Digitální fotoaparát Samsung Pro815

Značka Samsung se na našem portále ještě neobjevila. Teď se to mění a to hned s tím nejlepším, co může Samsung nabídnout. 8Mpx fotoaparát Samsung Pro815 s rozsahem zoomu 28mm - 420mm. Co tento fotoaparát nabízí se dočtete v následujícím redakčním testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Solid Czech, která zastupuje tuto značku v oblasti fotoaparátů na našem trhu.

Stručná charakteristika

Samsung Pro815 je 8Mpx fotoaparát s 15× optickým zoomem. V základním balení najdete fotoaparát, adaptér na objektiv se závitem 72 mm, sluneční clonu, speciální Li-Ion baterii, nabíječku, potřebné kabely, řemen na zavěšení na krk, CD se softwarem (1×), tištěný manuál (měl jsem k dispozici anglickou a německou verzi) a 64 MB SD kartu. Doporučená cena v dubnu 2006 by měla být 20 990,– Kč.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Aparát s rozměry 16×14×9 cm (do takové krabice bychom jej vložili) a hmotností rovný jeden kilogram (včetně baterie a CF karty, ale bez popruhu) je jedinečný svého druhu. Fotoaparát se přes svou hmotnost výborně drží. Za to vděčíme především mohutnému pogumovanému gripu.

Samsung Pro815 Horní strana

Na horní stěně je otočný volič, který má 8 pozic. Vedle je tlačítko zapnutí. Na první pohled zaujme stavový displej, který také může plnit funkci zobrazovacího LCD. Kolem něj jsou některé ovládací prvky. Spoušť je umístěna velmi dobře a je příjemně šikmá. Blesk najdeme na obvyklém místě – aktivuje se volitelně stiskem tlačítka či automaticky. Na tubusu objektivu jsou další ovládací tlačítka. Ta jsou umístěna velmi dobře a jejich existence má své výhody. Samozřejmostí v dané kategorii jsou i dva rolery na obvyklých místech. Na zadní stěně je neobvykle rozměrné LCD – 3,5". Vlevo od něj jsou tři tlačítka a vpravo multifunkční tlačítko. V samém horním rohu zadní stěny jsou další dva ovládací prvky – tlačítko zámku expozice (spolu s kroužkem na objektivu kompenzace expozice) a aktivace digitálního zoomu.

Dolní strana Umístění karty

Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na levé straně pod plastovým krytem. Na pravé straně je prostor pro CF kartu. Na dolní straně je kovový stativový závit umístěný v ose objektivu a navíc před „tělem“ aparátu – prostě výborně. Na dolní straně najdeme také prostor pro 1900mAh baterii.

Na objektivu lze ovládat zoom, ostření a korekci expozice.

Celkově však patří ergonomie mechanického ovládání mezi méně dobré. Prakticky neustále jsem při manipulaci aktivoval dlaní funkci pod tlačítkem CUSTOM. Tlačítko kompenzace expozice, jehož umístění nepovažuji za nejšťastnější, je nutno držet a současně otáčet kruhovým voličem. Ruční ostření se zpožďuje za otáčením kroužkem a navíc je kvůli umístění blesku při jeho otáčení nutné přehmatávat. Za velmi nedobré považuji řešení krytu CF karty. Její vytažení je velmi nesnadné neboť mezi povysunutou kartou a dvířky je pouze půlcentimetrová mezera. Kdo tam nenaskládá prsty, kartu vytáhne jen s potížemi, pokud vůbec. Mezi výtečné patří provozní vůle, protože pohyblivé prvky je mají minimální až nulové. To platí dokonce i pro tubus objektivu (vysouvá se až o 7cm). Umístění hledáčku zcela v kraji aparátu považuji také za velmi dobré a praktické. Stejně tak (vzhledem k rozsahu) považuji i ovládání zoomu za dobře technicky zvládnuté.

Ovládací prvky Ovládací prvky
Ovládací prvky Ovládací prvky

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana Horní LCD

3,5" LCD má rozlišení 235 tisíc bodů, což je nadstandardní hodnota. Nicméně vzhledem k velikosti displeje spíše nutnost. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. Jeho jas lze nastavit v Menu.

Elektronický hledáček má rozlišení také 235 tisíc bodů. Samozřejmostí je dioptrická korekce.

Bohužel jsem nikde v nastavení fotoaparátu nenašel funkci, která by při ručním ostření zvětšila výřez scény. Tak by šlo z rozlišení hledáčku získat nejvíce.

Specialitou tohoto fotoaparátu je horní LCD displej s možností náhledu na scénu. Nezobrazuje však identické informace jako LCD (EVF).

CCD je 8Mpx čip (8,3 Mpx celkem) velikosti 2/3" s maximálním rozlišením 3264×2448 bodů. Nižší rozlišení jsou 3264×2176 (3:2), 2400×1800, 1632×1224, 1024×768, 640×480. Výrobce omezil hodnotu ISO na 400.

Objektiv a ostření

Objektiv Rozsah Supermakra

Aparát disponuje objektivem Schneider-KREUZNACH VARIOPLAN. Svou světelností f/2,2 – f/4,6 patří jistě mezi špičku. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 28 mm – 420 mm. A právě tímto rozsahem jde o unikátní fotoaparát. Nejmenší zaostřitelná vzdálenost cca 3cm je k dispozici v režimu super makro v rozmezí ohniskových vzdáleností 50mm – 100mm. Nejmenší snímaná plocha má rozměr cca 5×3,5 cm. Při 420 mm ostří fotoaparát od cca 1,5m. S ostřením za nižší intenzity osvětlení má aparát také potíže. Nepomůže ani přisvětlení, to je opravdu nedostatečné (snímky s pokrytím blesku jsem ostřil ručně, což obvykle není nutné). Součástí balení je i adaptér se závitem 72 mm, který se „nacvakne“ na objektiv. Ten sám o sobě má nestandardní závit 59,5mm. Dodávaná krytka je však určena pro oba průměry. Ostřit lze automaticky, manuálně a dokonce lze (po aktivaci v menu) v automatickém režimu současně doostřovat ručně (obdoba USM objektivů). Bohužel jsem nenalezl funkci zvětšení náhledu při ručním ostření. Optický zoom je doplněn navíc o 2× a 4× digitální zoom (volí se tlačítkem v pravém rohu zadní stěny přístroje).

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jack Whipper
    Jack Whipper
    14.04.2006 23:46

    ze široka: jako prodavače mě trápí zákaznická neloajalita k jeho tradičnímu prověřenému dodavateli způsobená momentálně "manipulativnějším" marketingem... ano jedná se o volnou soutěž a zákazník hlasuje o bytí/nebytí dodavatelů (btw. půlka národa taky volí bolševiky žejo). Výsledkem této neloajality (hlouposti) je naskočení na marketingem vymyšlený produkt z čehož plyne v konečném důsledku snížení zisku původních dodavatelů a tedy také výše jejich investic. Logicky z toho plyne zpomalení rychlosti inovací pro všechny zákazníky. Něco jiného je samozřejmě přijít na trh s inovací a získat podíl. To by bylo žádoucí. Nežádoucí je prodej ryze marketingovými nástroji (metoda prací prášek). Žel neloajální lojzové co si nevidí na špičku nosu jsou všude kolem takže hurá do toho. Zkrátka když si koupíš Hyundai tak potom další generace (dnes o řád lepší) Škodovky příjde později a když si koupíš tento marketingový zázrak ale jinak funkční nesmysl od Samsungu tak ubližuješ podobně tak třeba Nikonu... LOL Ať žije RVHP!

  • Karel Omes
    Karel Omes
    24.04.2006 13:04

    netvrdím že jsem zastáncem těchto novodobých značek a fotohybridů, ale to že si je lidi kupují je také otázkou toho že obchodníci často tradiční kvalitní fotozboží předražují a tak než aby někdo dal za DSLR + 2 objektivy 5násobek svého platu, tak raději koupí Samsung, který může mít kvalitní objektiv a dělat dobré fotky do formátu 15x20 nebo i 20x30 což takovému uživateli bohatě stačí.

  • Tim
    Tim
    04.07.2006 14:41

    Prosím majiteľa tohoto aparátu o názory a skúsenosti. Ďakujem!

  • Jiří Novotný 1
    Jiří Novotný 1
    02.08.2006 14:55

    ad 1 pro jackwhp.
    Tvoje úvahy jsem nepochopil. Pokud Rumuni, Jižní Korejci nebo na Pobřeží Slonoviny vyrobí dobrý výrobek za rozumnou cenu nevím proč bych si měl kupovat předraženou značku.

    ad 2
    Tento Samsung doopravdy není dobrý. Hrozně šumí. Doporučuji test na dprewiew.com.

  • Fotograf 227
    Fotograf 227
    18.02.2008 20:35

    Vim ze je to stara diskuze, nicmene treba sem este nekdo nekdy mrkne :-D ... za prve se musim pobavit nad uvahou Hyundai/Skodovka ... clovek myslici si ze pokud je skodovka dobra asi v zivote nejel ve kvalitnim aute. A pokud dobra je, tak prozmenu mnohem drazsi nez srovnatelna konkurence. Za druhe tohoto samsunga mam, ano, rychlost ostreni je horsi, ukladani fotek do rawu pri cemkoliv mimo krajinek nepouzitelne a pomerne sumi. Nicmene v teto tride sem zas nenasel dodnes fotoaparat VYRAZNE lepsi nez tento. Troufam si rict ze kdyz sem drzel v ruce FZ-50 nemel sem pocit nejake vetsi vyhry - snad jen ze ma lepsi hledacek a do pocitace posila vybarvenejsi fotky (nekdy az podezrelel syte)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram