Nikon Coolpix P5100

A je zde další novinka firmy Nikon - fotoaparát Nikon Coolpix P5100, který je nástupcem modelu P5000. Další malý pokročilý kompakt s detekcí tváře, stabilizací objektivu a s veškerými potřebnými funkcemi. Jaký je se dočtete v následujícím redakčním testu.

Stručná charakteristika

Nikon Coolpix P5100 Nikon Coolpix P5100

Nikon Coolpix P5100 je kompaktní fotoaparát, který nastupuje nedlouho po verzi P5000. Jde o 12,1 Mpx (efektivně) fotoaparát s 3,5× optickým zoomem, optickou stabilizací, s LCD o rozlišení 230 000 bodů. Má cca 52MB interní paměť, která se po zaplnění karty bude jistě hodit. Veškeré funkce lze ovládat manuálně. Na našem trhu ho lze pořídit těsně pod 10 500,– Kč (říjen 2007).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Hmotnost

Kompletní specifikaci naleznete na stránkách firmy Nikon.

Z obou boků

Tělo aparátu se naprosto shoduje s tělem modelu P5000. K dobrému držení napomáhají pryžové potahy důležitých částí těla. Ergonomii ovládání nelze vytknout nic a pokud ano, během několika dnů si zvyknete. Dá se říci, že vychází z ovládání zrcadlovek Nikon. Excelentní je kruhový měnič nastavení (pod pravým palcem) a sloupec tlačítek na levé straně zadní stěny. Jistě potěší i sáňky na blesk. Rozměry jsou 98×65×41 mm a hmotnost včetně popruhu je přes 240 gramů. Předek z hořčíkové slitiny potěší „po setkání s tvrdším předmětem“.

Ovládací prvky Ovládací prvky
Ovládací prvky

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů. Čitelnost a viditelnost displeje je výborná za prakticky všech běžných podmínek. Velmi dobrá je za přímého osvětlení i za šera. Jeho barevné podání bylo oproti skutečnosti posunuto směrem k teplým tónům (což je obecně „líbivější“).
Čip má rozlišení 12,43 (12,1 efektivně) Mpx a to při velikosti 1/1,72" s maximálním rozlišením 4000×3000 bodů (4:3). Při jiných poměrech jde o ořez uvedených rozměrů.

Objektiv a ostření

Ohnisková vzdálenost odpovídá 36 mm – 126 mm při světelnosti f/2,7 – f/5,3. A je stabilizovaný a se šestilamelovou clonou. Na objektiv je možné přidělat širokoúhlou předsádku WC-E67 (změna na 24mm) a telepředsádku TC-E3ED (3× prodloužení zoomu) vyžaduje to však adaptační kroužek UR-E20.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 4cm (W) resp. 40cm (T) a v normálním režimu ostří od 30cm resp. od 70 cm. Nejkratší zaostřovací vzdálenost je zachována až po ohnisko cca 48 mm. Subjektivně aparát ostřil velmi dobře. Snímky jsou ostré a precizní. Rychlost ostření a reálné expozice je však velmi podprůměrná. Navíc ji doprovází zvuk (pravděpodobně motorků), který celkový dojem ještě zhoršuje.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram