Všechny články

  • Prez. digifotek 4 - jednoduché intern. služby

    Nyní je asi čas představit si podrobněji jako první dříve zmíněné jednoduché internetové služby - tj. službu Úschovna a službu Internetového virtuálního disku.

     0
  • Komunikace v novinářské praxi

    Pokud vás ani minulý díl nezviklal ve vašem rozhodnutí stát se fotoreportérem, pak je pro vás určena další ze série článků o novinářské fotografii. Pro práci fotoreportéra nestačí být jen dobrým fotografem, ale uplatníte přitom i celou řadu poznatků z oblasti psychologie, sociologie nebo estetiky. Dnes si povíme, jak například komunikace s lidmi je při této profesi velmi důležitá a každodenně prověřovaná.

     6
  • Test fotoaparátu Sony DSC-F 828

    Fotoaparát Sony DSC-F 828 byl prvním osmimegapixelovým modelem mezi kompakty. Rychlostí uvedení na trh, robusní konstrukcí a zajímavou cenou dává Sony jasně najevo, že svoji účast v oblasti digitální fotografie myslí vážně. 828 je fotoaparátem se skvělou světelností a rozsahem objektivu, výbornou výbavou funkcemi, ale s vyšším šumem 8 MPx čipu. Více v následujícím redakčním testu.

  • Test Nikon D70 I. díl

    Tak je konečně tady dlouho očekávaná cenově dostupná amatérská digitální zrcadlovka také od firmy Nikon. Podle očekávání je osazena podobným 6 megovým čipem standardního formátu Nikon DX jako starší poloprofesionální model D100, kterému je i celkovým designem dost podobná. Nové je i příslušenství v podobě objektivu s rozsahem 18-70mm (ekvivalent rozsahu 27-105mm pro kinofilm) a světelností 3,5-4,5, se kterým je prodávána v cenově zvýhodněném setu. Novinkou je pak také blesk nové generace SB-600. V prvním dílu testu se seznámíme s teoretickými informacemi, funkcemi, ovládáním a možnostmi příslušenství. Následná druhá část testu bude již zaměřena především na konkrétní praktické zkušenosti a bude doplněna zkušebními testovacími záběry a jejich výřezy z důležitých partií.

  • Velkoformátová fotografie v architektuře

    V posledním z trojice článků bych se chtěl věnovat víc technickému popisu „fotografické disciplíny“, která je pro velkoformátovou fotografii typická. Je to fotografie architektury.

     0
  • Prezentace digifotek 3 - základní otázky

    Skoro každý fotograf si pokládá otázku proč a pro koho vlastně fotografuje a zda to, jak se svými výtvory zachází je ten správný způsob. Tato otázka vyvstává jako obzvlášť naléhavá při přechodu do digitální fotografie. Tato technologie nabízí nové možnosti distribuce a prezentace fotek, které v období "klasiky" nebyly možné. Vznikají nové problémy, které vyžadují i nové přístupy. Článek by měl čtenáře přimět zamyslet se nad souvislostmi, přednostmi a úskalími jednotlivých způsobů sdílení fotografií.

     3
  • Velký formát a fotografie krajiny

    Fotografování krajiny je jednou z nejpopulárnějších fotografických disciplin. Je to fotografie, kde technicky bezchybné provedení se zachycením detailů je základním požadavkem. A to je přesně oblast, kde velkoformátová kamera má nesporné výhody oproti digitálním technologiím nebo kinofilmové či středoformátové fotografii.

     3
  • Prezentace digifotek 2 - pojmy a možnosti

    Tento díl je určen vám, které zajímá fotografování, ale počítače a internetové technologie pro vás zatím zůstávají hlavní překážkou pro vstup do světa prezentace digitálních fotografií. Proto zahájíme malým slovníčkem některých termínů a zkratek. Zároveň shrneme základní možnosti distribuce digifotek, z nichž většina byla zmíněna již v úvodním dílu. Ti pokročilejší mohou tento druhý díl přeskočit.

     0
  • Test fotoaparátu Canon EOS 300 D

    Fotoaparát Canon EOS 300D je přelomovým typem nejenom v nabídce firmy Canon, ale obecně na trhu digitálních fotoaparátů. Je první digitální zrcadlovkou, která se svoji cenou těla kolem 35 tisíc Kč snaží dobýt trh fotoamatérů. Uvidíme, jak s touto cenou zahýbe konkurenční model Nikon D70, který má stejné ambice, jen s nástupem o několik měsíců později. Více v redakčním testu FotoAparátu.cz.

  • Focení ve vysokých horách

    Himálaj, Alpy, Kamčatské vulkány….Na horách se nefotografuje jen horská krajina a příroda. Součástí horské krajiny se může stát horolezec, lyžař či krásná dívka. Snímky mohou mít nejrůznější charakter od popisné fotografie a sportovní reportáže až po umělecké emotivní snímky. Autor má zkušenosti z velehorských výstupů a skialpinismu. Vedle krásných fotografií v článku najdete tipy na fototechniku do velehor, ale i množství zajímavých námětů pro fotografování. Pro snímky z extrému musíte být nejenom dobrý fotograf, ale i horolezec a lyžař.

     4