Všechny články

  • Jsem šťasten, že se neživím fotografií

    Dnes v sekci fotorozhovory přinášíme povídání s Miloslavem Druckmüllerem, který se fotografii věnuje přes 20 let. Své jméno si získal v oborech astrofotografie a vysokohorské fotografie.

  • Test fotoaparátu Canon PowerShot Pro1

    Canon PowerShot Pro1 je prvním osmimegovým kompaktním digitální aparátem tohoto výrobce. Jaké jsou jeho hlavní přednosti? Především je to zcela nový zoom objektiv nejvyšší třídy, u Canonu označovaný známým červeným velkým “L“. Nejvyšší kategorii kompaktů odpovídá i nabídka funkcí a kvalitní, mechanicky velmi odolné tělo. Více detailů najdete v našem podrobném redakčním testu.

     0
  • Joshua Tree NP, California, USA

    California, členský stát na jihozápadě USA, hlavní město Sacramento. Převážně horský stát s velkými národními parky. O zážitky z návštěvy jednoho z nich – Joshua Tree – se s vámi fotograf a autor tohoto článku podělí. Text i fotografie dosvědčují, že návštěva stála za to.

     2
  • Test fotoaparátu Konica Minolta DiMAGE Z10

    Známá a komerčně úspěšná série digitálních kompaktních aparátů KonicaMinolta DiMAGE Z1 a DiMAGE Z2 se v současné době rozdělila na dvě větve, v klasické sérii pokračuje modelem DiMAGE Z3, ale kromě toho přibyla i její levnější odnož, která je zahájena novým modelem DiMAGE Z10. Naše redakce ji dostala k praktickému testu jako první ze všech médií v ČR. Jak test dopadl se dočtete v následujícím samostatném článku.

     3
  • Akty I.

    Historie aktu je stará jako historie lidstva. Počátky aktu je možné nalézt na jeskynních malbách prehistorických lidí….. Při pozorném studiu historie fotografování aktu zjistíte, že všechno už tu bylo. Autor článku má s fotografováním aktu zkušenosti. Určitě pomůže tohle čtení vám, kteří zatím nevíte, jak začít. Na začátek totiž nebudete potřebovat žádné superstudio ani špičkovou zrcadlovku s rychlým autofokusem.

     7
  • Dominika

    Je obtížné v době, kdy cestovní kanceláře mají ve svých katalozích téměř každou destinaci, najít ve světě místo, které je relativně dostupné, ale i tak připravuje pro cestovatele spoustu nečekaných překvapení. Právě ostrov Dominika, vystupující z Karibského moře uprostřed souostroví Malých Antil, tímto místem je. Tvrdí se, že je v Karibiku ostrovem jediným, který by Kryštof Kolumbus poznal, kdyby se na něj vrátil.

     5
  • Jak na fotografování drobných ptáků

    Rád bych se s vámi v následujícím článku podělil o pár postřehů a návodů, které používám při fotografování ptáků. Drobní ptáci jsou totiž často vyhlédavaným fotografickým objektem velké většiny fotografů živé přírody.

     5
  • Skener Nikon Supercoolscan 5000 ED

    Redakční test je věnován kinofilmovému skeneru Nikon Supercoolscan 5000 ED, který byl uveden na trh koncem roku minulého roku a nahrazuje model Super Coolscan 4000 ED. Jde o nejvyšší kinofilmový model nové řady skenerů, určený jak svými parametry, tak i příslušenstvím profesionálním fotografům a případně nejnáročnějším amatérům. Skener pracuje s kinofilmem (pásy do šesti obrázků i jednotlivé diapozitivy v rámečku) a se zvláštním příslušenstvím může skenovat celé filmy formátu APS, nerozstříhané kinofilmy, dávkově větší množství diapozitivů a mikroskopické preparáty. Přístroj poskytuje maximální rozlišení 4000 dpi, barevnou hloubku 16 bitů na kanál, maximální optickou hustotu 4,8, novou technologii pro korekci prachu a škrábanců (ICE 4) a vysokou rychlost (kinofilmové políčko naskenuje za 20 s). K počítači se připojuje pomocí rozhraní USB 2.0. Vzhledem k tomu, že příspěvek následuje po testu amatérského modelu této řady Nikon Coolscan V ED, budu se na něj často odkazovat a prezentovat rozdíly mezi oběma modely.

     3
  • Šum v digitální fotografii

    V poslední době se častým tématem různých diskuzí a článků věnovaných digitální fotografii stává šum. Tento trend souvisí především s nástupem nové generace 8 Mpx přístrojů (Canon PowerShot Pro1, Minolta DiMAGE A2, Nikon Coolpix 8700, Olympus Camedia C-8080 Wide Zoom a SONY Cyber-shot DSC-F828), které díky vlastnostem použitých snímacích čipů mají s šumem větší problémy než jejich předchůdci.

     4
  • Test Panasonic LUMIX LC1

    Panasonic LC1 nabízí v celokovovém těle digitálního kompaktu plnou manuální kontrolu nad fotografií a přidává k tomu stylový design a objektiv Leica (28 – 90 mm) s vynikající světelností (2.0 - 2.8). Tento HIGH-END Lumix je osazen snímačem CCD 2/3" s maximálním rozlišením 5 MP (2560x1920). Podaří se Lumixu LC1 obstát v dnešní tvrdé konkurenci i při ceně přesahující 40.000 Kč? Na to zkusíme odpovědět v naší recenzi.

     7