OLYMPUS µ-9010 je plně automatický, funkcemi nabitý fotoaparát s desetinásobným optickým zoomem. Přesto se stále vejde do kapsy.

Snímací funkce

Náběh fotoaparátu po zapnutí je rychlý. Nevíme-li, jaký režim zvolit, je možné nastavit AUTO, pro určitý záměr fotografa pak režim „P“ program. Dále můžeme volit ze 14 scénických režimů a automatika může tyto režimy volit sama podle snímané scény. Fotografování osob pomáhá pokročilá funkce detekce obličeje detekující až 16 osob, na které nastaví zaostření, vyladí pleťový odstín a expozici. Podobnou funkci lze nastavit pro domácí zvěř. Kromě tohoto způsobu ostření můžeme ostřit automaticky (výběr provede automatika fotoaparátu), nebo na SPOT, kdy je ostré to, na co je nastavený rámeček. Zajímavou funkcí je ostření typu AF Tracking, kdy je v rámečku zaregistrován pohybující se objekt, potvrzením OK se zafixuje a fotoaparát na tento objekt ostří po celou dobu jeho pohybu. Expozice se měří ESP metodou (celý obraz podle stanoveného algoritmu), nebo bodově. Zajmavá je funkce Shadow adjust. Je-li zapnuta, projasní stíny fotografované scény. Jde jí nastavit automaticky, kdy je použita při odpovídající scéně, např. V protisvětle.

Duální stabilizace obrazu zabrání roztřeseným snímkům až do časů 1/5 sec. – 1/10 sec.. Ukládat snímky lze pouze ve formátu JPEG. Expozici nám dovolí OLYMPUS µ-9010 nastavit v programových nastaveních od 1/4 sec.-1/2000 sec. s možností korekcí +/- 2 EV po 1/3EV. Při nočních scénách lze počítat s časy do 4 sec. Samospoušť můžeme spustit na 12 sec.

Přes všechny tyto, jistě technicky a softwarově pokročilé funkce, občas fotoaparát zaznamená snímek neostrý, roztřesený, zašuměný, nebo s „ujetou expozicí“. Většinou je to vina fotografa, který si nezapamatoval, co všechno má navoleno v nastavení fotoaparátu, nebo nestihl změnit parametry pro jinou scénu. Mně osobně nejvíce vadí automatická změna citlivosti ISO (při automatickém režimu A) a z toho vyplývající nekontrolovatelný šum a expozice končící na ¼ sec i v režimu P. Je tedy nutné nastavit scénu pro noční snímky, aby expozice fungovala až do 4 sec.

Za pozornost stojí nahrávání videa. OLYMPUS µ-9010 může na xD kartu zaznamenat nahrávky do kapacity karty 4GB v HD rozlišení (29 minut záznamu) ve formátu MPEG 4. Při videozáznamu funguje digitální stabilizece obrazu. Video má svojí speciální spoušť na zadní stěně přístroje.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme stiskem tl. Přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Snímky lze ve fotoaparátu dále upravovat, např. odstranit červené oči. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,4 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání, utvořit Slideshow, přehrát na TV a přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je OLYMPUS µ-9010 vybavený portem USB 2.0 Hi-Speed.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní).

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět na ilustračních fotografiích. Volba jazyků nabízí výběr ze 39 možných. Důležité je zde zastoupení češtiny.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry ze tří měření. Po zapnutí udělá OLYMPUS µ-9010 první snímek do 3,5 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový do 1,1 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné, tedy do 0,1sec. Při sérii snímků je při maximální kvalitě obrazu rychlost 1 snímku / 1,4 sec do zaplnění karty, s bleskem se rychlost mírně zpomalí. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,4sec. Výdrž baterie je dobrá, při občasném fotografování bleskem mně LI-42B baterie vydržela přes 300 snímků.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je u OLYMPUSU µ-9010 závislá na fotografované scéně, citlivosti ISO a zvoleném režimu snímání. Obraz vykazuje střední soudkovité zkreslení na širším konci a nepatrnou aberaci v rozích obrazu. Obrazový senzor, který tuto optiku doplňuje má též dobré parametry (podání barev), tedy bavíme-li se o focení při ISO 64 – 400. ISO 800 je méně zašuměné, než u předchozích modelů, ISO 1600 je díky počínající degradaci obrazu použitelné jen nouzově. Při kombinaci různých osvětlení sem – tam selhávala automatika nastavení bílé. Vynecháme-li vyšší citlivosti, je možné s OLYMPUS µ-9010 udělat hezké snímky jak v běžných, tak ve ztížených podmínkách. V oblasti Makro je OLYMPUS µ-9010 dobře použitelný díky svojí nejkratší zaostřitelné vzdálenosti 1 cm. Snímky v protisvětle mají prokreslené stíny a ani tvrdé protisvětlo není zdrojem rušivých efektů. Vezmeme-li v úvahu kvalitní duální stabilizací a pokročilou detekci obličeje, máme fotoaparát pro běžný obrazový záznam, běžné rodinné snímky a na dovolenou. Měkké podání obrazu, známé např z FE5000 je pryč, snímky jsou brilantní a se 14 MP umožňují poměrně velké zvětšení.

Příslušenství

K OLYMPUSU µ-9010 lze dokoupit: Měkké pouzdro µ-9000, nabíječku LI-50C a baterie LI-50B.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram