Další z řady "mjůček", které prošlo naším testem a s nímž se dnes můžete seznámit. Exluzivní vzhled a voděodolná úprava z něj dělají fotoaparát "do kapsy". Jaké snímky s ním můžete pořídit poté, co s ním oslníte své okolí? Na tuto otázku se zde pokuste nalézt odpověď. K testu nám fotoaparát zapůjčila firma Olympus.

Úvod

Olympus mju 700

Oranžový Olympus mju 700 mi zapůjčila firma Olympus CZ. Základní balení kromě fotoaparátu obsahovalo: řemínek, USB kabel, A/V kabel, nabíječku + nabíjecí baterii, CD s programem OLYMPUS Master a český návod k použití. Návod je stručný a přehledný. Pokud jej budete potřebovat, naleznete tam vše. Součástí balení není žádná karta, neboť je k dispozici interní paměť o velikosti 19,1 MB. Fotoaparát se dodává ve čtyřech barevných variantách – stříbrné, oranžové, černé a modré .

Tělo a ovládání fotoaparátu

Pohled shora Dolní strana

Olympus mju 700 má elegantní klínovitý tvar. Vzhledem k velikosti je potřeba naučit se ho držet. Po pár dnech však ani to nebude činit problémy. Jak již je u „mjůček“ zvykem, všechny styčné plochy krytů, včetně dvířek, jsou uvnitř opatřeny gumovým těsněním, které zaručuje ochranu proti stříkající vodě ze všech směrů. Na horní stěně je spoušť a tlačítko Power. Na zadní stěně jsou veškeré ovládací prvky (jedenáct). Doprovodné snímky jasně ukazují jejich rozložení a funkci. Zadní stěně dominuje 2,5“ TFT displej. Vzhledem k velikosti (drobnosti) nemá smysl říkat, že zbylo málo místa na „odložení prstů“. Je to prostě daň miniaturizaci. Na pravé stěně je pod umělohmotným krytem sdružený USB, A/V a napájecí konektor. Tento kryt jde díky těsnění proti vodě velmi obtížné vyjmout. Na spodní stěně je stativový závit a prostor pro xD paměťové karty a baterii. Na přední stěně je objektiv a blesk a najdete i mikrofon. Marně bychom hledali optický hledáček, ten plně nahrazuje TFT displej. Olympus mju 700 je svojí konstrukcí určený pro běžné nošení v kapse, případně přímo na krku díky očku na klíčenku. Jde o „stylový fotoaparát“ se vším všudy. Tomu odpovídá vybavení i rozměry 94.8×55.9×20.4 mm a hmotnost 120 g včetně baterie i karty.

Ovládací prvky

Objektiv, ostření a CCD čidlo

Do těla Olympus mju 700 je zabudován objektiv Olympus 3× zoom s rozsahem 37 – 111 mm (35 mm ekv.) se světelností 3,4(W) – 5,7(T). Maximální clona je 9/16(W/T). Je složen ze 6 členů ve 4 skupinách, z toho jsou 4 čočky asférické. Čidlem je 1/2,3” CCD s 7,3 Mpx (efektivně). Citlivost je v rozmezí 64 – 400 (Auto), manuálně 60, 100, 200, 400, 800,1600 ISO. I dvě nejvyšší jsou k dispozici při nejvyšším rozlišení. Ve scénických režimech Dostupné světlo a Svíčka je k dispozici ISO 2500(!), kde za použití funkce BrightCapture je snímek redukován na rozlišení 1600×1200 bodů. Fotoaparát disponuje funkcí pixel mapping (kalibrace CCD a příslušných obvodů). Redukce šumu se zapíná automaticky v některých scénických režimech (u těch s delší expozicí). Objektiv doplňuje 5× digitální zoom. K ostření a jeho kvalitě nemám žádnou výhradu. Je zcela v mezích této třídy fotoaparátů, jak co do přesnosti, tak co do rychlosti.

Zaostřování je automatické za objektivem (TTL) systémem porovnání kontrastu na CCD. Standardně aparát ostří v rozmezí 0.6 m – nekonečno, v režimu makro 0.2 m(W)/0.5(T) – nekonečno a v režimu super-makro od 8 cm do 0.6 m.

LCD displej

Zadní strana

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,5" a tvoří jej 115 000 bodů. Použitá BrigtCapture technologie umožňuje jasnější náhled na LCD zejména ve tmavém prostředí. Prakticky mu nelze nic vytknout.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • David Martan
    David Martan
    23.03.2006 16:38

    líbilo

  • Pavel Vabrousek
    Pavel Vabrousek
    23.03.2006 21:51

    zajimava zejmena ta dvojfotografie, blesk /vysoke ISO. Jiz to zacina by pomalu "pouzitelne" i u kompaktu (pokud to byl 100% vyrez, tak to na beznem formatu papiru ani clovek nezaregistruje). I kdyz na FinePix F10 to zrejme jeste nema.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    23.03.2006 22:06

    Všechny výřezy jsou až na přeuložení s 98-99% kvalitou komprese (ZPS8) neupravované.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram