Všechny články

  • Kamčatka - co dodat?

    Poloostrov ohně, sněhu, ledu, termálních pramenů a medvědů, jak je někdy ruská dálněvýchodní Kamčatka nazývána, je v posledních letech cílem stále většího množství zahraničních turistů. Většina z nich tam jezdí kvůli nádherné přírodě dosud nepříliš poznamenané přítomností člověka. Kamčatka láká nejenom téměř třiceti aktivními vulkány z celkového počtu 120, ale také gejzíry, termály, neskutečným množstvím ryb a medvědů.

     3
  • Věčný boj fotografa-reportéra

    Fotograf deníků Den, Moravské noviny, Slovo, kameraman TV Morava a redaktor vojenského časopisu A report. To všechno jsou místa, kterými jsem prošel. Fotografie a s tím související technika jsou moje celoživotní hobby. V následujícím článku chci seznámit vás, kteří byste chtěli něco podobného zkusit, jak to v novinařině chodí.....

     7
  • Jak budeme tisknout digitální obrázky

    Po nedávno zveřejněném článku Pět důvodů proč tisknout své fotografie doma proběhla zajímavá diskuze mezi obhájci domácího tisku fotografií a jejich oponenty, kteří argumentují hlavně vysokými náklady. V rámci této diskuze jsme se s Romanem dohodli, že zveřejníme i jeho článek, který je spíše názorem opozice vůči fototiskárnám. Článek se snaží hledět na problematiku očima českého a slovenského fotoamatéra.

  • Test fotoaparátu Minolta DiMAGE Z1

    Novinka Minolta DiMAGE Z1 je prvním fotoaparátem, kterým Minolta vkročila do velmi úspěšného segmentu digitálních ultrazoomů. Z1 má "klasický" rozsah 38-380 mm v této třídě, ale navíc přináší množství zajímavých prvků, kterými se tento fotoaparát odlišuje od ostatních UZetek. Více se dočtete v redakčním testu.

  • Fotografování lidí v zemích, kde se to nemá

    Každý, kdo fotografuje na cestách (či přesněji cestuje, aby fotil) a dostane se do krajů pro Středoevropana méně obvyklých, ví, že snímky architektury a krajiny mohou být úžasné, ale nejkrásnější fotografie bývají ty, na nichž jsou lidé...Přístup obyvatel té které země k fotografovi – vetřelci bývá různý. V krátké reportáži zmíním naše osobní poznatky z této oblasti, podělím se o zkušenosti a zastavím se u fotografování lidí v Jemenu, což je kapitola sama pro sebe. Více se o našem cestování můžete dočíst na stránkách "Cestovní horečka", www.bruhovi.cz.

  • Test fotoaparátu Nikon Coolpix 4500

    V redakčním testu bych Vás chtěl tentokrát seznámit se zajímavým kompaktním digitálním aparátem Nikon Coolpix 4500. Proč jsem si z celé řady digitálních kompaktů Nikon vybral pro test právě tento? Protože je opravdu neobvyklý a svým způsobem se vymyká z klasického standardu aparátů tohoto typu, a to nejen svými funkcemi, ale i unikátní konstrukcí, designem a rozsáhlým příslušenstvím. Jedná se o skutečně bohatě vybavený čtyřmegapixelový aparát se čtyřnásobným optickým zoomem.

     4
  • Fototechnika v novinářské praxi I.

    Je dost lidí, co dobře fotí. Pokud se však tímto oborem chcete slušně živit, je to jako všechno tvrdá dřina. Jedním z největších zamětnavatelů je pro fotografy-profesionály tisk. Mám v tomto oboru mnoholeté zkušenosti. Z mého seriálu se dozvíte, co je zde třeba. První díl je věnován fotografické technice, pro kterou zde platí, že vás musí uživit, a proto jsou na ní kladeny určité nároky.

  • HP Scanjet 5530 PhotoSmart skener

    Test plochého skeneru není pro tuto rubriku typickým, ale skener Scanjet 5530, který Hewlett-Packard v říjnu 2003 na trhu představil, má takové vlastnosti, které mohou být zajímavé jak doma, tak v malém DTP studiu. Jde o originální řešení skenování více fotografií najednou. HP Scanjet 5530 vychází funkčně z modelu Scanjet 5500c. Nabízí však vyšší rychlost, kvalitnější obraz a dokonalejší software k úpravě naskenovaných materiálů.

     1
  • Pět důvodů proč tisknout své fotografie doma

    Žijeme v době, kdy se kvalita fotografie vyrobené klasickým procesem na světlocitlivý papír srovnala s tiskem na fotografických tiskárnách. Hodně fotografů dnes zvažuje, co jim může přinést možnost tisknout si své fotografie doma. V článku najdete hlavní argumenty i statistiku, jak tisknou v současné době v USA majitelé digitálních fotoaparátů.

  • Rozhledny, díl 1. - Tišnov

    Vhodný tip na nejen fotografické výlety jsou zcela bez pochyby rozhledny a proto se pokusím vás v sérii článků s některými blíže seznámit. Na úvod jsem zvolil úplně novou “kamennou“ rozhlednu, která byla slavnostně otevřena nad městem Tišnov v sobotu 11.10.2003 a která je v mnoha ohledech opravdu výjimečná.