Test fototiskárny Canon i9950

Fototiskárna Canon i9950 pro formáty do A3+ míří především do uživatelské skupiny pokročilých amatérů, poloprofesionálů a má ambice í v profesionální oblasti. Kvalitní tisky zajišťuje sada osmi oddělených inkoustů ChromePLUS na bázi barviva. Tisková hlava umožňuje tisknout v maximálním rozlišení 4800 x 2400 dpi. K počítači se připojuje USB či FireWire kabelem a podporuje i přímý tisk.

Úvod

Firma Canon uvedla na trh tiskárnu i9950 (v USA pod označením i9900) kolem poloviny roku 2004 jako svoji nejkvalitnější fototiskárnu A3, tedy do segmentu trhu, ve kterém panovala tiskárna Epson Stylus Photo 2100. Ke zlepšování kvality tisku firma kromě vývoje své technologie termálního tisku MicroFine Droplet Technology postupovala stejně jako konkurence – postupným přidáváním dalších barev do sady inkoustů.
Tiskárna i9950 byla ve své době jedinou, která v kategorii zařízení A3 používala osmibarevnou sadu inkoustů označenou jako ChromaPLUS. Přidání červeného a zeleného inkoustu mělo za cíl rozšířit barevný gamut v příslušných oblastech. V době uvedení na trh byla tiskárna i9950 nejrychlejší fototiskárnou A3.

Testovaná konfigurace:

  • tiskárna
  • napájecí kabel
  • instalační CD s ovladači a uživatelskou příručkou tiskárny
  • instalační CD s doprovodnými programy a jejich manuály

Konstrukce

Základní konstrukční údaje
Materiál skříně Šedý plast, dostatečně robustní
Hmotnost 9,5 kg
Šířka x výška x hloubka (v uzavřeném stavu) 577mm x 182mm x 334mm
Vstupní zásobníky papíru Horní pro papír do rozměru A3 (L dráha papíru )
Napájecí zdroj Zabudovaný ve skříni
Displej
Sloty pro paměťové karty
Rozhraní pro připojení k počítači Kompatibilní s USB 2.0,1.1, IEE 1394 (FireWire)

Plastová skříň působí solidním dojmem, výrobce se nesnažil zbytečně šetřit na konstrukci skeletu a dá se očekávat, že snese i neopatrnější zacházení. Design tiskárny odpovídá jejímu určení pro vážnější práci a je sympaticky střízlivý – vyvážená kombinace tmavě šedé a stříbrné barvy.

Canon i9950

Při pohledu na tiskárnu zepředu s uzavřenými zásobníky papíru je vidět vpravo ovládací panel s USB zásuvkou pro připojení fotoaparátu a vlevo páka adaptéru pro potiskování CD. Protože náročný uživatel, pro něhož je tiskárna určena, bude tisknout vždy ze software připojeného počítače, nemá tiskárna LCD displej ani zásuvky pro paměťové karty. Jedinou možností přímého tisku je tisk z fotoaparátu po připojení kabelem (podpora protokolu PictBridge a Bubble Jet Direct).
Na zadní straně je zásuvka pro napájecí kabel a zásuvky pro připojení k počítači. K dispozici jsou poněkud atypicky dvě USB zásuvky – USB 2.0 Hi-Speed a pomalejší USB 1.1 a FireWire (pouze Mac).

Vysunutý vstupní zásobník

Tiskárna je připravena k provozu vysunutím vstupního zásobníku na horní straně a výstupního na dolní straně, délka držáků papírů se přizpůsobí vysunutím nástavců, pokud tiskneme na papír větší než A4. Během tisku prochází papír dráhou ve tvaru písmena L, takže není mechanicky tolik namáhán jako u dráhy typu U a je tedy méně náchylný ke zmuchlání. Nad dolním zásobníkem papíru jsou dvířka, po jejichž odklopení můžeme vyměňovat inkoustové kazety nebo odstranit zmuchlaný papír. Tiskárna neumí tisknout z role papíru, ani není možné vsouvat jednotlivé listy silnějšího papíru ze zadní strany papíru. Není k diispozici ani volitelný adaptér pro oboustranný tisk.

8 inkoustových kazet

Po otevření dvířek nad výstupním zásobníkem papíru se získá přístup k tiskové hlavě a k inkoustovým kazetám. Na rozdíl od většiny tiskáren, které se dodávají se zamontovanou hlavou a pro její výměnu je nutné se obrátit na specializovaný servis, uživatel může v případě potřeby zakoupit náhradní hlavu a sám ji nahradit za poškozenou. Výměna tiskových kazet je zcela jednoduchá a bezproblémová.

Ovládací tlačítka

Ovládací panel má pouze dvě tlačítka – jedno pro zapnutí a vypnutí tiskárny, druhé pro zastavení nebo pokračování tisku. Kontrolka indikuje trvalým světlem připravenost tisku, blikáním dle barvy typ poruchy.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • JF
    JF
    30.03.2006 15:32

    Biker: A3 z labu za 50-65Kc? Tak to mi prosim napis, kde. Za 80/ks (v akci 3 za cenu 2) bylo to nejlevnejsi, klasicky kolem 100-120...

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    30.03.2006 15:38

    Taffey - ta zelená je hodně podstatná - můžu říct, že jsem ještě neviděl tisky z barevné tiskárny s větším gamutem a vůbec působivějším podáním, než má 9950. Hlavní slabinou je horší BW tisk, to je hlavní důvod, proč jsem si koupil R2400. Tím neříkám, že recenzent kecá - on ten BW výstup není nějak tragický, ale prostě se dá dostat o hodně dál.
    S těmi panorámami to není tak docela pravda - 9950 sice neumí roli, ale maximální délka "Custom" formátu je tuším asi 80-90cm, takže s trochou snahy se na nastříhanou roli dá udělat výstup docela dlouhý.
    Volba mezi Epsonem R2400 a i9950 není vůbec jednoznačná, Canon je pro mě jasným vítězem v barevné fotografii, Epson zas v BW, rolích a asi i životnosti. Volit je nutno podle osobních preferencí a potřeb.

    Bohužel musím souhlasit, že úroveň recenzí tiskáren na fotoaparatu dobrá není, psal jsem to už dříve u R2400. Metody k odhadu ceny výtisku existují a nejsou nijak nedostupné. A ani jiné z argumentů pro volbu, které tu uvádím, nějak z recenze njsou vidět. Škoda...

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    30.03.2006 15:40

    jirif - ale jo, Fotolab teď dělá za 65,- Bohužel kvalitou je spíše nižší, dodací lhůta reálně tak týden a má to i jiné háčky. Laby s vyšší možností ovlivnění a rychlejší odezvou jsou už kolem zmíněných 130,-, čemuž už inkjet celkem konkurovat umí...

  • Martin KOVALIK
    Martin KOVALIK
    30.03.2006 21:52

    Ja s ni jsem maximalne spokojenej nakladove si nestezuju - tisknu hlavne A4 ale co se tyka barevne vernosti, ostrosti a rychlosti a presnosti tisku - fakt je to pecka. Mrzi me ze netiskne z role ale stejne bych to vyuzil jen parkrat. Jinak ve s rovnani s Labem bez ohledu na cenu je pro me dulezite barevne podani a to vam zadny ale zadny lab nezaruci - jedna fotka u jednoho labu v cb provedeni pokazde v jinem tonu - kdyz si u me par lidi vytisklo fotku a srovnalo ji s labem zjistili, ze to co vylezlo z tyhle Canonky bylo takovy jaky to nafotili - a to je pro me velmi dulezity. Jinak co tak mam vyzkouseny - na jinej papir nez na jejich bych netisknul.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    01.04.2006 11:27

    biker: Ano, jsou laby ktere to udelaji levne ale nikoli kvalitne. Pokud pocitas cenu takovychto labu, tak pocitej cenu tisku na neoriginalni papir s neoriginalnimi inkousty - cena bude srovnatelna a kvalita taky .... ;o)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram