Dobře vybavený, duálně stabilizovaný, kovový, 12 Mpx fotoaparát s desetinásobným zoomem v těle tenkém 3 cm. Takový je první dojem ze stylového fotoaparátu OLYMPUS mju-9000. V následujícím uživatelském testu se s ním seznámíme blíže.

Snímací funkce

Náběh funkcí fotoaparátu po zapnutí je rychlý. Pro běžnou práci je možné zvolit na kruhovém voliči režim AUTO, pro daný záměr fotografa pak režimy „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky. Dále máme možnost volby ze 14 scénických režimů, režimu Beauty a záznamu videa. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol. Ukládat snímky lze pouze ve formátu JPEG. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, OLYMPUS mju-9000 je vybavený senzorem polohy fotoaparátu. Nechybí ani detekce obličeje a vyrovnání stínů a příjemnou funkcí při korekcích je nabídka náhledů budoucího snímku.

Novinkou a přínosem, hlavně pro nezkušené uživatele fotoaparátu, je režim Beauty, který optimalizuje a vyhlazuje podání obličeje při portrétech.

Expozici nám dovolí mju-9000 nastavit v programových nastaveních od 1/4 sec.-1/2000 sec, u noční scény pak až na 4 sec., s možností korekcí +/- 2 EV po 1/3EV. Samospoušť můžeme spustit na 10 sec. U tohoto modelu stojí za pozornost nahrávání videa, které mnozí fotografové od fotoaparátu vyžadují. Na xD kartu lze zaznamenat záznam v kvalitě VGA až do plné karty. Samozřejmě jsou k dispozici i záznamy s nižší kvalitou.

Menu

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme otočením voliče do polohy přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Snímky lze ve fotoaparátu dále upravovat, např. odstranit červené oči. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,4 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání, utvořit Slideshow, přehrát na TV (Výstup A/V (PAL/NTSC) ) a přímo tisknout na tiskárně . Pro přehrání snímků do PC je mju-9000 vybavený USB 2.0 Hi-Speed rozhraním.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatibilní).

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání je již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět na ilustračních fotografiích. Volba jazyků nabízí 39 jazyků včetně češtiny.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry ze tří měření. Po zapnutí udělá OLYMPUS mju-9000 první snímek do 1,7 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový do 0,5 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčknutou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné, tedy do 0,2sec. Při sérii snímků je rychlost snímání 1,5 snímku/sec do zaplnění karty. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,4sec. Výdrž baterie je vynikající, při občasném fotografování s bleskem mně 2700mA NiMh akumulátory vydržely přes 400 snímků.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je i u tohoto fotoaparátu závislá především na kvalitě optiky. Nemohu soudit, je-li to optikou, nebo zpracováním obrazu, ale OLYMPUS mju-9000 vykazuje měkkou kresbu, místy působící až ztrátou detailů. To by bylo možné zdůvodnit u romantických portrétů (s určitou mírou nadsázky), nikoliv však u univerzálního kompaktního fotoaparátu. V dalších ukazatelích se optika chová velmi dobře, vykazuje přijatelné soudkovité zkreslení a na širším konci nepatrnou aberaci v rozích obrazu. Obrazový senzor, který tuto optiku doplňuje má též dobré parametry (dynamiku, podání barev), tedy bavíme-li se o práci v režimu ISO 50 – 400. Ani u ISO 800–1600 šum neruší, ale zato dochází k podstatné ztrátě detailů a výsledný obraz je použitelný pouze omezeně.

Příslušenství

K OLYMPUSu mju-9000 lze dokoupit: kožené pouzdro, neoprénové pouzdro, nabíječku, řemínek a software OLYMPUS Master 2.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Taffey
    Taffey
    08.06.2009 10:14

    Měkká kresba? No, je třeba si uvědomit, pro koho je foťák určen. Určitě si ho nekoupí ten, kdo se chce věnovat focení vážně. Je to další ze desítek a desítek modelů od všech různých firem, které fotí přibližně stejně. Silně pochybuju, že se najde někdo, kdo si z takového foťáku bude tisknout fotky A4 a větší. Vůbec bych se divil, kdyby si někdo z takového foťáku nechal tisknout jakékoli fotky na papír. A pokud ano, tak 10x15 do rodinného alba. Takhle velké fotky budou, zcela jistě, i z testovaného aparátu hezky ostré, o monitoru nemluvím. To, že je 12 mega naprosto šílené rozlišení, není třeba hovořit. Na druhé straně si ti, kteří jsou na štíru s kompozicí, mohou "beztrestně" provádět ořezy dle libosti, aniž by kvalita konečného výstupu jakkoli utrpěla. Je to jistě foťák vhodný do kapsy pro běžné rodinné focení. Je dobře, že tady takové foťáky jsou. Ovšem dnes, při dnešním stavu techniky, kdyby měl takový kompakt, i s tak malým čipem, jen kdysi neuvěřitelné 4 megapixely, tak by jistě nešuměl ani při ISO800.

  • foky
    foky
    08.06.2009 10:44

    Ten nocni snimek teda nic moc, trosku me potesilo ze je na ni ulice ve ktere bydlim :-) Bohnicke sidliste je hold obri kralikarna.

  • František Zemek
    František Zemek
    14.06.2009 19:56

    Taffey-ymu
    Příteli, ze sedmimegového kompaktu mi visely 3fotečky na salonu FIAP-Buenos Aires, Takže vaše mínění se zakládá na poněkud divných informacích. No, řekl bych že jste ovlivněn ,,pixaláky,,. Fotku nadělá mašina, ale člověk. Někdo líp, někdo hůř a někteří se nevymaní z technických problémů po celý život. Po nich, až přicházejí problémy tvorby.
    S úctou a pozdravem DS - frantisekzemek.eu

  • František Zemek
    František Zemek
    14.06.2009 20:00

    Ještě sem chtěl dodat, že brilantnost OL-optiky je LEGENDÁRNÍ i v KIT-ových sadách, okompaktech to platí též.
    Ne že bych byl nějakým zastáncem OL, ale je to tak
    DS-ZF

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram