Fotografování koncertů

Jednou z mnoha oblastí fotografie je fotografování koncertních vystoupení. V dnešní době tato oblast tvoří jakousi uzavřenou komunitu pro malou hrstku fotografů, kteří mají možnost dostat se ke hvězdám showbussinesu velice blízko a zároveň i do míst, kam se běžný člověk nikdy nedostane, nebo jen s obtížemi.

Al Yaman

Specifikem této práce je ale velká spousta náročných jednání, která předcházejí udělení akreditace a fotopasu. Není pravdou, že stačí, jako novinář požádat promotéra, nebo management kapely o akreditaci a povolení fotit (fotopas). Naše největší promotérské agentury Interconcerts a 10:15 promotions, které se starají o koncerty světových hvězd a které jsou odpovědné za největší koncerty v Sazka Aréně a T-Mobile aréně, jsou v tomto směru v udílení akreditací velice opatrné. Jedním z důvodů je jakýsi nádech exkluzivity fotografií a dalším jsou například omezení ze strany managementu skupiny.

V podstatě je taková žádost odmítnuta ihned, pokud se nejedná o mediálního partnera akce. Přednost v tomto směru mají samozřejmě tištěná média a televize. Dnes se naštěstí doba rychle mění a díky velikému rozšíření internetu vznikají nejrůznější webové servery, zabývající se hudbou a kulturou vůbec. Proto dnes mají možnost i hudební servery žádat o akreditace a často je jim dnes vyhověno. Promotérské agentury tak pochopily, že internet se stává čím dál tím větším médiem a díky tomu došlo v poslední době k výraznému zlepšení v přístupu k těmto serverům.

Apocalyptica

Pokud tedy patříte mezi mediální partnery, nebývá problém získat akreditaci pro případný článek. Horší je to s fotopasem. Ty bývají často limitovány počtem, který udává management skupiny, případně protagonista sám. V takovém případě možnost focení dostává pouze ČTK, a nebo MAFA. Smutným faktem ale je, že ač od takové agentury člověk očekává skutečně špičkové fotografie, tak jsou bohužel velice často naprosto katastrofální. Přitom technické vybavení, které mají tito profesionálové k dispozici přesahuje částky statisíců korun. Trochu lehčí situace je pak v případě, že se jedná o menší koncert, nebo je přímo dovoleno mít s sebou fotoaparát. Získat fotopas není tak namáhavé a pokud nafocené fotografie dáte k dispozici, neměl by to být velký problém. Samozřejmě ale ani to není podmínka toho, že se dostanete pod pódium. To bývá vyhrazeno novinářům.

Candy Dulfer

Pokud se tedy dostanete k fotografování koncertu, je dobré se na něj připravit. Jak se připravit a co si vzít s sebou? Předně určitě musíte vědět, na jaký druh hudby a protagonistu jdete. Výhodou pak je, když máte k dispozici záznam předchozích koncertů. Díky tomu můžete lehce zjistit, jakým způsobem se kapela chová na pódiu a případně i předpokládané světelné podmínky. Pokud takový záznam k dispozici nemáte, je dobré přečíst si alespoň základní informace a prohlédnout si případné fotografie z předchozích koncertů, které určitě naleznete na internetu. Jestliže tedy víte alespoň přibližně, co můžete očekávat od světel a kapely, je dobré připravit si i technické vybavení. V dnešní době se určitě nevyhnete použití zrcadlovky a vysoce světelných objektivů. Tedy určitě v případě, že chcete pořídit skutečně kvalitní a profesionální fotografie. Kompakty a elektronické zrcadlovky v tomto případě totiž naprosto nevyhovují a to hlavně kvůli vysokému šumu při vysokých hodnotách ISO. Základní hodnota ISO je v tomto případě ISO800.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Svoboda
    Karel Svoboda
    Autor
    01.11.2005 15:47

    Ja urcite popisu jeste ruzne postupy a triky v dalsich castech.Ale co se tyka mlhy, tak to je to nejhorsi co muze byt. ZAlezi taky na svetlech, ktere do mlhy sviti.POkud jsou zluta ci halogenova, tak to jeste ujde a je lepsi nepouzit blesk a trefit se do svetla se spravym nastavenim casu, ale pokud do ni sviti svetlo cervene a modre, je to docela problem.Vesmes z toho nikdy nevylezou poradne fotky. Stejne je to s bleskem do mlhy. NA primo nelze pouzit v 99% vubec, protoze se svetlo rozlije a je z toho osklivy bily flek.Pokud se smi bleskat, tak vyhradne odrazem o desticku, nebo maly softbox, ktery zmekci svetlo..A zaroven pouzit korekci expozice u blesku, aby jakoby jen prisvitil.

  • ea
    ea
    01.11.2005 21:34

    zoom a prime people je skoro taka flame banda ako Canonisti a Nikonisti :)

    ja som fixfocalista, na koncertovky pouzivam Sigma 15mm F2.8 EX DIAGONAL Fisheye, Canon EF 85mm f/1.8 USM (naj naj naj), Canon EF 35mm f/1.4L USM
    so Sigma 24mm F1.8 EX DG ASPHERICAL MACRO mam tiez nie dobre skusenosti: pomaly ostri a dava zlty nadych

    ku cene skiel: mno, fixy nie su lacne, to bude tym ze su dobre a nadcasove :)
    bolo sa treba lepsie v skole ucit a nenariekat na forach :)

  • Fotograf 58
    Fotograf 58
    16.12.2005 21:37

    Kdy bude pokracovani?

  • Tomáš Vondra
    Tomáš Vondra
    22.12.2005 03:10

    iceman: Jak moc do žluta jsou ty fotky ze Sigmy 24-70/2.8? Projevuje se to "pouze" na koncertech nebo i při běžném světle? Nějaké ukázky nažloutlých fotek by náhodou nebyly?

    Pracuji cestou film (hlavně dia) -> sken, takže nějaké udělat jdou a na tuhle sigmu jsem si zrovna myslel.

  • Karel Svoboda
    Karel Svoboda
    Autor
    10.03.2006 09:58

    Drakula: Ten zlutej nadech je hlavne videt pri normalnim svetle. A neni to vazne jen ku od kusu.Je to u vsech. Dokonce jsem se o tom docetl na paladix.cz kde je v testu a stezuji si na stejnou vec.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (30)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram