Test fotoaparátu Konica Minolta Dimage X1

V dnešním testu se přeneseme od klasických velkých fotopřístrojů k menším. Jeden z nových typů z této skupiny Konica Minolta Dimage X1 je sice velmi podobný ostatním, ale ukrývá v sobě výborné vybavení a funkce, jako třeba čip o rozlišení 8Mpix a systém stabilizátoru Anti-shake. Více v dnešní recenzi.

Konstrukce a ovládání

Tento fotoaparát by se dal zařadit do kategorie „dámský šperk“, nebo možná podle dnešního slovníku „imageový digitál“ podle podobného „imageový mobil“. Rovnou upozorňuji, že z tohoto fotoaparátu se nedá telefonovat a fotky dělá rozhodně lepší. Konstrukce a design jsou ovlivněny snahou o malý, nenápadný a přitom elegantní fotoaparát. Jeho velikost je opravdu kapesní a ani v provozním režimu není nic, co by z fotoaparátu vyčuhovalo, či jinak narušovalo jednoduchý a oblý tvar přístroje. Přiznám se, že jsem nikde nenašel přesnou specifikaci toho, z čeho je tělo vyrobeno, proto uvádím jen přibližný odhad. Tělo je z hliníkové slitiny. Kromě dvířek, u kterých je pravděpodobně použit plast, ale s povrchovou úpravou shodnou se zbytkem těla. Povrchová úprava je jemně matovaná ve třech možných barevných provedeních a to stříbrná, červená a černá. Zadní stěna je téměř celá zakrytá průhlednou deskou z tvrzeného akrylátu, která zakrývá LCD displej. Všechny ovládací tlačítka jsou rovněž kovová, stejně jako závit pro stativ, který ale neleží v jedné ose s objektivem.

Držení přístroje i jeho ovládání lze zvládnout pravou rukou Pokud držíte i levou, musíte dát pozor, abyste si nezakrývali objektiv, který je umístěn mimo osu fotoaparátu, u levého kraje. Tlačítka mají docela dobře jemný a spolehlivý doraz. Rozměry 95 mm šířka x 68 mm výška y 19 mm tloušťka i hmotnost 135g umožňují nosit tento fotoaparát v kapse u saka nebo košile a u dam v malé kabelce.

Hledáček a LCD

Hledáček

Fotoaparát nemá průhledový ani jiný hledáček, vše se tedy děje přes zadní nízkoteplotní TFT LCD displej, jehož úhlopříčka měří úctyhodných 2,5 palce. Displej je opatřen antireflexními vrstvami. Zobrazuje 100 % obrazového pole a to při rozlišení 118000 pixelů. Přes LCD se nastavuje i většina funkcí, které nemají vlastní tlačítko a jsou v Menu. Pokud se vám při slunečním světle zdá tmavý je možné jej jedním stisknutím tlačítka zesvětlit a zvýšit kontrast. Při záznamu se na LCD zobrazuje funkce blesku, rozlišení a kvalita snímku, funkce Anti-Shake, snímání a počet snímků. Trochu překvapením je, že se nezobrazuje expoziční čas a clona. Vychází to pravděpodobně z koncepce fotoaparátu, kdy uživatel není „zatěžován“ takovými informacemi. Samozřejmostí je, že při prohlížení si můžete snímek až 6× zvětšit, vybrat si prohlížení až s 6 náhledy, případně upravit snímek pro email či oříznout. Při prohlížení snímků však nelze prohlížet expoziční informace jako čas, clonu a podobně.

Objektiv a čip

Fotoaparát je vybaven zoomovým objektivem o rozsahu ohniska 37 – 111 mm . Světelnost je od 3,5 až 3,8 podle ohniska. Konstrukce objektivu a jeho umístění je poněkud zvláštní. Je umístěný vertikálně se snímáním přes zrcadlo. Výhodou tohoto systému je, že objektiv je plně chráněn uvnitř těla přístroje, nevysouvá se a tím nehrozí jeho poškození. Stejně tak se nemění plochý tvar těla při snímání. Rozsah zoomu je možné ještě digitálně 4× zvětšit na celkové ohnisko 444 mm.
Čip u tohoto fotoaparátu je tak trochu překvapením. Nebývá zvykem, aby u takového malého přístroje byl čip s tak velkým rozlišením. Je to typ 1/1,8 palce prokládaný, pracující v primárních barvách v celkovém rozlišení 8Mpix, přesněji 3264×2448 pixelů s poměrem stran 4:3. Toto rozlišení vám postačuje na fotografie velkých formátů jako třeba 20×30 cm v rozlišení 290dpi nebo 30×45cm s rozlišením 190dpi. Výrobce píše, že se jedná o nový typ čipu, kdy vyšší rozlišení není oproti předchozím typům dáno zmenšováním bodů na snímači, ale zmenšování mezer mezi nimi. Výrobce chce touto metodou dosáhnout nižšího šumu, což se mu myslím podařilo. Rozsah snímače je však celkem malý. Kromě možnosti AUTO je tu možnost nastavit snímač ručně na citlivost 50, 100 a 200 ISO, více ne. Podívejme se na několik fotografií. První dva snímky ukazují rozsah optického zoomu. První 37 mm a druhý 111 mm.

Ohnisko: 37 mm
Expoziční čas: 1/160 s
Clona: 7,1
ISO: 50
Vyvážení bílé: auto
Měření expozice: multisegmentové
Velikost: 1,2 MB

Ohnisko: 111 mm
Expoziční čas: 1/160 s
Clona: 7,1
ISO: 50
Vyvážení bílé: auto
Měření expozice: multisegmentové
Velikost: 1,6 MB

Následující ukázka je použití digitálního zoomu a to v rozsahu 2× a 4×.

Ohnisko: 111 mm + 2×
Expoziční čas: 1/125 s
Clona: 8
ISO: 50
Vyvážení bílé: auto
Měření expozice: multisegmentové
Velikost: 1,2 MB

Ohnisko: 111 + 4× mm
Expoziční čas: 1/125 s
Clona: 8
ISO: 50
Vyvážení bílé: auto
Měření expozice: multisegmentové
Velikost: 0,9 MB

Již několikrát jsem se vyjadřoval ke kvalitě digitálního zoomu a řekl bych, že výsledky jsou pořád stejné. Digitální zvětšení je na slušné úrovni do hodnoty 2×. Při vyšším zvětšení je již kvalita menší a stejného nebo podobného výsledku se dosáhne i při zvětšení původního snímku pomocí počítačových programů, jak je patrné na následující ukázce, kde jsou výřezy z 4× digitálního zoomu, 2× digitálního zoomu a poslední výřez ukazuje maximální optický zoom s následným zvětšením pomocí počítačového programu. Z důvodu porovnatelnosti byly výřezy z ohniska 111 mm a ohniska 111 mm + 2× digitální zvětšeny pomocí PC na stejnou velikost jako 4× digitální zoom. Na závěr ještě jedna poznámka. Čím větší rozlišení má originální soubor tím je logicky i digitální zoom kvalitnější, protože má více informací pro vytvoření zvětšeného ohniska. Proto digitální zoom u 8Mpix bude pravděpodobně kvalitnější než digitální zoom u třeba 3Mpix čipu.

Výřezy z 4× digitální zoom, 2× digitální zoom a největší optický zoom následně zvětšený v PC. Pro porovnání použit objekt ve vzdálenosti cca 1km.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • MaSka
    MaSka
    21.10.2005 08:33

    U prvních dvou fotek nefunguje odkaz na plnou velikost.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    21.10.2005 14:23

    Už je to OK. Díky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram