Nedávno Sony představila dva další nové fotoaparáty, což by nebylo ani tak nic nového, kdyby se nejednalo o zcela nové typy digitálních zrcadlovek. Single Lens Translucent – neboli SLT A33 a SLT A55. V dnešním testu se podíváme na Sony Alpha A33, která se od Sony Alpha A55 liší pouze v rozlišení snímače 14Mpix oproti 16Mpix u A55. Vše ostatní je shodné.

SLT – Single Lens Translucent mirror, přeloženo do srozumitelné řeči, znamená digitální fotoaparát používající polopropustné pevné (nesklopné) zrcátko, jehož výhodou je jak možnost rychlého snímání, tak plné kontroly nad snímanou scénou po celou dobu expozice. Druhou výraznou novinkou tohoto typu fotoaparátu je elektronický hledáček s poměrně vysokým rozlišením, plným pokrytím obrazu i poměrně vysokým zvětšením v hledáčku. A do třetice tyto nové typů fotoaparátů mohou být výrazně menších tvarů i hmotnosti než klasické DSLR, což mnozí uživatelé mohou brát jako výraznou výhodu. Když jsem poprvé viděl fotky a četl o SLT, byl jsem spíše zdrženlivější, zvláště při zmínce o elektronickém hledáčku. Kvalitní hledáček je totiž alfou a omegou každého fotoaparátu a i jinak dobré tělo přístroje dokáže špatný hledáček úplně pohřbít. Stejně tak menší tělo, může být málo příjemné pro dobré držení, které je hlavní pro pohodlné fotografování s pevným úchopem, kdy fotoaparát drží celá ruka a ne to, co vidíme u malých digi kompaktů, kdy nám mnohdy kvůli malé velikosti musí stačit 4 prsty. Proto jsem byl na A33 velmi zvědav.
Na první pohled se nijak výrazně neliší od klasické DSLR. Ale už na druhý pohled je patrné, že máme před sebou přece jen trochu odlišnou koncepci fotoaparátu. Už při prvním uchopení fotoaparát ukáže svojí menší velikost, která ovšem není tak hrozná, jak se občas píše. Ano pro fotografy s velkými prsty, a celkově dlaněmi, může být tato velikost přece jen malá. Jinak se fotoaparát drží poměrně pevně a stabilně, i když mě osobně chyběla opora pro malíček, který už musí být opřený o spodní stranu fotoaparátu.

Velikost A33 je přirovnána k zrcadlovce „klasické koncepce“ DSLR A550

Jak je vidět na obrázcích v porovnání s klasickou DSLR A550 je tvar A33 výrazně menší, vyjádřeno čísly je kratší o 13mm, nižší o 12mm a je i mělčí, ale díky vystouplému hledáčku je celkově v podstatě stejně hluboká jako A550.
Rozdíly v konstrukci jsou patrné, z větší části jsou si však podobné. Jen několik tlačítek změnilo polohu, některá ubyla, jiná přibyla. Jako např. záznam videa na šikmém horní stěně, která je výrazně skloněna a tvoří tak hladší přechod mezi zadní a horní stěnou. Z klasických tlačítek zmizela ta pro nastavení ISO, samospouště a nastavení zobrazení displejea a všechna se „přestěhovala“ na zadní křížový displej. Ten je jinak stejný. Jen se tak trochu ztížilo nastavování místní oblasti AF, přibyl mezikrok, jedno stisknutí tlačítka navíc. Osobně si myslím, že konstrukce je velmi vydařená, i přes menší velikost dobře navržena a rozmístění ovládání je fajn.

Jak je patrné z obrázků, závit pro stativ je kovový a v ose fotoaparátu. Dole jsou dvířka pro baterii a paměťovou SD kartu. Na levé straně jsou pak ještě 3 gumová dvířka pro USB, HDMI, dálkovou spoušť a externí mikrofon. Dvířka pro USB nejsou moc šťastně vyřešena, musí se dost vyvracet, aby šel USB konektor zasunout. Zde mám trochu obavy, že dlouho nevydrží a přetrhnou se. Doufám, že jsou pevnější než vypadají.

Hledáček, LCD a „živý náhled“

Pohled do hledáčku byl další věcí, na kterou jsem byl velmi zvědavý. Jak bude vypadat elektronický hledáček? Výsledek předčil očekávaní a mohu říci, že kdybych nevěděl, že je elektronický, tak bych si myslel, že je stále klasický. Tak jemná a kvalitní kresba v něm je. Jeho rozlišení je cca 1,5MPix. Samozřejmě že, abych byl zase objektivní, velmi záleží na světelných podmínkách. Při zhoršených, v podvečerních či nočních hodinách je patrné lehké šumění obrazu, ale opravdu jen lehké, nerušící.
V základním nastavení je zapnuté automatické přepínání mezi hledáčkem a LCD. V menu si můžete navolit jestli chcete v hledáčku zobrazovat data pro LiveView, nebo zda toto zobrazení má být částečně nezávislé na LCD. Zobrazení v hledáčku lze měnit ve třech variantách, základní pouze s AF body, s vodováhou, nebo s histogramem.
Hledáček má velké zvětšení 1,1× se zorným polem 100% snímané scény. Přesto, že je obraz opravdu velký, mohl být možná ještě větší. Při pohledu do hledáčku je totiž vidět, že obraz lemuje dokola silný šedý pruh, který ještě patří do elektronického zobrazení, ale nezobrazuje nic. Zobrazení informací v hledáčku se výrazně zredukovalo, zobrazuje se pouze expoziční čas a clona, korekce expozice a stav stabilizace SteadyShot INSIDE. Kolečko nastavení dioptrie umožňuje rozsah −4,0 až +4,0 dioptrie.

Základní zobrazení v hledáčku Technologie Translucent Mirror

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    12.01.2011 18:53

    http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM dle těchto stránkem bych řekl že ISO u A33 je lepší jak u A900

  • Tomáš Peltan pelt
    Tomáš Peltan pelt
    18.01.2011 17:33

    Zajímala by mě jedna věc - jak se projevuje přidání dvou dalších rozhranní vzduch - sklo v případě kontrastních scén? Přece jen je dost fotografů, kteří odmítají dávat před objektiv "ochranné" filtry právě kvůli kvalitě zobrazení, zde je jeden takový prvek přidán navíc.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    19.01.2011 06:27

    já jsem osobně u testované A33 žádnou podobnou nectnost nezaznamenal.

  • Petr Beranek
    Petr Beranek
    26.01.2011 15:09

    Autofokus - zrcadlo rozdeluje obraz na obraz dopadajici primo na snimac (tzn i EVF) a na cast dopadajici na AF senzor stejne jako u normalni zrcadlovky. Patent na kombinaci AF snimace a obrazoveho snimace do jednoho snimace, ktery by presne tohle nestastne reseni zlikvidoval, ma Nikon.

  • LukyT3
    LukyT3
    16.02.2011 20:07

    Děkuji autorovi za dobrou recenzi a všem kteří ve vyjadřují k věci. Je super když se firmy snaží přijít s méně obvyklými řešeními a nevyrábí stále jedno a totéž v mnoha variantách.....
    Zajímala by mě velmi jedna věc. V recenzích se nikdo nezajímá o RAW editor dodávaný k foťáku (pokud nějaký je)a jak se s ním pracuje.Také by mě zajímalo zda a jak jsou RAW soubory kompatibilní programy na zpracování fotek. Jdou snímky zpracovat v ZPS12?(s jinými editory nepracuju). Mohl by mi někdo poslat (např. přes leteckou poštu) nějaké snímky v plném rozlišení a v rawu? troeglerluky@gmail.com
    Díky moc Luky

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (59)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram