Dobře vybavený, duálně stabilizovaný, kovový, 12 Mpx fotoaparát s desetinásobným zoomem v těle tenkém 3 cm. Takový je první dojem ze stylového fotoaparátu OLYMPUS mju-9000. V následujícím uživatelském testu se s ním seznámíme blíže.

Úvod

Digitální fotoaparát OLYMPUS mju-9000 zapůjčila naší redakci k testu firma Olympus C&S s.r.o., které tímto děkujeme. Olympus řadí mju-9000 mezi své stylové fotoaparáty. Zajímavá je konstrukce objektivu, designové zpracování a příjemná ergonomie těla.

Konstrukce

OLYMPUS mju 9000 Zadní strana
Zadní strana Pohled z boku
Dolní strana Horní strana

Tělo je vyrobeno z kovu. Zapíná se mírně zapuštěným tlačítkem na horní stěně, kde je současně umístěna spoušť. Na přední stěně má umístěnu optiku, pomocné světlo, mikrofon a elegantně tvarovaný reflektor vestavěného blesku. Zadní strana je osazena 2,7“ (6,9 cm) LCD displejem. Vpravo od LCD je připravená sada čtyř ovládacích tlačítek a křížového voliče s potvrzením OK a kruhový volič režimů . Ovládání je zřejmé z fotografií a podrobně je popsáno v dobře zpracovaném uživatelském manuálu. Veškeré funkce tlačítek, přepínačů a voličů fungovaly bez problémů. Konektory pro zdroj, USB a AV připojení jsou na pravé straně pod krytem z měkkého plastu. Na spodní stěně je, kromě stativového závitu, pod plastovým krytem prostor pro LI-ION baterii a xD kartu (s redukcí lze použít i micro SD karty).

Velikost Hmotnost včetně baterií a xD karty
Prostor barerie a xD karty

Rozměry těla jsou 96×60×31mm a hmotnost je 185g (bez karty a baterie).

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle mju-9000 je použit 1/2,33“ CCD senzor s 12Mpx. Obraz je zpracováván procesorem TruePic III. Snímek je možné zpracovat v režimech: Neutrální barvy, Sépie, Černobíle a lze zapnout detekci tváře. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 50 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 50, 100, 200, 400, 800, 1600. Obraz je na paměťové médium (xD, micro SD) ukládán pouze ve formátu JPEG. Video je ukládáno ve formátu AVI Motion JPEG + WAVE a samotný zvuk ve formátu WAVE (mono) .

Zaostřování – Systém TTL, iESP senzor s porovnáním kontrastu. Systém nastavený na Super Makro zaostřuje od 1 cm. Celý systém je doplněn o pomocné světlo pro zaostření v nízkých hladinách osvětlení. S ostřením nebyly větší problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení.

LCD displej – HyperCrystal III LCD je pevný 2,7” displej zobrazující pomocí 230 000 pixelů. Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci. Jas má nastavitelný.

Vestavěný blesk – pevně umístěný v těle fotoaparátu. Má možnost korekce +/- 2 EV s krokem 1/3 a spolupracuje s funkcí Face Detection FE, podle které se koriguje automaticky. Základní nastavení interního blesku má klasické auto, zapnuto, vypnuto, předzáblesk k potlačení červených očí. Jeho výkon je dostatečný pro záběry v menší místnosti a pro prosvícení stínů v protisvětle.

Objektiv – je použit desetinásobný zoom 5 – 50 mm (ekvivalent 35mm filmu: 28–280 mm) se světelností f/3,2 – f/5,9 a s optickou stabilizací. Konstrukce obsahuje 9 členů v 6 skupinách (včetně pěti asférických členů). K optickému zoomu můžeme ještě použít digitální zoom 5×, samozřejmě s již mnohokrát popsanými výhradami. Optika kreslí překvapivě měkce, až je možné zaznamenat určitou ztrátu detailů. Při zapnuté stabilizaci nedochází k viditelnému zhoršení kresby objektivu a v ruce lze udržet na horním konci zoomu i 1/10 sec.

Kompletní specifikaci fotoaparátu naleznete na stránkách Olympus.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Taffey
    Taffey
    08.06.2009 10:14

    Měkká kresba? No, je třeba si uvědomit, pro koho je foťák určen. Určitě si ho nekoupí ten, kdo se chce věnovat focení vážně. Je to další ze desítek a desítek modelů od všech různých firem, které fotí přibližně stejně. Silně pochybuju, že se najde někdo, kdo si z takového foťáku bude tisknout fotky A4 a větší. Vůbec bych se divil, kdyby si někdo z takového foťáku nechal tisknout jakékoli fotky na papír. A pokud ano, tak 10x15 do rodinného alba. Takhle velké fotky budou, zcela jistě, i z testovaného aparátu hezky ostré, o monitoru nemluvím. To, že je 12 mega naprosto šílené rozlišení, není třeba hovořit. Na druhé straně si ti, kteří jsou na štíru s kompozicí, mohou "beztrestně" provádět ořezy dle libosti, aniž by kvalita konečného výstupu jakkoli utrpěla. Je to jistě foťák vhodný do kapsy pro běžné rodinné focení. Je dobře, že tady takové foťáky jsou. Ovšem dnes, při dnešním stavu techniky, kdyby měl takový kompakt, i s tak malým čipem, jen kdysi neuvěřitelné 4 megapixely, tak by jistě nešuměl ani při ISO800.

  • foky
    foky
    08.06.2009 10:44

    Ten nocni snimek teda nic moc, trosku me potesilo ze je na ni ulice ve ktere bydlim :-) Bohnicke sidliste je hold obri kralikarna.

  • František Zemek
    František Zemek
    14.06.2009 19:56

    Taffey-ymu
    Příteli, ze sedmimegového kompaktu mi visely 3fotečky na salonu FIAP-Buenos Aires, Takže vaše mínění se zakládá na poněkud divných informacích. No, řekl bych že jste ovlivněn ,,pixaláky,,. Fotku nadělá mašina, ale člověk. Někdo líp, někdo hůř a někteří se nevymaní z technických problémů po celý život. Po nich, až přicházejí problémy tvorby.
    S úctou a pozdravem DS - frantisekzemek.eu

  • František Zemek
    František Zemek
    14.06.2009 20:00

    Ještě sem chtěl dodat, že brilantnost OL-optiky je LEGENDÁRNÍ i v KIT-ových sadách, okompaktech to platí též.
    Ne že bych byl nějakým zastáncem OL, ale je to tak
    DS-ZF

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram