Po poměrně dlouhých přípravách a předvádění různých prototypů a maket, i Sony uvedla na trh digitální zrcadlovku patřící do profi sféry a to nejen označením 9, které již u Minolty znamenalo vrchol zrcadlovek v dané řadě, ale hlavně díky svému formátu. Čip je velikosti kinofilmového políčka s prozatím největším rozlišením, jaké u současných DSLR je, a to 24MPix. Pojďme se na A900 podívat blíže.

Vestavěný blesk a externí blesky

Pro ty, kteří si myslí, že velký hranol ukrývá i něco jiného, tak je musím zklamat, že ne, že se jedná opravdu jen o velký hranol. Vestavěný blesk u tohoto přístroje opravdu není, stejně tak jako nebýval u žádné předchozí zrcadlovky, která patřila k nejvyšším „devítkovým“ řadám.

Pokud tedy potřebujete, tak můžete, nebo tedy musíte, použít některý z externích blesků. Sony HVL-F36AM a HVL-F56 AM, případně z nové řady Sony HVL-F42 AM a Sony HVL-F58 AM. Z osobní zkušenosti je možné dodat, že A900 je i kompatibilní s bleskem Minolta 5600 HSD. Také je tu ještě možnost použít nový adaptér FAHS1AM Hot Shoe, který umožňuje připojení blesků se standardními sáňkami.

HVL-F36AM HVL-F56AM
FA-HS1AM
HVL-F42AM HVL-F58AM

Nový blesk HVL-F58AM má kromě vysokého výkonu i jednu zvláštnost a to, že lze jeho zadní část s LCD a bleskovou jednotkou otáčet. Oficiální text praví, že „Díky jedinečné konstrukci „Quick Shift Bounce“ lze hlavu blesku při fotografování na výšku snadno a rychle otočit a zachovat potřebný směr odrazu pro krásné a přirozené osvětlení fotografovaného objektu.“

Použití blesku Použití blesku
Použití blesku Použití blesku

Výkon blesku je opravdu velmi vysoký a dostatečný pro nasvícený velkého prostoru. Ukázková fotografie je z velkého sálu kulturního domu, kde osvětlení v některých okamžicích zajišťovalo pouze několik barevných reflektorů. Blesk HVL-F58AM s tím ovšem neměl problémy. Ve spojení s A900 bylo rychle zaostřeno a exponováno odrazem o strop. Konstrukce tohoto blesku mně osobně ale moc nenadchla. Je výrazně větší než původní Sony 56 (vyšší, hlubší) a nemožnost otočit samotnou hlavu blesku v horizontálním směru mi poněkud chybí.

Laboratorní testy – grafy

Podívejme se na laboratorní testy, konkrétně výsledky míry úrovně šumu, odstupu signálu od šumu a také celkový dostupný dynamický rozsah fotografií. Pro lepší srovnání jsem vybral k porovnání výsledky dvojice podobných modelů a sice Canon EOS5 Mark II a Nikon D700. První ukázka porovnání míry šumu na použité citlivosti ISO.

Laboratorní testy Laboratorní testy
Laboratorní testy

Je patrné že Sony má bohužel poměrně nevyrovnané výsledky s ohledem na jednotlivé barevné kanály. Další je vývoj odstupu signálu od šumu v závislosti na použité citlivosti ISO.

Laboratorní testy Laboratorní testy
Laboratorní testy

Zde jsou výsledky pro Sony o něco lepší. A posledním porovnáním je test dynamického rozsahu v závislosti na použité citlivosti ISO.

Laboratorní testy Laboratorní testy
Laboratorní testy

Zde jsou výsledky opět poměrně vyrovnané. Podrobnější detaily a další testy i jiných značek si můžete prohlédnout na stránkách laboratoře DIWA.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pavel_P
    Pavel_P
    21.03.2009 17:52

    ty jo to je dělo!

  • Taffey
    Taffey
    24.03.2009 09:54

    rabur - Radek Burda, 16.3.2009 17:57

    No, Radku, jistě máš pravdu, ale předpokládám, že o DSLR za 64 tisíc a k tomu o skle za 1600Euro, což je cca 42000 Kč se budou bavit ti, pro které je tento vercajk určen. Vidíme to tu dnes a denně, co produkují lidé, kteří se seznámili s fotografováním o vánocích a už mají třeba nikona D700. To je velice tristní, co tu, kolikrát, vidíme. Navíc je úsměvné hodnotit výstup z 24 megové zrcadlovky na monitoru.

  • Milan Topor
    Milan Topor
    24.03.2009 19:10

    Ceny se nejspise trochu pohnou - http://www.dynaxexpedicia.net/forum/index.php?showtopic=444&st=0&start=0
    Jinak neni nic usmevneho na hodnoceni vystupu z DSLR na monitoru . . . a D700 bych po teto informaci od Sony bral.

  • Ivo Stankuš
    Ivo Stankuš
    27.04.2009 10:31

    Pěkná recenze, A900 je dle mne naprosto perfektní zrcadlovka.

    K tomu Zeissu, možná to tu zaznělo, ale třeba na photozone dostal velmi vysoké hodnocení, není možné že to byl vadný kus? Jestli ne, tak je to velká škoda.

    A ještě mne zarazilo: "Mezi novinky pro letošní rok se chystá: AF 500mm/f4,5 G SSM.. "

    To je poprvé co to slyším, i když fora nějak poslední dobou nečtu, a jsem mile překvapen! Není to čarlí ještě tajný? :)

  • HOpla
    HOpla
    09.07.2009 16:17

    Pěknej článek.
    Zaujala mě i ta Tokina 17/3.5, kterou jsem ještě nedávno měl. :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (89)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram