OLYMPUS FE5000 je jednoduchý, skladný digitální fotoaparát s pětinásobným optickým zoomem pro každodenní fotografování. V následujícím uživatelském testu vás s ním seznámíme podrobněji.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je závislá především na kvalitě optiky. Ta je na dobrá. Vykazuje jen nepatrné soudkovité zkreslení a na širším konci nepatrnou aberaci v rozích obrazu. Obrazový senzor, který tuto optiku doplňuje má též dobré parametry (podání barev), tedy bavíme-li se o práci v režimu ISO 80 – 400. ISO 800 je, díky počínající degradaci obrazu, použitelné jen nouzově , ISO 1600 pracuje s takovým šumem, že se detaily ztrácí z obrazu a podle mého názoru je použitelné jen opravdu výjimečně. Problémem je též šum v tmavých partiích obrazu, objevující se i při nižších citlivostech. Při kombinaci různých osvětlení občas selhávala automatika nastavení bílé. Vynecháme-li vyšší citlivosti, je možné s OLYMPUS FE-5000 udělat hezké snímky jak v běžných, tak ve ztížených podmínkách. V oblasti Makro je OLYMPUS FE-5000 dobře použitelný. Snímky v protisvětle mají prokreslené stíny a ani tvrdé protisvětlo není zdrojem rušivých efektů. Když vezmeme v úvahu kvalitní duální stabilizací a pokročilou detekci obličeje, máme fotoaparát pro běžné rodinné snímky a na dovolenou. Měkké podání obrazu pomůže při portrétech, není však příjemné při snímcích krajiny a architektury.

Příslušenství

K OLYMPUSU FE-5000 lze dokoupit: měkké pouzdro FE-slim, nabíječku a baterie Li-42B.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, testováním práce OLYMPUS FE-5000 s bleskem a při makrosnímcích.

Šum Vykrytí bleskem - W Vykrytí bleskem - T Noční snímek Protisvětlo  Makro Makro Scéna s vestavěným bleskem

Závěr

Fotoaparát OLYMPUS FE-5000 je malý, skladný a nepřekáží při denním nošení. Dobře poslouží všem fotografujícím, kteří vyžadují optimalizovaný výsledek pro zachycení svojí rodiny, výletů a dovolené. Jeho současná cena (červenec 2009) je pod hranicí 4500,– Kč.

Klady Zápory
5× zoom Měkčí podání
Přehledné a logické ovládání Zoom až od 36mm (ekvivalent)
Vyšší šum nad ISO 400

Děkuji firmě Olympus za zapůjčení fotoaparátu Olympus FE-5000.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    31.07.2009 08:40

    Teda ta fotka v protisvětle je opravdu neuvěřitelná - takový šum v tmavé části snímku na 80 ISO ... to se mně ani nechce věřit. Kde udělali soudruzi z východu chybu?

  • Jiří Beneš
    Jiří Beneš
    Autor
    31.07.2009 10:47

    Pro Jifi: U této fotky to není šum, ale struktura omítky na zdi.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram