FujiFilm FinePix X100

Zrcadlovky, bezzrcadlovky, kompakty, ultrazoomy, kombinace všeho se vším... FujiFilm přichází na trh s méně obvyklým typem kompaktního fotoaparátu, který má sice velikost čipu stejnou jako běžné zrcadlovky, ale objektiv je pevně zabudován do těla. Zrcátko samozřejmě také nenajdeme. A jaký je FujiFilm FinePix X100? Rozhodně zajímavý.

Základní technické parametry fotoaparátu FujiFilm FinePix X100

FujiFilm FinePix X100 Zadní strana
Velikost čipu 23,6mm x 15,8mm (APS-C) CMOS / 12,3 Mpx
Objektiv Fujinon, 23 mm (ekvivalent 35mm filmu: 35 mm)
Rozsah clon f/2,0 – f/16
Ostření automatické na danou oblast, na více zón, manuální ostření
Videosekvence pouze HD/24fps
ND filtr 3 EV
Hmotnost / rozměry 480g (včetně příslušenství) / 126.5 (Š) x 74.4 (V) x 53.9 (H) mm (bez příslušenství a doplňků)
Rozsah ISO dostupné ISO100–12800, doporučené ISO200–6400, v automatickém režimu dostupné od ISO200 do ISO3200, při snímání do RAWu od ISO 200
Režim dostupné časy/clony
P od 1/4s,f/2 do 1/4000,f/16
A pro f/2 je nejkratší čas 1/1000s, všechny časy jsou dostupné až od clony f/8
S k danému času jsou automaticky dostupné všechny clony; B až 60 minut
M je možná libovolná kombinace clony a času včetně posunu o +/-1/3 EV, +/-2/3 EV (clona i čas) – pomocí voličů na zadní straně fotoaparátu

Postřehy

V režimu makro se pro nejkratší zaostřitelné vzdálenosti viditelně zmenší zorný úhel a při cloně f/2 není prakticky žádná část snímku dokonale ostrá. Pro vyšší hodnoty clonového čísla se ostrost rapidně zvyšuje.

Kompletní specifikaci naleznete na stránkách firmy FujiFilm. Český manuál je ke stažení zde.

.

Tělo a ovládání aparátu

Horní strana Ovládací prvky; konektory

Tělo FujiFilmu X100 vidíte na přiložených snímcích. Z dnešního „moderního“ pohledu žádnou ergonomii při držení těla fotoaparátu nehledejte. Na to se však dá velice rychle zvyknout. Horší je poměrně nešťastné umístění tlačítka RAW – z počátku jsem jej neustále tisknul dlaní. Stejně tak jsem si delší dobu zvykal na stisk tlačítka MENU/OK. Naopak skvěle se ovládá nastavení clon a časů – mají „bytelné“ ovládací prvky. Trošku déle jsem si zvykal na fakt, že popisek tlačítka pro zvětšení (zmenšení) při prohlížení je POD a ne NAD příslušným tlačítkem (obr. Zadní strana).

Přepínání režimu ostření Umístění karty a baterie
Ovládací prvky; patice blesku Clonový kroužek

Čip, LCD, hledáček

Hledáček; blesk

Základní technická charakteristika čipu – 23,6mm x 15,8mm (APS-C) CMOS / 12,3 Mpx. O kvalitách výstupu si udělejte představu ze snímků v závěru testu.


LCD o úhlopříčce 2,8" má rozlišení 460 tisíc bodů. 

Excelentní je hledáček o velikosti 0,47" s rozlišením 1 440 000 bodů a dioptrickou korekcí –2D až +1D. Konstrukce umožňuje zobrazovat totéž, co zobrazuje LCD a také můžeme do reálného průhledu zobrazovat stavové informace (přepnutím páčkou na přední stěně). Samozřejmostí je indikace přiložení k oku, kdy se přepíná LCD a EVF automaticky (jeden z režimů zobrazování). Mezi zobrazované informace patří mj. hloubka ostrosti a vzdálenost zaostření. Zobrazení (nezobrazení) konkrétní informace lze editovat v nastavení fotoaparátu.
Hledáček - reálný průhled s informacemi Hledáček - reálný průhled s informacemi
Hledáček - v režimu EVF

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • JT
    JT
    26.05.2011 16:34

    ci tym JKN skor nemyslel len to, ze vsetky fotky v recenzii su staticke. Pri tom je podla mna opravneny predpoklad, ze s tymto fotoaparatom bude mat vela ludi ambiciu fotit najma dynamicke fotky (street a pod.)

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    26.05.2011 17:02

    No to ano - to by neškodilo prakticky vyzkoušet, ale to nic nemění na tom, že přesné používání správných pojmů má svůj dobrý důvod - reklama ať si říká, co chce její plátce, ale my tu chceme přesnější informace (aspoň já tedy).

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    26.05.2011 20:55

    petrkor - to máš jako u některých SLR od Nikonu nebo EOSu 7D - u nich má matnice má na sobě i LCD, na který je možná projekce řady věcí, což ale nic nemění na tom, že základní obraz je optický. U X100 je pak navíc ještě plný EVF, což se může hodit.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    26.05.2011 21:09

    Moje poznámka mířila k úspoře energie. Není na škodu moci "hledáček vypnout", což nelze. Deklarovaných cca 300 snímků by se dalo bez jakékoliv informace v hledáčku trochu zvětšit...

  • Karel Luffer
    Karel Luffer
    05.06.2011 14:49

    Když se na to koukám, za ty peníze je nejlepší koupit prostě pevnej objektiv k zrcadlovce. Mimojiné to sklo je pro mne nic moc a sigma 24/2,8 kterou používám je lepší a to stojí pár stovek...Jinak je to krásnej foták, je dobře, že se začínají dělat mašinky, které aspon jako foták vypadají.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (21)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram