Test fotoaparátu Olympus mju DIGITAL 800

Fotoaparát Olympus mju DIGITAL 800 navazuje na řadu „mjůček“ a je nejvýše v řadě. Má také všechny jejich základní vlastnosti. Například důslednou ochranu proti prachu a vodě, originální tělo a jednoduchou obsluhu. Chlubí se 2,5" LCD a skvělým osmi megapixelovým rozlišením čipu. K testu nám jej zapůčila firma Olympus.

Úvod

Olympus mju DIGITAL 800

Modrý Olympus mju DIGITAL 800 mi zapůjčila firma Olympus CZ. Základní balení kromě fotoaparátu obsahovalo: řemínek, USB kabel, A/V kabel, nabíječku+ nabíjecí baterii, CD s programem OLYMPUS Master a český návod k použití. Návod je stručný a přehledný. Pokud jej budete potřebovat, naleznete tam vše. Součástí balení není žádná karta, neboť je k dispozici interní paměť o velikosti 19 MB. Fotoaparát se dodává ve dvou barevných variantách – modré a stříbrné.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Horní strana Dolní strana

Olympus mju DIGITAL 800 má povrchově upravené tělo, které je v barvě stříbrné nebo námořní modré. Fotoaparát má elegantní, jednoduchý tvar bez výčnělků. Umožňuje pevné uchopení a práce s ním je bez problémů. Jak již je u „mjůček“ zvykem, všechny styčné plochy krytů, včetně dvířek, jsou uvnitř opatřeny gumovým těsněním, které zaručuje ochranu proti stříkající vodě ze všech směrů. Na horní stěně je spoušť a tlačítko Power. Na zadní stěně je tlačítko rychlého náhledu, zobrazení manuálu, zobrazení množství informací a tlačítko samospoště/mazání snímků. Zadní stěně ale dominuje 2,5“ TFT displej,. Vpravo od něj je ovládání zoomu, hlavní otočný volič a křížový volič s potvrzovacím tlačítkem OK. Na křížový volič jsem si nedokázal zvyknout, neustále „plaval“ a byl pro mě špatně hmatný. Na pravé stěně je pod umělohmotným krytem prostor pro baterii, sdružený USB a A/V konektor a napájenící DC konektor. Na spodní stěně je plastový stativový závit a prostor pro xD paměťové karty. Na přední stěně je objektiv a blesk. Marně bychom hledali optický hledáček, ten plně nahrazuje TFT displej. Najdete zde také mikrofon a senzor dálkového ovládání, které je ovšem nutné zakoupit zvlášť. Olympus mju DIGITAL 800 je svojí konstrukcí určený pro běžné nošení v kapse, firma jej řadí mezi tzv. „stylové fotoaparáty“. Tomu odpovídají i rozměry 103 (š) x 57,5 (v) x 33 (t) mm a hmotnost 212 g s akumulátorem.

Ovládací prvky

Objektiv, ostření a CCD čidlo

Do těla Olympus mju DIGITAL 800 je zabudován objektiv Olympus 3× zoom s rozsahem 38 – 114 mm (35 mm ekv.) se světelností 2,8 – 4,9. Je složen z 6 členů v 5 skupinách z toho jsou 3 čočky asférické. Ve vypnutém stavu je objektiv zcela zasunutý v těle fotoaparátu. Čidlem je 1/1,8” CCD s 8 Mpx (efektivně). Citlivost je v rozmezí 64 – 1600 ISO. Dvě nejvyšší jsou k dispozici pouze při nižším rozlišení SQ1 (5Mpx). Obraz je zpracováván obrazovým procesorem TruePic TURBO s možností funkcí pixel mapping (kalibrace CCD a příslušných obvodů). Redukce šumu se zapíná automaticky pouze v některých scénických režimech (u těch s delší expozicí) a při automatické expozici či v poloautomatických režimech se nezapíná. Objektiv doplňuje 5× digitální zoom. Porovnal jsem fotografii s maximálním rozlišením při maximálním digi zoomu s fotografiií při maximálním optickém zoomu, z níž jsem vyřízl a následně zvětšil stejnou scénu (v ZPS7 s doostřením 100% při zvětšení na stejné rozlišení). Tento výsledek byl subjektivně lepší, neboť byl kontrastnější a méně „plochý“.
K ostření a jeho kvalitě nemám žádnou výhradu. Je zcela v mezích této třídy fotoaparátů jak co do přesnosti, tak co do rychlosti.

Zaostřování je automatické za objektivem (TTL) systémem porovnání kontrastu na CCD. Standardně aparát ostří v rozmezí 0.5 m – nekonečno, v režimu makro 0.2 m(W)/0.3(T) – nekonečno a v režimu super-makro od 3 cm do 0.5 m.

LCD displej

Zadní strana

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,5" (6,4 cm). Je to anti-sluneční Hyper-Crystal LCD obrazovka s vysokým kontrastem a širokým pozorovacím úhlem, což se projevuje za jasného počasí, kdy i za přímého osvětlení je displej slušně čitelný. Displej je tvořen 215 000 pixely.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram