Po poměrně dlouhých přípravách a předvádění různých prototypů a maket, i Sony uvedla na trh digitální zrcadlovku patřící do profi sféry a to nejen označením 9, které již u Minolty znamenalo vrchol zrcadlovek v dané řadě, ale hlavně díky svému formátu. Čip je velikosti kinofilmového políčka s prozatím největším rozlišením, jaké u současných DSLR je, a to 24MPix. Pojďme se na A900 podívat blíže.

Čip

Čip

Snímacím prvkem A 900 je CMOS snímač Exmor s rozlišením 25,7MPix s efektivním rozlišením 24,6 megapixelu s přímo na čipu integrovanými 12bit A/D převodníky. Extrémně vysoké rozlišení snímače doplňuje technologie Exmor provádějící přímo v čipu A/D konverzi signálu a dvoustupňovou redukci obrazového šumu. O rychlou manipulaci s množstvím obrazových dat generovaných snímačem se stará dvojice procesorů BIONZ. Ještě před konverzí jsou na data ve formátu RAW aplikovány algoritmy redukce šumu, které jsou posléze použity ještě jednou při zpracovávání obrazu.

Velikost čipu je 35,9×24mm. Poměr stran je 3:2 nebo lze přepnout na 16:9. Uchycení čipu kombinuje dvě technologie – stabilizaci obrazu přímo v těla a dvojitý systém proti prachu (antistatický povrch a mechanismus pohybu snímače). A900 je také vybavena technologií SteadyShot INSIDE Tento systém vestavěné optické stabilizace nabízí se všemi kompatibilními objektivy až čtyři kroky korekce pohybu aparátu a nabízí tak ještě širší možnosti použití při fotografování z ruky.

"Full" a "APS-C"

V plném rozlišení má RAW snímek 6048×4032 pixel a to stačí na fotografii o rozměrech 51×34cm v rozlišení 300dpi, případně 61×41cm v rozlišení 250 pixel a nebo 77×51cm v rozlišení 200 pixel. Citlivost čipu lze nastavit v rozsahu 100 – 6400 ISO ve velmi jemných krocích.

V následující ukázce vidíte jak se velikost ISO projeví na šumu při denním snímku. První snímek je celková ukázka při ISO 100 a druhý.. o tom si řekneme za chvíli.

ISO ISO

Další výřezy jsou z jednotlivých nastavení ISO.

ISO ISO
ISO

Při nízkých ISO (100 – 400) není rozdíl žádný. Při citlivosti ISO 1000 je šum již patrný, ale není rušivý, při ISO 1250 je o něco výraznější. U ISO 1600 se již projevil automatická (pokud jí máte zapnutou) redukce šumu a snažila se šum vyhladit, při ještě zachování detailů. Od ISO 2000 začíná docházet k vyhlazování drobných detailů. Na čísle SPZ to ještě patrné není, ale tráva již ztrácí kresbu. Postupně je vyhlazování výraznější, kdy při ISO 4000 je problém určit číslo SPZ a při ISO 5000 již dochází k degradaci kresby jako takové, u ISO6400 ještě více. Poslední dva výřezy dokumentují, jak moc do obrazu zasáhlo vyhlazování.

Musím konstatovat, že šum je u A 900 u vyšších ISO horší než jsem čekal. Jakousi výhodou je vysoké rozlišení DSLR, protože tím, že šum je často ve velikosti jednoho nebo dvou pixelů, je tu jistá možnost šum „eliminovat“ snížením rozlišení. Tím je třeba druhá fotografie v této sérii fotek (se žlutým spodním rohem), kdy se jedná o fotografii při ISO 1250 zmenšenou na rozlišení cca 12MPix. Šum se tím potlačil. Stejně jako v následující poslední denní fotografii, kdy se jedná o ISO 3200 zmenšenou na rozlišení 10MPix.

ISO Změna ISO

Další ukázka je u nočních snímků. Nejprve ukázka celé fotky. Z důvodu velikosti zmenšená na 25%. Další jsou jednotlivé výřezy 1:1 při všech citlivostech. Tentokráte jsem vypnul automatické vyhlazování šumu, až u ISO 6400 je ukázka, co tato redukce s nočním snímkem udělá. Výsledek je stejný jako u denních snímků.

Noční ISO Noční ISO
ISO Noční ISO

Další možnosti nastavení rozlišení po L(24Mpix) je M(13Mpix) a S(6Mpix). Tyto tři velikosti lze nastavit i při používání poměru stran 16:9 (21, 11 a 5 Mpix). Poslední možností je nastavit rozměr na formát APS-C při velikosti ( 11 nebo 5,6 a 2,6 Mpix). Při tomto nastavení lze používat objektivy určené pouze pro APS-C formát bez nebezpečí že budete mít černé rohy. Kvalita JPG je také rozlišena na 3 typy a to extrémně jemná, jemná a standard. V plné velikosti a nejlepší kvalitě JPG má snímek okolo 18–20MB. Kromě toho lze ještě využít kombinací cRAW (komprimovaný RAW), RAW+JPG a cRAW + JPG. Ukládat snímky lze na CF kartu a kartu Memory Stick Duo.

Nastavení

Čip pracuje se 14 barevnými režimy. Standardní, Živé, Neutrální, Adobe® RGB, Jasné, Temné, Světlo, Portrét, Krajina, Západ slunce, Noční pohled, Podzim, Černobílá, Sépie. Všechny barevné režimy se dále dají upravit v pěti nastaveních – contrast, saturation, sharpness, brightness a zone matching a to každý v 6 stupních nastavení, což dává obrovské množství kombinací v nastavení.

Režimy expozice

Režimy expozice

Rozepisovat se více o systému měření expozice nemá mnoho významu, protože Sony používá u současných DSLR stejný pro všechny modely. Jsou tu základní expoziční režimy jako zelená – plná automatika, P – automatická expozice, A – preference clony, S – preference času a M – manuál. Nastavení MR je pro uložení a vyvolání 3 nastavení z externí paměti fotoaparátu. Expozimetr pracuje ve 3 standardních režimech a to plné segmentové měření, které využívá 40 segmentů ve tvaru včelí plástve SPC kdy fotoaparát získává od zaostřování informace o poloze objektu a používá je k volbě odpovídajících segmentů snímače, kterými bude měřit expozici. Při namáčknutí spouště se tedy v hledáčku ukazuje, který segment AF se používá k zaostření a zároveň z toho místa měří expozici. Údaje z každého segmentu jsou vyhodnocovány nezávisle a umožňují tak určit úroveň případného protisvětla nebo bodového osvětlení. Při integrálním váhovém měření se měří všemi segmenty a hodnoty se nastavují dle váženého průměru, přičemž údaje ze středových segmentů mají větší váhu. Pro bodové měření expozice se využívá kruh v hledáčku. Změřenou expozici lze aretovat pomocí tlačítka AEL. Korekci expozice lze nastavit v rozsahu +/-3 EV. Rozsah měření expozičních hodnot je 0 až 10 EV (+2 EV až +20 EV při bodovém měření).

Závěrka je elektronicky řízená, plochá s vertikálním pohybem štěrbiny. Rozsah expozičních časů je 1/8000 až 30s a Bulb (trvalé otevření závěrky). Chod zrcátka je tichý a zrcátko je velmi rychlé. Synchronizační čas pro blesk je slušných 1/250s bez použití stabilizátoru a 1/200s se zapnutým stabilizátorem.

Funkce „Optimalizace dynamického rozsahu“ (DRO), která upravuje kontrast a odstín je známa i u A200 a A700, ale mám pocit že teprve u A900 pracuje naprosto super, a tak udělat přepálenou fotku je fakt jen extrémní případ. Osobně bych ale nedoporučoval nastavovat nejvyšší stupeň 5, který je již dost extrémní. Zvláště u tmavých ploch je dost nešetrný a „vybělí“ vám i tmavý mramorový náhrobek i když ten je ve skutečnosti černý jak bota. A také roste šum snímku. Takže všeho z rozvahou a raději nejdříve vyzkoušet.

Režimy expozice Režimy expozice
Režimy expozice Režim pohonu

Pokud jsi nejste jistí zda je změřená expozice v pořádku a jak bude vypadat snímek, má A900 jednu zajímavou novinku a tou je ukázka před expozicí. Tlačítko najdete v místě, kde nedávno bylo tlačítko hloubky ostrosti. Po jeho zmáčknutí se vytvoří náhledový snímek, který se hned zobrazí na zadním LCD s vyobrazením histogramu a možností okamžitě upravit clonu, čas, korekci expozice, optimalizaci dynamického rozsahu a vyvážení bílé, takže můžete hned znovu exponovat s upravenými hodnotami a neztrácíte čas. Náhledový snímek se neukládá.

Náhledový snímek Tlačítko náhledu snímku

Vyvážení bílé

Možnosti nastavení vyvážení bílé jsou 4. Buďto se spolehnete na automatiku, nebo si vyberete jednu z 6 přednastavených možností (denní světlo, stín, zatažená obloha, žárovka, zářivka a blesk) z nichž každou můžete upravit v 6 intenzitách nastavení, případně si nastavíte teplotu chromatičnosti číselně v Kelvinech a to po 100K od 2500K do 9900K s 19 krokovou korekcí purpurové/zelené barvy. A nebo si ji ručně změříte a nastavíte přes uživatelské nastavení. Pro většinu snímků jsem používal automatické nastavení.

Vyvážení bílé Vyvážení bílé

Zaostřování a režimy snímání

A 900 je vybavena 9 bodovým systémem AF s centrálním duálním křížem a v případě, že máte nastaveno zaostřovací pole na širší se aktivuje ještě dalších 10 bodů, které pomohou pokrýt celé AF pole, tyto body se však v hledáčku nezobrazují. Kromě toho můžete vybrat středový AF a nebo vybírat ručně ze všech AF bodů pomocí zadního joysticku, což je velmi rychlé. V nabídce je kromě AF pro jednotlivé snímky (AF-S), standardního AF (AF-A) i průběžné AF (AF-C) nebo DMF (ruční doostření po AF). Pokud snad vám rychlé automatické zaostřování nevyhovuje, není problém přepnout do MF. Kromě jednotlivých snímků a stupňované expozice lze v režimu snímání exponovat i série snímků s rychlostí 5 snímků/s. Rozsah citlivosti je 0 až +18EV.

Stupňovaná expozice je možná v krocích po 0,3 / 0,5 / 0,7 EV v rozsahu 3 nebo 5 snímků a to buď jednotlivě nebo v sérii. Tlačítko pro rychlou změnu AF na MF, známé u Dynax 7D, je přímo pod palec pravé ruky. Stejně tak otočný volič režimu AF na přední straně přístroje. Nastavení oblastí AF i stupňované expozice a samospouště jsou nastavitelné přes tlačítko Fn na zadní straně fotoaparátu. Rychlost AF je výborná a přesná, objektiv zbytečně nepřeostřuje.

Výběr oblasti AF Výběr oblasti AF
Výběr oblasti AF Výběr oblasti AF

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pavel_P
    Pavel_P
    21.03.2009 17:52

    ty jo to je dělo!

  • Taffey
    Taffey
    24.03.2009 09:54

    rabur - Radek Burda, 16.3.2009 17:57

    No, Radku, jistě máš pravdu, ale předpokládám, že o DSLR za 64 tisíc a k tomu o skle za 1600Euro, což je cca 42000 Kč se budou bavit ti, pro které je tento vercajk určen. Vidíme to tu dnes a denně, co produkují lidé, kteří se seznámili s fotografováním o vánocích a už mají třeba nikona D700. To je velice tristní, co tu, kolikrát, vidíme. Navíc je úsměvné hodnotit výstup z 24 megové zrcadlovky na monitoru.

  • Milan Topor
    Milan Topor
    24.03.2009 19:10

    Ceny se nejspise trochu pohnou - http://www.dynaxexpedicia.net/forum/index.php?showtopic=444&st=0&start=0
    Jinak neni nic usmevneho na hodnoceni vystupu z DSLR na monitoru . . . a D700 bych po teto informaci od Sony bral.

  • Ivo Stankuš
    Ivo Stankuš
    27.04.2009 10:31

    Pěkná recenze, A900 je dle mne naprosto perfektní zrcadlovka.

    K tomu Zeissu, možná to tu zaznělo, ale třeba na photozone dostal velmi vysoké hodnocení, není možné že to byl vadný kus? Jestli ne, tak je to velká škoda.

    A ještě mne zarazilo: "Mezi novinky pro letošní rok se chystá: AF 500mm/f4,5 G SSM.. "

    To je poprvé co to slyším, i když fora nějak poslední dobou nečtu, a jsem mile překvapen! Není to čarlí ještě tajný? :)

  • HOpla
    HOpla
    09.07.2009 16:17

    Pěknej článek.
    Zaujala mě i ta Tokina 17/3.5, kterou jsem ještě nedávno měl. :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (89)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram