Canon opět inovoval v kategorii nejlevnějších digitálních zrcadlovek, a tak tu máme nástupce modelu EOS 450D, kterým je nový EOS 500D. Svému předchůdci se podobá jako vejce vejci, ale přesto je jiný. Jak moc, na to se podíváme v dalším redakčním testu.

Obrázek č. 1, Canon EOS 500D Obrázek č. 2 - Zadní stěna

Mechanické provedení

Jak již bylo řečeno v upoutávce, tak se nový Canon EOS 500D velmi podobá svému předchůdci a to až téměř k nerozeznání. Rozměry i hmotnost jsou prakticky stejné a totéž samozřejmě platí i pro design. Nejviditelnějším rozdílem tak zůstává robustnější provedení otočného voliče na horní straně aparátu, který je navíc nyní kovový a podstatně vyšší, takže je i lépe ovladatelný. Nejpodstatnější změnou na zadní stěně je LCD monitor. Na první pohled je stejný, protože má stejně jako u 450D úhlopříčku 3“, ale jeho rozlišení se zvýšilo z 230.000 na 920.000 obrazových bodů, což je přesně čtyřnásobek a na kvalitě zobrazení pořízených fotografií je to opravdu hodně znát. Osobně to považuji za jedno z nejpodstatnějších vylepšení, protože to značně usnadňuje kontrolu kvality snímků přímo v terénu. LCD monitor je vlastně tím nejlepším, co v současné době můžete na digitální zrcadlovce mít, protože stejné displeje používají i nejdražší profesionální modely. Je také velkou výhodou oproti největšímu konkurentovi ze stáje Nikonu, modelu D5000, který má displej menší (2,7“) a rozlišení jen 230.000 obrazo­vých bodů.

Obrázek č. 3 - Horní pohled Obrázek č. 4 - Pohled na “vnitřnosti“
Obrázek č. 5 - Použité materiály Obrázek č. 6 - Pohled do hledáčku

Jinak zůstalo v mechanickém provedení a ergonomii v podstatě vše při starém a to jak v dobrém, tak i v tom negativním smyslu. Nicméně v tomhle ohledu je to hodně o osobních preferencích, někomu může vyhovovat malý rozměr i hmotnost a právě kvůli těmto aspektům si fotoaparát oblíbí, ale jinému, především fotografům větších tělesných proporcí, to může naopak vadit a aparát připadat spíše jako titěrná hračka. Potěší české menu s tradičně dobře propracovanou strukturou a řazením na jednotlivá témata. Někomu může vadit tradičně ne zcela ideální provedení hlavního vypínače. Ovládání pomocí křížových tlačítek je přehledné a logické a to i s ohledem na rychlé volby nejpoužívanějších funkcí, naopak se zase jistě najdou reptalové, kteří by raději na fotoaparátu viděli ovládání pomocí kolečka, jak jej známe z dražších modelů a které já osobně považuji za téměř geniální. Prakticky stejný zůstal i hledáček, kde proběhla jen malá změna na interním displeji. Ten zobrazuje všechny potřebné údaje, včetně citlivosti ISO a nově i aktivaci funkce priorita zvýraznění tónu. Jako samozřejmost již počítáme fakt, že zůstala dioptrická korekce hledáčku a senzor pro indikaci přiložení k oku, který automaticky vypíná informace na LCD monitoru pro úsporu energie.

Přes některé řečené (a spíše individuální) výhrady lze považovat mechanické provedení, ergonomii a především přehledné české menu za dobré a obvyklé v dané kategorii fotoaparátů. Hodnocení se ale může opravdu výrazně lišit podle konkrétních osobních požadavků toho kterého fotografa.

Obrázek č. 7 - Snímací čip Obrázek č. 8 - Základní deska

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    07.07.2009 08:43

    Největší problém 500D je opravdu v tom omezení u FullHD videa - kdyby uměl 30fps, tak si ho jdu okamžitě koupit - celkem slušná DSLR a navíc s výbornými možnostmi videa.
    Bohužel ale takto je to s videem jen řekněme nadprůměrné a pro náročnější užití přeci jen omezené a čistě jako fotopřístroj je zas 500D ne snad předražený, ale ani ne nějak extra cenově výhodný.
    Docela škoda - jsem přesvědčen, že s 30fps FullHD by šlo o naprostou bombu na trhu, takhle je "jen" velmi slušná inovace...

  • paolo_sk
    paolo_sk
    07.07.2009 09:21

    no neviem...ja som si ten aparat kupoval hlavne kvoli foteniu, video je len doplnok, ktory som ani neplanoval nikdy pouzit. pravda ale je, ze ma lepsi vystup ako moja miniDV kamera ale ergonomia snimania videa nie je velmi dobra...kedze je to fotoaparat.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    07.07.2009 09:43

    paolo - myslím to malinko jinak: pokud budu chtít přístroj "jen" na focení, tak při výběru zjistím, že seženu dokonce levněji 40D sice s menším rozlišením, ale rychlejší a s lepším AF, nebo za ne až o tolik vyšší cenu dostanu celkem mírně ojetou 5D, která je v obrazové kvalitě lepší, ani nová 50D není až o tak moc dražší a její AF systém je poměrně dost jinde...
    Zas až tak moc výhod nemá 500D ani proti svému předchůdci 450D, který je levnější docela výrazně.
    Prostě pokud jde opravdu primárně o focení, tak mi přijde 500D poměrně drahý i když srovnávám jen s jinými Canony. To video ale mohlo hrát roli něčeho navíc, bohužel je to naplněno jen tak napůl :-(
    Prosím aby v mém příspěvku nebylo hledáno nic mezi řádky - mě se 500D poměrně dost líbí a plně chápu, že si ho někdo koupí i pouze s ohledem na focení, v tom není žádný rozpor. Tvrdím jen, že Canonu v tomto případě chyběl opravdu jen malý krůček k tomu, aby z toho byl skutečně výrazný trhák - škoda :-(

  • Martin Peč
    Martin Peč
    07.07.2009 09:50

    ...v této cenové relaci bych určitě hledal v desítkové řadě, jak píše pan Hrubý, toť vše.

  • paolo_sk
    paolo_sk
    07.07.2009 09:52

    v pohode...treba to brat tak, ze vyvojari kazdej znacky musia postupne davkovat funkcie a technologicke novinky do novych strojov. nemozu vsetko narvat do noveho modelu za super cenu, je v tom marketing + konkurencia, postupne to nadavkuju aby kupujuci kupovali stale nove modely a tesili sa z drobnych vylepseni...o rok pride model eos 550D a ten bude mat full hd pri 30 sn./sek... ;o))))

  • paolo_sk
    paolo_sk
    07.07.2009 10:02

    este k cene: ja som dal za telo 500D 710 eur, telo eos 50D stoji 960 eur, 40D 700 eur....takze som porovnaval a pre ucel amaterskeho cvakania s fajn funkciami za "rozumnu" cenu mi vyslo 500D. je to vec osobnych preferencii a nemyslim si, ze len desiatkove rady su "pouzitelne".

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    07.07.2009 14:16

    Michale, máš tam chybu, v závěru píšeš v druhém odstavci o 450D místo 500D. Jinak ale fajn recenze, díky za ní ;-).

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    07.07.2009 14:27

    Petre, diky za upozorneni, obratem opravime.

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    07.07.2009 17:46

    Muze mi nekdo vysvetlit, jak muze 15Mpix. sumet stejne nebo dokonce mene, jak 12Mpix na shodnem, ci dokonce o neco malo vetsim snimaci?Ze by se jednalo o obchazeni fyzikalnich zakonu?ALe kdepak , to je mereni se nam nejak zahadne zaskobrtlo:
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond5000/page16.asp

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    07.07.2009 18:23

    Petr Luňák - fyzika praví, že bude snímač s menšími buňkami šumět víc, ovšem to platí pouze v ryze hypotetickém případu, že budou oba snímače vyrobeny naprosto totožně včetně následného zpracování dat a bude se lišit opravdu jen a pouze velikost buňky. To je ovšem poněkud mimo realitu, v praxi to výrobci stále zlepšují a zatím ještě asi limitů nedosáhli, proto stav, kdy snímač s vyšším rozlišením šumí stejně nebo dokonce méně, zas tak úplně mimo realitu není, dva příklady tohoto jsem měl doma pěkně za své vlastní peníze.

    Přirozeně se vnucuje čistě hypotetická otázka, jak by šuměl snímač s rozlišením pouze třeba jako měl EOS 20D, ovšem s aplikováním všech "fíglů" uplatněných třeba právě u 500D, to se ale asi nikdy nedozvíme...

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    07.07.2009 19:47

    Raw vi, raw odpovi.Proto jsem dal odkaz na dpreview, kde je pravda ukazana.Je tam rovnez uvedeno, za jakych podminek k vysledkum dosli, coz se mi u DIWA vysledku zatim nepodarilo dopatrat.
    Nicmene, alespon tedy dle dpreview, pri zpracovani raw sumi Canon viditelne vice nez Nikon.U vystupu z jpegu je tomu podobne, byt je rozdil mensi.Skutecne by me zajimalo, jak DIWA, potazmo recenzent, dosli k vysledkum v grafech zde prezentovanych.Povazoval bych za prinejmensi seriozni uvest nastaveni fotoaparatu, ktere je pro porovnavani sumu velmi, velmi stezejni.To same plati pro dynamicky rozsah.

  • Tomáš Rak tomatito
    Tomáš Rak tomatito
    07.07.2009 20:26

    video to ma dost nafigu...perfektna recenzia tuto

    http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_eos_500d_tests_review.htm

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (17)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram