Všechny články

  • Jaká tiskárna tiskne levněji?

    Spotřeba a cena inkoustu je jedním z nejdůležitějších parametrů, které určují cenu vámi doma vytisknuté fotografie. Mohl by to být jeden z nejdůležitějších parametrů, pro volbu tiskárny. Bohužel spotřebu inkoustu většinou žádný výrobce nikde moc neuvádí. Ono ji totiž není jednoduché jednoznačně určit, neboť ji ovlivňuje příliš mnoho různých parametrů. Článek je o tom, jak se spotřeba inkoustů měří a jak ji lze ovlivnit.

     8
  • Tipy na archivaci digitálních fotografií

    Když se zeptáte uživatelů, jakou výhodu jim přináší digitální fotografie, téměř všichni uvádějí možnost mazání nepodařených obrázků a tedy úsporu nákladů vedoucí k větší „tvůrčí svobodě“. Podle mne zásadní výhoda digitální fotografie spočívá v možnostech jejího zpracování a v okamžitém přístupu k obrázkům, které byly pořízeny před lety – samozřejmě za podmínky efektivní archivace

  • Test fotoaparátu Nikon Coolpix 3700

    Kompaktní fotoaparát Nikon Coolpix 3700 je typickou ukázkou fotoaparátu, pro které se pomalu vžívá nový výraz “digitální šperk“. Je malý, lehký a s velmi moderním a elegantním designem. Snadno se schová v kapsičce u košile či v dámské kabelce. Jaké jsou však jeho vlastnosti? To se dozvíte v tomto testu.

     1
  • Je Canon FD mrtev?, I.díl

    Pár úvah pokročilého fotoamatéra neustále hledajíc tu svou cestu ve velkém světě fototechniky, jenž se rozhodl na pár měsíců opustit pohodlnost světa moderních zrcadlovek. Cílem článku bude seznámení s jednou z mnoha možností, kterak za rozumný peníz vybudovat kvalitní fotovýbavu. Řeč bude o historickém Canon FD systému.

  • Test software Noise Ninja 1.1.2

    V dnešním testu se seznámíte se softwarovým produktem určeným k odstraňování šumu z digitálních fotografií. Noise Ninja nás překvapil vysokou rychlostí zpracování, jednoduchostí ovládání i slušným výstupem. Více o tomto software včetně ukázkových fotografií naleznete v následujícím testu.

     5
  • Test fotoaparátu Nikon Coolpix 8700

    V dnešním testu Vám představíme vlajkovou loď společnosti Nikon v oblasti kompaktních digitálních fotoaparátů. Jedná se o osmimegový Nikon Coolpix 8700, který je dalším zástupcem v řadě 8 Mpx fotoaparátů (Canon, Minolta, Sony, Olympus). Nikon Coolpix 8700 vyniká solidní mechanickou konstrukcí, kvalitní optikou, velkou vybaveností funkcemi a zajímavým makrorežimem. Více v našem redakčním testu.

     0
  • Dírková komora snadno a rychle

    Na FotoAparátu.cz se občas věnujeme speciálním fotografickým technikám. Nyní se již po několikáté setkáme s dírkovou komorou, dozvíte se jaký formát zvolit pro dírkový fotoaparát, jak si dírkový fotoaparát vyrobit včetně návodu k získání "správných" fotografií. Samozřejmostí jsou příklady fotek včetně komentáře. Najdete zde odkazy i na další články o dírkové komoře.

  • Prez. digifotek 4 - jednoduché intern. služby

    Nyní je asi čas představit si podrobněji jako první dříve zmíněné jednoduché internetové služby - tj. službu Úschovna a službu Internetového virtuálního disku.

     0
  • Komunikace v novinářské praxi

    Pokud vás ani minulý díl nezviklal ve vašem rozhodnutí stát se fotoreportérem, pak je pro vás určena další ze série článků o novinářské fotografii. Pro práci fotoreportéra nestačí být jen dobrým fotografem, ale uplatníte přitom i celou řadu poznatků z oblasti psychologie, sociologie nebo estetiky. Dnes si povíme, jak například komunikace s lidmi je při této profesi velmi důležitá a každodenně prověřovaná.

     6
  • Test fotoaparátu Sony DSC-F 828

    Fotoaparát Sony DSC-F 828 byl prvním osmimegapixelovým modelem mezi kompakty. Rychlostí uvedení na trh, robusní konstrukcí a zajímavou cenou dává Sony jasně najevo, že svoji účast v oblasti digitální fotografie myslí vážně. 828 je fotoaparátem se skvělou světelností a rozsahem objektivu, výbornou výbavou funkcemi, ale s vyšším šumem 8 MPx čipu. Více v následujícím redakčním testu.