• Speciální vydání Digitálního fota: Ovládněte Nikon

    Kouzlo zrcadlovek – a ty od Nikonu samozřejmě nejsou výjimkou – spočívá v tom, že s nimi můžete pořídit mnohem kvalitnější snímky než s běžnými kompakty či smartphony. Nicméně nelze očekávat, že jen zmáčknete spoušť a zrcadlovka zařídí vše za vás. Abyste ze sofistikovaného fotoaparátu dostali maximum, musíte porozumět ovládacím prvkům a položkám v menu a naučit se je efektivně používat.

  • Digitální foto 151

    Vytvořit jednu povedenou fotografii leckdy stojí značné úsilí. Pořídit reprezentativní soubor snímků je zpravidla o to těžší. No a nafotografovat cyklus fotografií, které budou nejen (vizuálně a tematicky) držet pohromadě, ale taky budou vytvářet příběh, už vyžaduje značné zkušenosti. Slavný reportér Stuart Freedman, jehož si najímají ty nejlepší časopisy jako Life, Time, Der Spiegel či Newsweek, je má. V tématu tohoto měsíce, které exkluzivně vytvořil pro Digitální foto, radí, jak prostřednictvím fotografických esejů vyprávět silné lidské příběhy…

  • Digitální foto č. 150

    Pokud vás někdy napadlo fotografovat hvězdné nebe, ale nebyli jsme si jisti, jak se to vlastně dělá, máte teď v ruce dobrý návod pro začátek. Astrofotografii se věnuje hlavní téma tohoto čísla. Chcete-li zůstat na zemi, je zde pro vás otevřený rozhovor s Vlastimilem Kulou, jehož proslavily erotické fotografie. Světové renomé získal poté, co mu prestižní nakladatelství Taschen vydalo obsáhlou monografii. Najdete zde ale i decentnější téma...

  • Digitální foto č. 149 – duben 2016

    V hlavních tématech zpravidla zaznívají rady a názory více profesionálních fotografů, tentokrát je tomu ale jinak. Digitální foto požádalo známého Michaela Ernesta Sweeta, aby pro nás shrnul svůj pohled na pouliční fotografii, které se dlouhodobě věnuje. Jeho postřehy jsou osobité a možná i trochu provokativní – posuďte sami.

  • Digitální foto 148 – březen 2016

    Přepadla vás právě tvůrčí krize? Nezoufejte, hlavní téma je se zaměřeno na kreativní nápady a zajímavé techniky. Připraveno je pro vás hned 52 nejrůznějších foto projektů (a jeden bonusový). Pokud byste se každému věnovali jeden týden, vyjde vám to na celý rok! 

    Ve velkém rozhovoru se představí současná hvězda prestižní webové galerie 500px.com Sean Archer. Prozradí vám, jak fotografuje své působivé portréty. Možná vás překvapí, že nepoužívá studiové záblesky ani externí blesky, vystačí si s denním světlem, které zjemňuje pomocí závěsů. Nic víc nepotřebuje.

  • Digitální foto 145

    S aktuálním číslem Digitálního fota nahlédnete pod pokličku profesionála v nové rubrice "Jeden den s profíkem". Je toho ale mnohem víc - dozvíte se v článku.

  • Představujeme nové Digitální foto

    Podle důvěryhodných zdrojů je Peter Lik nejvýdělečnějším fotografem, který kdy vzal aparát do ruky. Zasloužil se o to prodejem snímku Fantom, za nějž byl anonymní kupec ochoten zaplatit šest milionů dolarů, tedy přes 147 milionů Kč. Nás může těšit aspoň to, že Likovi v krvi koluje trochu české krve, je to potomek někdejších českých emigrantů. Pokud tedy toužíte stát se komerčně úspěšným fotografem, přečtěte si velký rozhovor tohoto čísla.

  • Digitální foto v novém

    Nové číslo Digitálního fota vypadá docela jinak než vydání předchozí. A nejde jen o vzhled – po vyhodnocení výsledků čtenářské ankety byly některé rubriky zrušeny, jiné rozšířeny a přibyly i nové. Při přípravě čísla se tým Digitálního fota soustředil na to, aby se vám do rukou dostalo ještě více praktických rad od profesionálů. Věříme, že se vám nové Digitální foto bude líbit.

  • Digitální foto č. 142

    Dovolenou má každý rád, ale fotografické záměry jdou často dost špatně dohromady s rodinnými plány – když člověk podesáté za hodinu vytáhne stativ a začne komponovat krajinářský záběr, tváří se jeho nejbližší většinou už trochu nevrle, zvláště když se to opakuje den co den. Pokud se vám to stává též, nejspíš je čas přestat fotografováním rušit rodinné akce a vydat se na regulérní fotoexpedici. Jak ji naplánovat se dozvíte v tomto čísle.

  • Digitální foto 141 – srpen 2015

    Akt má ve výtvarném umění i ve fotografii bohatou tradici. A není divu, tvary, křivky a tóny lidského těla v sobě mají obrovský tvůrčí potenciál. Na druhou stranu se jedná o trochu choulostivý a fotograficky poměrně náročný žánr, zvláště pro méně zkušené tvůrce. To ovšem neznamená, že by se ho kdokoli měl obávat – stačí pár základních rad a můžete se pustit do práce. A právě za tímto účelem vznikl tento průvodce. Časopis Digitální Foto magazí vám ukáže, jak se dělají stylové moderní umělecké akty, ale to zdaleka není vše. Na závěr si připravil jednu specialitu – výrobu kyanotypií neboli modrotisků, pozoruhodné kombinace digitální a klasické techniky. Je to jako opravdové kouzlo – čtěte dál a uvidíte sami…