedené fotky na externím zařízení bez nutnosti vytahovat foťák z brašny. Jen si Andreji oprav v závěru to označení EOS 6D Mark II :-D To si schovej za dva roky, až předělají AF a donutí to současné majitele zase změnit :-D

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    09.01.2013 12:18

    Petře, mě je jasné, že jakmile ten přístroj vlastníš, začneš WIFI využívat a posouvá tě to hned dál. Já mám zatím 5D Mark II a momentálně zkouším nové věci v krajině, kde mě neomezuje. Jednou to však ten čas přijde, jen se neví kdy. Tenhle můj foťák byl na cestách již několikrát na hranici života a smrti utopením.. Těla se musí maximálně využít dokud spolehlivě jedou.

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    11.01.2013 22:41

    Líbí se mi, že fanda Canonu nehaní Nikon a Canon dokáže hodnotit objektivně včetně chyb. Podle mě pěkně napsáno.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    13.01.2013 20:56

    To: Díky. Jsem určitě pragmatik a ne zrovna srdcař značek. Jakmile máš objektivy, přechod Canon - Nikon a naopak je ekonomický nesmysl. Dobré je, že synové jsou žlutí, takže jim mohu koukat přes rameno. Oni také věděli proč to udělali. Jinak bychom si brali navzájem objektivy. Ty už máme společné s Helenou. Jen o můj Pentax 645 nikdo nestojí...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram