Test Olympus SZ-30MR

OLYMPUS SZ-30MR je nadstandardně vybavený kompaktní fotoaparát na cesty s duálním obrazovým procesorem TruePic III+, umožňující kombinaci natáčení Full HD videa a fotografování v plném rozlišení zároveň. První dojem - příjemný design, 24x širokoúhlý ultra zoom a několik unikátních funkcí, které umožňuje tzv. Multi-Recording Mode.

Snímací funkce

Náběh funkcí fotoaparátu po zapnutí je dostatečně rychlý. Vždy je možné na voliči režimů nastavit iAUTO, tím necháme vše na elektronice fotoaparátu. Dále můžeme nastavit režim fotoaparátu a v něm volit mezi možnostmi P,A,S,M, nebo režim současného natáčení videa, nebo fotoaparátu s nastavením parametrů. Pro videozáznamy, doplněné fotografiemi zde máme MR (Multi Recording), kde je možné natáčet spolu s fotografováním, natáčet současně dvě videa různého rozlišení, nebo jedno normálně a druhé ve vybraném efektu (např. “Rybí Oko“). Pro volbu „uměleckých efektů“ máme volbu „Magic“, ve které je možné nastavit vzhled obrazu: Pop Art, Rybí Oko, Perokresba, Punk, Akvarel, efekt dírkové komory a jemný obraz (doplněno efekty na světlech). Volbou Panorama lze zjednodušeně švenkováním vytvořit panoramatickou fotografii přímo ve fotoaparátu, volbou 3D vytvoříme např. na TV obrazovce 3D fotografii, ovšem musíme udělat dva posunuté snímky, které fotoaparát zpracuje na obraz s 3D efektem, viditelným 3D brýlemi. K popsanému arzenálu funkcí a nastavení máme ještě volbu 16-ti scénických režimů: Portrét, Kráska, Krajina, Noční scéna, Noční scéna s portrétem, Noční scéna z ruky, Sporty, Interiér, Autoportrét, Západ slunce, Ohňostroj, Kuchyně, Dokumenty, Pláž a sníh, Domácí mazlíčci (kočka), Domácí mazlíčci (pes).

Při fotografování osob pomáhá funkce detekce obličeje detekující až 16 osob, na které nastaví zaostření, vyladí pleťový odstín a expozici. Podobnou funkci lze nastavit i pro domácí mazlíčky a to zvlášť pro kočky a zvlášť pro psy.

Zajímavou funkcí, převzatou z profi zrcadlovek, je ostření typu AF Tracking, kdy je v rámečku zaregistrován pohybující se objekt, potvrzením OK se zafixuje a fotoaparát na tento objekt ostří po celou dobu jeho pohybu. Expozice se měří ESP metodou (celý obraz podle stanoveného algoritmu), nebo bodově. Již obvyklá je funkce Shadow adjust. Je-li zapnuta, projasní stíny fotografované scény. Jde jí nastavit automaticky, kdy je použita při odpovídající scéně, např. v protisvětle.

Duální stabilizace obrazu zabrání roztřeseným snímkům až do 1/5 – 1/10 sec.. Ukládat snímky lze pouze ve formátu JPEG. Expozici nám dovolí OLYMPUS SZ-30MR nastavit v programových nastaveních od 1/4 – 1/2000 sec. s možností korekcí +/- 2 EV po 1/3EV To by mělo stačit na většinu. Při nočních scénách lze počítat s časy do 4 sec. Samospoušť můžeme spustit na 12 sec.

Přes všechny tyto, jistě technicky a softwarově pokročilé funkce, občas fotoaparát zaznamená snímek neostrý, roztřesený, zašuměný, nebo s „ujetou expozicí“. Většinou je to vina fotografa, který si nezapamatoval, co všechno má navoleno v nastavení fotoaparátu, nebo nestihl změnit parametry pro jinou scénu. Nejvíce mi vadí automatická změna citlivosti ISO (při automatickém režimu A) a z toho vyplývající nekontrolovatelný šum a expozice končící na 1/4 sec. i v režimu P. To znamená nutnost nastavit scénu pro noční snímky, aby expozice fungovala až do 4 sec.

Za pozornost stojí nahrávání videa. OLYMPUS SZ-30MR může na SD kartu zaznamenat nahrávky do kapacity karty 4GB v rozlišení 1920×1080 nebo 1280×720 pixelů (29 minut záznamu), soubory VGA bez limitu, v souborech MPEG 4. Při videozáznamu funguje digitální stabilizace obrazu. Video má speciální červeně označenou spoušť na zadní stěně přístroje.

Různé citlivosti ISO Stabilizace ON / OFF

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme stiskem tlačítka Přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Snímky lze ve fotoaparátu dále upravovat, např. odstranit červené oči. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami, a prodlevy nejsou delší než 0,4 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání, utvořit Slideshow, přehrát na TV a přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je OLYMPUS SZ-30MR vybavený portem USB 2.0 Hi-Speed, A/V a HDMI. Při používání sekvence fotografií lze tyto sekvence přehrát kontinuálně a vymazat jako celek. Je to praktická funkce, zvláště na cestách.

Menu

zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatibilní).

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět na ilustračních fotografiích. Volba jazyků nabízí výběr ze 39. Důležité je zde zastoupení češtiny. Ovšem stává se, zvláště u takto složitého fotoaparátu, že překlad do češtiny je zavádějící.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry ze tří měření. Po zapnutí udělá OLYMPUS SZ-30MR první snímek do 2,5sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový do 0,8 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčknutou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné, tedy do 0,1 sec. Při sérii snímků je rychlost fotografování 15 snímků/sec (max. 70 snímků s rozlišením 5Mpx), na plné rozlišení 5 záběrů rychlostí 7 snímků/sec. S bleskem se rychlost mírně zpomalí. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,4 sec. Výdrž baterie je dobrá, při občasném fotografování bleskem mi LI-42B baterie vydržela cca 300 snímků.

Kvalita obrazu

Byl jsem zvědav na kvalitu obrazu z použitého čipu. Po srovnání s předchozími čipy je obraz z OLYMPUS SZ-30MR lepší, s menším sklonem k přepalům a s nižším barevným šumem. Stále však platí rozumný rozsah ISO 80 – 400. ISO 800 lze použít, zvláště při světlých motivech, ISO 1600 by z hlediska šumu použít šlo, ale limituje jej poměrně velká ztráta v detailech. Upozorňuji, že píši o náhledu fotografie na monitoru ve 100% velikosti při 16Mpx čipu, tady se musí projevit i ty nejmenší vady, které na fotografiích běžné produkce nezjistíte. Při tomto velkém zvětšení je na obrázku vidět i nepatrné ztráty kresby při nižších citlivostech, soustava objektivu a čipu je patrně v tomto fotoaparátu na hranici svých možností. Obraz vykazuje mírné soudkovité zkreslení na širším konci a nepatrnou aberaci v rozích. Při kombinaci různých osvětlení občas selhávala automatika nastavení bílé. Vynecháme-li vyšší citlivosti, je možné s OLYMPUS SZ-30MR udělat hezké snímky jak v běžných, tak ve ztížených podmínkách. V oblasti makrofotografie je fotoaparát dobře použitelný díky zaostřovací vzdálenosti od 3 cm. Snímky v protisvětle mají prokreslené stíny a ani tvrdé protisvětlo není zdrojem rušivých efektů. Vezmeme-li v úvahu kvalitní duální stabilizací a pokročilou detekci obličeje a čumáčků, máme fotoaparát pro denní obrazový záznam, rodinné snímky a na dovolenou. S použitou funkcí HD video dostává majitel do ruky docela dobře použitelnou videokameru pro příležitostné natáčení. Funkce MR (multirecording) je zajímavá, čas ukáže, jak bude využitá.

Příslušenství

K OLYMPUS SZ-30MR lze dokoupit: HDMI konektor CB-HD1, dálkové ovládání s kabelem RM-UC1, síťový adaptér D-7AC, baterie LI-50B, externí nabíječka baterií LI-50C.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    27.06.2011 13:19

    No, možná si to placaté všeudělátko zákazníky najde, ale já bych ho tedy nechtěl. Když to srovnám s dnes už starým panasonicem fz50, což byl můj poslední kompakt, řekl bych, že nic moc navíc toto nenabízí. V mnohých ohledech spíš pokulhává. Třešničkou na dortu jsou opravdu nesmyslné rádoby umělecké filtry. Už jsem viděl lecjaké filtry ve foťácích, vč. těch olympáckých, a některé byly i fajn. Ale ty tady jsou fakt otřesný.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram