Fotoaparát.cz

Olympus FE-5000

OLYMPUS FE5000 je jednoduchý, skladný digitální fotoaparát s pětinásobným optickým zoomem pro každodenní fotografování. V následujícím uživatelském testu vás s ním seznámíme podrobněji.

Úvod

Přední strana Ze strany

Digitální fotoaparát OLYMPUS FE-5000 zapůjčila naší redakci k testu firma Olympus C&S s.r.o.. Důraz klade firma na skladnost fotoaparátu, při zachování kvality snímků a jednoduché obsluhy. V balení s fotoaparátem dostaneme:
• Poutko
• Návod k použití
• Karta s celosvětovou zárukou
• CB-AVC5 (Kabel audio/video)
• CB-USB7 (USB kabel)
• OLYMPUS Master 2 (Software na CD-ROM)
• MASD-1 (microSD attachment)
• LI-42B (Nabíjecí lithium-iontový akumulátor)
• LI-41C (Nabíječka pro Lithium-Ion baterie

Konstrukce

Zadní strana Horní strana
Dolní strana

Tělo – OLYMPUS FE-5000 je vyroben z kovu. Svým vzhledem odpovídá designu této řady automatických fotoaparátů od Olympusu, od které převzal dobré a jisté držení, pevné tělo a snadné ovládání. Během testování mne na tomto fotoaparátu nic nepřekvapilo, jeho konstrukce je léty prověřená. OLYMPUS FE-5000 se zapíná mírně zapuštěným tlačítkem na horní stěně, kde je dále umístěna pouze spoušť. Na přední stěně má OLYMPUS FE-5000 umístěnu optiku, mikrofon a vestavěný blesk. Zadní strana OLYMPUS FE-5000 je osazena velkým 2,7“ LCD displejem, sada pěti ovládacích tlačítek, multifunkčního křížového voliče s potvrzením OK a ovládáním zoomu. Funkce ovládání je zřejmá z fotografií a podrobně je popsána v dobře zpracovaném uživatelském manuálu. Veškeré funkce tlačítek, přepínačů a voličů fungovaly bez zaváhání a opět zde byla znát osvědčená konstrukce této řady. Konektory pro zdroj, USB a AV připojení jsou na pravé straně pod krytem z měkkého plastu. Na spodní stěně je, kromě stativového závitu, pod plastovým krytem prostor pro Li-Ion baterii a xD kartu. Konektor pro USB a AV je umístěn také pod krytem baterie, tím je vše přehledně soustředěno pod jeden kryt.

Komplet Ovládací prvky

Rozměry těla OLYMPUS FE-5000 jsou 97.4×56.6×25.5 mm a váha 137g (bez karty a baterií).

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle OLYMPUS FE-5000 je použito 1/2,33“ (6,9 cm) CCD senzoru s 10Mpx a RGB filtrem primárních barev. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 80 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600. Po zpracování procesorem TruePic III s možností kompenzace stínů je obraz na paměťové médium (xD, nebo přes redukci – microSD) ukládán (pouze) ve formátu JPEG. Video je ukládáno ve formátu AVI Motion JPEG®, zvuk ve formátu WAV .

Zaostřování – Systém TTL iESP auto fokus s rozeznáním kontrastu Na Makro zaostřuje od 3 cm. S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení.

LCD displej – Optický LCD displej je pevný 2,7” (6,9 cm), TFT, 230 000 pixelů . Na displeji se zesíleným podsvícením je možné zvolit i síť pomocných rámečků. Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci. Jas má nastavitelný ve dvou krocích.

Vestavěný blesk – Směrné číslo 5, pevně umístěný v těle fotoaparátu. Spolupracuje s funkcí Face Detection FE, podle které se koriguje automaticky. Základní nastavení interního blesku má klasické auto, zapnuto, vypnuto, předzáblesk k potlačení červených očí.

Objektiv – V OLYMPUS FE-5000 je použit pětinásobný zoom 3,5 – 5,6 / 6,3 – 31,5 mm (ekvivalent 35mm filmu: 36–180 mm). Konstrukce: 8 členů v 6 skupinách. Optika je dobrá, kresbě na makro i při běžných scénách lze vytknou jen málo. Celkový dojem z výsledného obrázku je, že je měkčí kresba, při zvětšení se pak objevuje ztráta drobných detailů .

Snímací funkce

Náběh funkcí fotoaparátu po zapnutí je dostatečné rychlý. Pro náhodnou práci je vždy možné zvolit režim AUTO, pro daný záměr fotografa pak režim „P“ program. Dále máme možnost volby z jedenácti scénických režimů, automatika může tyto režimy volit sama podle snímané scény. Při fotografování lidí pomáhá pokročilá funkce detekce obličeje detekující až 16 osob. Roztřesení snímků lze zabránit zapnutím duální stabilizace obrazu. Ukládat snímky lze pouze ve formátu JPEG. Expozici nám OLYMPUS FE-5000 nastaví v programových nastaveních od 1/4 sec.-1/2000 sec. s možností korekcí +/- 2 EV po 1/3EV To by mělo stačit na většinu situací. Při nočních scénách lze počítat s časy do 4 sec. Samospoušť můžeme spustit na 12 sec.

Video v maximální kvalitě 640×480 / 30 sn/s lze ukládat až do zaplnění karty.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme stiskem tl. Přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Snímky lze ve fotoaparátu dále upravovat, např. odstranit červené oči. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,4 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání , utvořit Slideshow, přehrát na TV a přímo tisknout na tiskárně . Pro přehrání snímků do PC je OLYMPUS FE-5000 vybavený portem USB 2.0 Hi-Speed.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) .

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět na ilustračních fotografiích. Volba jazyků nabízí výběr ze 39 možných. Důležité je zde zastoupení češtiny.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry ze tří měření. Po zapnutí udělá OLYMPUS FE-5000 první snímek do 3,5 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový do 1,1 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčknutou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné, tedy do 0,1sec. Při sérii snímků je při maximální kvalitě obrazu rychlost 1 snímku / 1,4 sec do zaplnění karty, s bleskem se rychlost mírně zpomalí. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,4sec. Výdrž baterie je dobrá, při občasném fotografování bleskem mně LI-42B baterie vydržela přes 300 snímků.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je závislá především na kvalitě optiky. Ta je na dobrá. Vykazuje jen nepatrné soudkovité zkreslení a na širším konci nepatrnou aberaci v rozích obrazu. Obrazový senzor, který tuto optiku doplňuje má též dobré parametry (podání barev), tedy bavíme-li se o práci v režimu ISO 80 – 400. ISO 800 je, díky počínající degradaci obrazu, použitelné jen nouzově , ISO 1600 pracuje s takovým šumem, že se detaily ztrácí z obrazu a podle mého názoru je použitelné jen opravdu výjimečně. Problémem je též šum v tmavých partiích obrazu, objevující se i při nižších citlivostech. Při kombinaci různých osvětlení občas selhávala automatika nastavení bílé. Vynecháme-li vyšší citlivosti, je možné s OLYMPUS FE-5000 udělat hezké snímky jak v běžných, tak ve ztížených podmínkách. V oblasti Makro je OLYMPUS FE-5000 dobře použitelný. Snímky v protisvětle mají prokreslené stíny a ani tvrdé protisvětlo není zdrojem rušivých efektů. Když vezmeme v úvahu kvalitní duální stabilizací a pokročilou detekci obličeje, máme fotoaparát pro běžné rodinné snímky a na dovolenou. Měkké podání obrazu pomůže při portrétech, není však příjemné při snímcích krajiny a architektury.

Příslušenství

K OLYMPUSU FE-5000 lze dokoupit: měkké pouzdro FE-slim, nabíječku a baterie Li-42B.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, testováním práce OLYMPUS FE-5000 s bleskem a při makrosnímcích.

Šum Vykrytí bleskem - W Vykrytí bleskem - T Noční snímek Protisvětlo  Makro Makro Scéna s vestavěným bleskem

Závěr

Fotoaparát OLYMPUS FE-5000 je malý, skladný a nepřekáží při denním nošení. Dobře poslouží všem fotografujícím, kteří vyžadují optimalizovaný výsledek pro zachycení svojí rodiny, výletů a dovolené. Jeho současná cena (červenec 2009) je pod hranicí 4500,– Kč.

Klady Zápory
5× zoom Měkčí podání
Přehledné a logické ovládání Zoom až od 36mm (ekvivalent)
Vyšší šum nad ISO 400

Děkuji firmě Olympus za zapůjčení fotoaparátu Olympus FE-5000.