Všechny články

  • Je Canon FD mrtev? IV.díl

    FD Canon a makrofotografie - popis možností a praktické zkušenosti.
    Makrofotografie je velice populárním žánrem fotografie, ukazuje nám zcela jiný pohled na svět. Motivy lze najít téměř na každém kroku, stačí si jich všimnout a zachytit je na fotografickou emulzi či paměťové médium. Podívejme se nyní podrobněji, co nám může nabídnout FD Canon.

  • Je to nádherný pocit, dívat se kachnám do očí…

    Fotografie přírody zaznamenává za celá desetiletí neustálý vývoj. Stejně tak, jako se vyvíjí používaná technika, stejně tak její tvůrci neustále vymýšlejí nové "fígle", jak své fotografie ještě více vylepšit, jak jim dát nový rozměr, nový úhel pohledu. A právě o jednom z nových úhlů pohledu při fotografování života kolem vod je i můj následující příspěvek.

  • Test fotoaparátu Konica Minolta Dynax 5D - díl I.

    Konica Minolta začíná rozšiřovat řadu svých digitálních zrcadlovek, aby si každý uživatel této značky mohl vybrat tu, která mu bude nejlépe vyhovovat. Zhruba po roce co se na trhu objevila DSLR Dynax 7D, se k ní letos přidává další digitální zrcadlovka v podobě modelu Dynax 5D. Podle označení lze usuzovat, že se jedná o nižší verzi. Dynax 5D nechybí téměř nic z možností D7, má 6Mpix čip i systém optického stabilizátoru Anti-Shake. Rozdílný je použitý materiál pro tělo fotoaparátu a ovládání jednotlivých funkcí. Zachovaná zůstala plná kompatibilita se všemi dosavadními objektivy Dynax a blesky řady (D). Na další podrobnosti se podívejte do našeho testu.

  • Test fotoaparátu Panasonic DMC-LX1

    Novinka firmy Panasonic - 8,4 megapixelový fotoaparát velikosti krabičky cigaret s čipem o poměru stran 16 : 9 a možnostmi nastavení, které odpovídají modelu FZ30. To je model DMC-LX1. Pokud vás zajímají jeho vlastnosti a fotografie, přečtěte si následující test.

  • Světlo v makrofotografii

    Když jsem si před mnoha lety koupil svou první analogovou zrcadlovku a navštívil Alpy, tak jsem si při pohledu na zasněžené vrcholky hor, na kterých se ze západem slunce odehrávala neuvěřitelná hra barev, uvědomil, jak důležité je světlo a jak nám může docela všední krajinu změnit k nepoznání. Světlo je nám při fotografování velkým pomocníkem, avšak často nám přináší i krušné chvíle. Portrétní i krajinářská fotografie je na dobrých světelných podmínkách zcela závislá. U makro fotografie to však platí snad ještě více.

  • Test fotoaparátu Panasonic DMC-FX8

    Maličký elegantní pětimegapixelový fotoaparát využívající stabilizaci obrazu - Panasonic DMC-FX8 nám k redakčnímu testu zapůjčila firma Panasonic. Pokud hledáte kolibříka do kapsy se schopnostmi mnohem větších fotoaparátů a chcete navíc i kvalitní video, přečtěte si následující test.

     0
  • Test fotoaparátu Fujifilm FinePix Z1

    Hledáte praktický miniaturní fotoaparát pro každou příležitost? Fujifilm FinePix Z1 nabízí ale mnohem více. Je vybaven například trojnásobným optickým zoomem a přitom se objektiv nevysouvá z těla! Více se můžete dočíst v našem redakčním testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Fuji.

     0
  • Test fotoaparátu HP Photosmart R717

    HP Photosmart R717 je další stylový fotoaparát od HP. Bude tak populární jako HP R707? S ní má stejný design, patrně stejnou optiku, větší displej a 6,2 Mpx čip. Doporučená cena je 8489,-Kč, s dokovací stanicí 10499,-Kč.

     0
  • Test digitálního fotoaparátu Panasonic DMC-FZ30

    Poslední model elektronické zrcadlovky firmy Panasonic, tolik očekávaný DMC-FZ30, který má rozlišení 8 Mpx, stabilizaci obrazu a ostření se zoomem na prstenci na objektivu, prošel naším redakčním testem. Pokud chcete shlédnout fotografie, stačí přečíst následující recenzi.

  • FotoInspirace, 2.díl - Fotografování vážek

    Snad každý fotograf, který rád jezdí do přírody, zkoušel někdy vyfotit vážku. Tato krásná stvoření už inspirovala i mnoho našich čtenářů, kteří přispívají svými snímky do FotoGalerie. A tak mne napadlo, že by toto téma stálo za samostatný článek. Motivoval mne především fakt, že se tyto fotografie objevují stále častěji - někteří z nás se již každoročně velmi těší na začátek “vážkařské“ sezóny. Také z ohlasů v komentářích pod fotografiemi je zřejmé, že o téma "fotografování vážek" je velký zájem. Proto se na vážky v tomto článku podíváme podrobněji a to především z fotografického hlediska. Řekneme si něco o tom, kde vážky hledat, kdy na ně vyrazit a jaká je nejvhodnější fotografická technika. To vše ve srozumitelném podání tak, aby si potřebné dovednosti snadno osvojili i začátečníci.