Všechny články

  • Fotografování bobrů v Čechách

    Po hrázi rybníka vede cesta z nedaleké hospody - stojím od ní asi deset metrů ve skrytu stromů. V pozdních nočních hodinách se tudy vracejí hospodští hosté. Ve světle měsíce vidí na příjezdové cestě k rybníku moje zaparkované auto a já jednoho z nich slyším: "to je auto toho vola, tady je má zaparkované a potom někde dole honí bobry...". I takto může vypadat názor některých lidí na jeden druh fotografické činnosti – fotografování bobrů, o kterém si budeme dnes povídat.

  • Dobře fotit nestačí, ostatní je marketing

    Dnes mám pro vás klasickou success story, kdy na začátku bylo lokální portrétní studio a na konci je celosvětové impérium podnikající i v oblastech fotografii poněkud vzdálených. Jak už to v takových příbězích chodívá, ani dnes nebude chybět nesmírné osobní nadšení, píle a profesionálně odvedená práce.

     3
  • Test Konica Minolta DiMAGE A2

    Další z řady kompaktních digitálních zrcadlovek, které Konica Minolta dala letos na trh, je pokračovatel fotoaparátu Minolta DiMAGE A1 s označením Konica Minolta DiMAGE A2. Reagovala tak na novou řadu digitálních fotoaparátů s novým 8 MPix čipem Sony od předních výrobců fototechniky (Canon, Nikon, Sony, Olympus).

     7
  • Srovnání digitál. fotoaparátů s čipem 8Mpix

    Prakticky všichni hlavní výrobci digitálních fotoparátů vyzbrojili své vlajkové lodě v oblasti kompaktů čipem s osmi megapixely. V následujícím článku porovnáme obrazovou kvalitu fotografií ze všech modelů, které jsou v tuto chvíli na trhu v ČR - Canon PowerShot Pro1, Konica Minolta DiMAGE A2, Nikon CoolPix 8700, Olympus C 8080 WZ a Sony DSC-F828. Neopomeneme ani srovnáních ostatních vlastností a funkcí fotoaparátů.

  • 1.1.1 Proč fotit černobíle

    Tento článek je prvním z rozsáhlejší série zabývající se černobílou fotografií. Jedná se o články určené především těm, co s tímto odvětvím fotografie nemají žádné zkušenosti, ale láká je vyzkoušet si udělat fotku od A do Z vlastníma rukama.

  • Databanka SmartDisk FlashTrax 40 GB

    S přibývajícím počtem digitálních fotoaparátů z rozlišením 6, 8 a více Mpx si stále více majitelů klade otázku, kam s pořízenými obrázky, když už není na co ukládat. Že uložené množství dat není zanedbatelné, se jistě přesvědčil každý, kdo během pár hodin naplnil 256MB paměťovou kartu. Vhodnou alternativou, kam ukládat data, jsou databanky, kde můžete deponovat až 80GB dat. Jednou z těch vybavenějších je SmartDisk FlashTrax, kterou se pokusím po čtyřech měsících intenzivního používání představit. Přístroj dostal v zimních měsících v ČR i na třítýdenní cestě jachtou po ostrovech východního Karibiku zabrat a ne vše ustál bez úhony.

  • Fotografování hologramů

    Předmětem článku není vysvětlovat jak se pořizují hologramy. To je technicky náročná záležitost, vyžadující zdroj kohorentního světla - laser. Ten mívají k dispozici jen speciální pracoviště a výzkumné ústavy. S vlastními hologramy se však dost často setkáváme hlavně na různých výstavách, kde se používají pro záznam např. významných historických předmětů. Zobrazují je trojrozměrně. Předměty na hologramu mají proto ve srovnání s fotografií reálnější vzhled. Hologramy, které prochází rukami každého z nás, jsou ochranné prvky pasu či bankovek. Pokud se pokusíte takovýto hologram vyfotografovat, zjistíte, že to vůbec není jednoduché. Právě o tom je tento článek.

     1
  • Téma dne: Kancelářská potřeba

    Jednou za dva měsíce probíhá na FotoAparátu soutěž "Téma dne", která vznikla spontánně za účelem umět se odreagovat v naší každodenní honičče. 27.května v 00:00 hodin jsme s napjetím očekávali, co všechno se tentokrát vyklube pod názvem "Kancelářská potřeba/Kancelářské potřeby". Soutěž trvala pouhé dva dny - skončila 28. května ve 24:00 hodin a výsledky jsou zde! Hrnek FotoAparátu získala již podruhé Stanislava Brůhová. V článku najdete se Stanislavou rozhovor a to nejen o její nedávné cestě do Etiopie. Velkou inspirací je pro nás všechny nadšení, které celou soutěž provázelo.

     7
  • Prez. digifotek 5 - systémy virtuál. fotoalb

    Pokud chcete ukazovat své fotografie nejen svým známým a přátelům, ale případně i širšímu publiku, pak se jako nejjednodušší jeví umístit je na některém ze systémů virtuálních alb na internetu. Z jejich rozsáhlé řady stručně přiblížíme čtyři takové systémy, existující na českém internetu: Album Olympus, Album Volný, Album Foto.cz a Galerie Grafika.cz.

     2
  • Co chtějí tiskaři od fotografa?

    Obsah článku osvětlí a přiblíží požadavky tiskáren vůči zapáleným fotoamatérům a fotografům předávajících své fotografie ke zpracování do grafických studií a tiskáren. Budou to požadavky na nejpoužívanější technologii tisku a tou je offsetový tisk. Offsetem ať plošným či rotačním ( stejná technologie tisku jen s rozdílem v množství tištěných materiálů )se tisknou většiny barevných tiskovin, jako jsou letáky, katalogy, pohlednice, časopisy atd.. Podmínky pro offset můžeme použít jako výchozí i pro ostatní technologie tisku.