Test fotoaparátu Canon PowerShot S80

Další z řady kompaktních přístrojů firmy Canon, který prošel naším redakčním testem, je Canon PowerShot S80. Svým vybavením, vzhledem, použitými materiály a i cenou míří k náročnějším uživatelům. Jaké vlastnosti od něj můžete čekat, jaké snímky s ním vytvoříte? Na tyto a další otázky zkuste hledat odpověď v následujícím testu.

Základní technické parametry fotoaparátu Canon PS S80

Velikost čipu 1/1,8” (CCD) / 8.0 Mpx efektivně
Objektiv 5,8 mm – 20,7 mm (ekvivalent 35mm filmu: 28 mm – 100 mm
Základní clonové číslo f/2,8(W)–f/5,3(T) max. clona f/8
Závěrka 15 s – 1/2000 s
Rychlost závěrky 1.3 s a delší s redukcí šumu. Jsou přípustné pouze určité kombinace clon a časů.
Vyvážení bílé Automatické TTL, Denní světlo, Zataženo, Žárovka, Zářivka, Zářivka H, Blesk, Pod vodou, Uživatelské
Rozlišení 3264×2448, 2592×1944, 2048×1536, 1600×1200, 640×480
Video 1024×768 (15fps, 1GB), 640×480, 320×240 (30 či 15 fps, 1GB), 160×120 (15fps, 3 minuty)
Formát dat JPEG (3 druhy komprese); MPEG ,WAVE (mono)
Hmotnost (včetně baterií, karty, krytky objektivu a popruhu)/vnější rozměry 225 g / 104 mm x 57 mm x 39 mm
Záznamové médium SD karta (32 MB v balení)

Tělo a ovládání aparátu

Canon PS S80 Horní strana
Ovládací prvky Ovládací prvky

Tělo fotoaparátu vypadá na první pohled mohutně. Je to tím, že tvarem připomíná cihličku. Má rozměry 104×57×39 mm. Zapíná se odsunutím krytu objektivu. Rozmístění ovládacích prvků je dobré. Vše se dá po krátkém zkoušení ovládat jednoduše a přesně. Co mě potěšilo opravdu hodně, byly nulové provozní vůle otočných voličů. Především pak ovládání hlavního voliče režimů je velmi přesné. Zadní straně dominuje 2,5" LCD, které je zapuštěno do těla a tak velmi dobře chráněno před poškrábáním. Kromě LCD lze pro komponování využít také optický průhledový hledáček (bez dioptrické korekce). S výjimkou spouště, jsou všechny ovládací prvky rozmístěny na zadní straně. Nejzajímavějším je plastový křížový volič, kterým lze také otáčet. Otáčení lze uplatnit při změně hodnot clon a času v poloautomatických režimech (v manuálním samozřejmě také). Takto netradičně volený prvek mi připadal velmi dobrý a byl plně funkční. Snad jen bych čekal tužší otáčení. Za nešťastně řešený považuji kryt konektorů. Ten je z měkkého plastu a dle mého soudu po častém používání nebude dobře lícovat s hranou těla, která je při držení pod dlaní. Mikrofon je na horní stěně, reproduktor na levé boční stěně. Více než třetinu spodní strany zabírá kryt baterie. Je-li aparát na stativu, nelze kryt otevřít. Stativový závit je mimo osu objektivu.

CCD, LCD a hledáček

LCD Pravý bok

CCD má rozměr 1/1,8" a počet efektivních pixelů je přibližně 8 milionů. LCD o rozměrech 2,5" je výborně čitelný jak za přímého slunce, tak za šera. Disponuje 115 000 body. Což u tohoto aparátu naprosto postačuje. Podání barev je výborné. Průhledový hledáček nemá dioptrickou korekci. LCD má kolem sebe vystouplý okraj, takže je dobře chráněno proti náhodnému poškrábání.

Objektiv a ostření

Objektiv má ohniskovou vzdálenost 28 – 100 mm. Aparátů, které mají takto krátké ohnisko není mnoho a to jej předurčuje k focení v interiéru při běžných rodinných příležitostech, nebo naopak v exteriéru ke snímkům s velkým záběrem krajiny v pozadí. Minimální světelnost je 2,8 na krátkém a 5,3 na dlouhém konci. Za horších světelných podmínek je světelnost na dlouhém konci problematická. Doporučil bych, je li to možné, použit stativ. Ostření zajišťuje 9ti bodový, případně jednobodový autofokus u kterého je možné zvolit místo ostření. Automatické ostření je doplněno možností ostřit manuálně. V režimu manuálního ostření je k dispozici nadstandardní funkce bracketing ostření. Fotoaparát disponuje možností aretace zaostření. Ostřit lze od cca 45 centimetrů v normálním režimu, nebo od 4 cm do 44 cm v režimu makro při nejkratším ohnisku. Při nejdelším se automatické ostření při makru omezí na vzdálenost 30 až 44 centimetrů. Při manuálním lze vybrat z celého povoleného rozsahu. Kvalita a rychlost ostření odpovídá standardu kompaktních aparátů.

Rozměry nejmenší snímané plochy v režimu makro

f 28 mm f 100 mm
Makro 56×42 mm 10×7,5 cm

Zkreslení je v obvyklých mezích kompaktních aparátů. Mírné soudkovité při nejkratším ohnisku a neznatelné při nejdelším.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Umístění karty a baterie Dolní strana

Aparát napájí baterie NB-2LH. Manuál uvádí výdrž 200 snímků s LCD a až 700 bez něj. Já nafotil 460 snímků z nichž 90% bylo v režimu sekvenčního focení s odstupem tří minut za 100% použití blesku. Zbývajících 10% byly normální snímky z exteriéru.

Provozní časy

(měření je zatížené reakční dobou člověka, tj. do 0,2 s)

  • první fotografii včetně zapnutí aparátu je možné zhotovit do 2,6 s
  • bez blesku bez namáčknutí do 0,8 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,2 s
  • sekvence je exponována s odstupem cca 0,5 s a počet snímků není omezen

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram