Všechny články

  • FotoInspirace, 2.díl - Fotografování vážek

    Snad každý fotograf, který rád jezdí do přírody, zkoušel někdy vyfotit vážku. Tato krásná stvoření už inspirovala i mnoho našich čtenářů, kteří přispívají svými snímky do FotoGalerie. A tak mne napadlo, že by toto téma stálo za samostatný článek. Motivoval mne především fakt, že se tyto fotografie objevují stále častěji - někteří z nás se již každoročně velmi těší na začátek “vážkařské“ sezóny. Také z ohlasů v komentářích pod fotografiemi je zřejmé, že o téma "fotografování vážek" je velký zájem. Proto se na vážky v tomto článku podíváme podrobněji a to především z fotografického hlediska. Řekneme si něco o tom, kde vážky hledat, kdy na ně vyrazit a jaká je nejvhodnější fotografická technika. To vše ve srozumitelném podání tak, aby si potřebné dovednosti snadno osvojili i začátečníci.

  • Šum

    Kolikrát jste si již položili otázku: "A jak moc šumí?" Následující článek se pokusí porovnat šum při stejných nastaveních fotoaparátů Canon EOS 300D, Nikon D70 a Olympus E-300. A proč právě těchto? Čtěte dále...

  • Test fotoaparátu Canon PowerShot S2 IS

    Digitální fotoaparát Canon PowerShot S2 IS disponuje 5Mpx čipem, dvanáctinásobným optickým zoomem se stabilizací obrazu a je v současné době nejvyspělejším modelem firmy Canon ve své třídě. Jaké další vlastnosti má fotoaparát, který s vámi dokáže komunikovat v češtině, se dozvíte v následujícím testu, ke kterému nám jej zapůjčil Canon CZ.

     3
  • Test digitálního fotoaparátu HP Photosmart R607

    V dnešním testu se podíváme na zajímavý kompaktní fotoaparát značky Hewlett-Packard s označením Photosmart R607 a to ve speciální limitované edici s designem automobilové stáje BMW Williams F1. Přístroj bych asi zařadil do kategorie "digitální šperk" a jistě každého již na první pohled zaujme velmi pěkným a stylovým designem, vyvedeným ve firemních barvách modré a bílé. Na jeho technické parametry a dovednosti se podíváme v následujícím článku.

     0
  • Kreativní filtry pro krajinářskou fotografii

    Jistě se již dlouho těšíte, že nám tu všem Robert Mekiš prozradí něco málo ze svých postupů, kterými dosahuje tak dobrých výsledků. Kdo zná jeho fotografie ví, o čem píši. Následující článek je první ze série, v níž nám odpoví na otázku: "Jak na to?" Jehož téma je filtry v krajinářské fotografii.

  • Test digitálního fotoaparátu Kodak EasyShare LS755

    Snad káždý výrobce digitálních fotoaparátů má ve své nabídce kompaktní fotoaparáty těch nejmenších rozměrů. Obvykle je jejich tvar téměř idelní kvádr a je tomu tak i u fotoaparátu Kodak EasyShare LS755. Ke standardnímu testu nám jej zapůjčila firma Kodak.

     0
  • Test fototiskárny Epson Stylus Photo R800

    Fototiskárna Epson Stylus Photo R800 je nejvyšším modelem firmy Epson v kategorii fototiskáren do formátu A4, určeným především nejnáročnějším fotoamatérům. Piezoelektrická fototiskárna používá Epson Ultrachrome High Gloss pigmentové inkousty v oddělených barevných náplních (sedm inkoustů, specialitou je osmá kazeta obsahující lak-finišér pro optimalizaci lesku a zařazení červeného a modrého inkoustu pro rozšíření barevného gamutu). Zacílení produktu na tvorbu kvalitních tisků podtrhuje to, že nemá možnost tisku z paměťových karet, naproti tomu ovladač tiskárny dává uživateli možnost rozsáhlejších vlastních nastavení parametrů; rozlišení tiskárny je na vhodných papírech až 5760 dpi.

     3
  • Test digitálního fotoaparátu Canon Digital IXUS 700

    Digitální fotoaparát Canon IXUS 700 je 7,1 Mpx kompakt s trojnásbným optickým zoomem, který je v současné době nejvyšším modelem v řadě IXUS. Společnými znaky těchto aparátů jsou celokovové tělo, výborné ovládání, uživatelská přítulnost, plně automatická expozice a komunikace v češtině. K testu nám jej zapůjčil Canon CZ.

     2
  • Makrofotografie - praxe

    Svět drobných tvorů a rostlin je ukryt před našimi zraky, a tak jej při toulkách naší přírodou velmi často přehlížíme. Nejen velcí a nápadní tvorové jsou vyhledávanými objekty fotografů, ale v poslední době i ti drobní a nenápadní, kteří nás teprve při pozornějším pohledu uchvátí svými tvary a strukturami. Avšak kde je hledat a kdy? Tak právě na tyto otázky bych se vám pokusil v následujících článcích odpovědět. Již několik let se věnuji vědeckému studiu hmyzu, které mi velmi výrazně pomáhá při makrofotografii. Rád bych vás seznámil s některými skupinami, jejich životními návyky a manýry, které vám při jejich fotografování mohou pomoci. Podíváme se na techniku, která je vhodná pro makrofotografii a také na to, jak ji správně používat. Berte tento seriál také jako pozvánku na workshop, který se bude konat na podzim 2005. Na něm bychom společně navštívili některé zajímavé hmyzí zástupce v jejich přirozeném prostředí.

  • Test digitálního fotoaparátu Sony DSC-H1

    Sony DSC-H1 je 5,1 Mpx fotoaparát s dvanáctinásobným optickým zoomem, stabilizací obrazu, 2,5" LCD, elektronickým hledáčkem, 32 MB interní pamětí a množstvím manuálních funkcí potřebných pro kreativní práci. K obvyklému redakčnímu testu nám jej zapůjčila firma Sony.

     4