Test Sony Alpha 350

Před pár týdny jsme si představili novou DSLR Sony Alpha200, která velmi mile překvapila vynikající kvalitou snímků a nízkou cenou. Dnes se podíváme na další typy v této řadě, kterými jsou Alpha A300 a Alpha A350, které se na rozdíl od A200 chlubí navíc výklopným LCD, funkcí živého náhledu a A350 ještě navíc čipem o rozlišení více jak 14,5Mpix. A právě na tento typ se dnes podíváme blíže.

Konstrukce a ovládání

Ať již z Alphy200 vychází, nebo byly Alpha300 i Alpha350 projektovány naráz, výsledkem jsou v podstatě identická těla jen s drobnými odchylkami. U A300 a A350 jsou naprosto stejná. Proto bude dnešní recenze i tak trochu opakováním A200. Hlavním rozdílem od Alphy200 je výklopný zadní LCD s možností živého náhledu (Live View – LV) a přibyl jeden přepínač pro aktivaci LV a tlačítko na zoomování LV. Tělo A350 je středně velké a těžké, padnoucí do průměrných fotografických rukou. Design je příjemně zaoblený.

Základním materiálem je kvalitní tvrzený plast s prvky z ocele a hliníku. Povrch má jemně zdrsněnou strukturu (o něco hrubší než u A200) s matným provedením černé barvy, kterou doplňuje výrazné oranžové logo „Alpha“ a kovový široký kroužek bajonetu. Pogumované je pouze masivní madlo z přední strany. I když je prostor nad bajonetem velký, neskrývá pětiboký skleněný hranol, ale pouze soustavu zrcadel – typ pentamirror. Blesk se vyklápí pomocí tlačítka na boku. Stejně jako u předchozích DSLR zůstal na horní části pouze jeden kruhový ovladač na levé straně a funkce z druhého ovladače známého z první DSLR A100 se přestěhovaly do samostatných tlačítek na horní, nebo zadní stěně, případně do menu. Tlačítko přepínání AF/MF je také opět tradičně vpředu pod objektivem, ale bohužel tlačítko kontroly hloubky ostrosti již chybí. Tlačítka na horní i zadní straně mají lehce kulový design a jsou mírně utopená, což může některým uživatelům působit problémy při jejich spínání. Je to ale o cviku a dá se na to zvyknout. Všechny ovládací prvky jsou na dosah prstů levé a zvláště pravé ruky a jejich ovládání se dá velmi rychle naučit bez nutnosti dávat fotoaparát od oka a umožňuje vám tak se plně soustředit na to, co se před objektivem děje.

Na zadní straně kromě tradičních ovládacích prvků i tlačítko Fn, umožňuje nastavení a ovládání všech funkcí zobrazených na zadním LCD. U A350, stejně jako je již u A200, udělali v možnosti ovládání určitou inovaci, která však pro zkušenější fotografy spíše znamená krok vzad. Po zmáčknutí Fn se nejprve objeví menu, kde ve formě tabulky vybíráte jednu z 6 oblastí, kde je daná funkce, kterou chcete upravit uložená a teprve potom se vám nabídne možnost změny nastavení. Chápu snahu výrobce usnadnit uživateli hledání, protože každá oblast má kromě grafického symbolu i český název, ale po určité době může tento mezikrok zdržovat.

Tělo je o oproti předcházejícím DSLR (A100) o 5mm vyšší, takže malíček pevně drží a již nesklouzává pod fotoaparát. Madlo je dostatečně vysoké i široké, i když lidé s velkými prsty nohou mít trochu problémy. Nevím, co vedlo výrobce k tomu, že tvar madla zjednodušil a již není tvarované prolisem pro prostředníček, ale je rovné až dolů. Osobně mi tento prolis na A200 vyhovoval. Krytka baterie je ve spodní části a podobně propracovaná jsou i dvířka na pravém boku, pod kterými se schovává slot pro CF kartu a USB konektor. Jediná gumová dvířka jsou pro dálkovou spoušť a konektor pro připojení nabíječky AC-VQ900AM pro dva akumulátory. Na obrázcích níže vidíte porovnání A350 s A200.

Hledáček, LCD a „živý náhled“

Hledáček

Optický hledáček je dostatečně jasný se standardní matnicí „Spherical Acute Matte“ a 9 zaostřovacími body rozmístěnými do dvojitého kříže. Velikost je výrazně menší než u předchozích A100 a A200, což není zrovna šťastné. Jedná se asi o nejmenší hledáčky mezi současnými DSLR. Má zvětšení jen 0,74× se zorným polem pokrývajícím 95% snímané scény ( Alpha A200 – 0,83×, Alpha A700 – 0,9× ). Takovýto hledáček vás nutí více se spoléhat na AF, protože případné manuální zaostřování je velmi obtížné. Pro představu: Po několik dní jsem DSLR testoval i v kombinaci se světelným teleobjektivem MF 200mm/2,8, kdy byl fotografovaný objekt vzdálen 10 – 30m. Výsledek byl zhruba 1:2 – z celkového počtu fotografií byla pouze polovina ostrá, ostatní byly zaostřené buď „před“ nebo „za“ fotografovaný objekt. Znamenalo to po každé expozici kontrolovat snímek, jestli je ostrý, nebo není. V malém hledáčku prostě těžko odhadnete přesné zaostření pro malou hloubku ostrosti. I když většina dnešních objektivů je AF, přece jen nastanou případy, kdy jste nuceni používat manuální ostření. Dá se jen odhadovat, co nutilo výrobce k tak nezvyklému kroku. Pravděpodobnou příčinou je asi nová funkce LV a její konstrukční provedení v těle fotoaparátu. Pak je ale tato nová funkce „vykoupena“ celkem bolestně za cenu zhoršení jedné z podstatných věcí fotoaparátu, protože právě velikost a kvalita optického hledáčku je jedním z důležitých faktorů zrcadlovky. Vzdálenost oka je přibližně 17,6 mm od okuláru, při nastavení dioptrické korekce –1 se změní na 13,5mm.

V hledáčku se pod obrazem zobrazují údaje o režimu blesku a jeho nastavení i korekcích, údaje o typu AF a jeho aretaci, údaje o expozici a případné korekci na stupnici EV, počet zbývajících snímků pokud je jich méně jak 9, grafický symbol, který vás blikáním upozorní na dlouhé časy, při kterých by mohlo dojít k roztřesení snímku a doporučuje vám tak použít blesk, stativ nebo stabilizátor. Dále je tu ještě stupnice stabilizátoru Anti-Shake. Dioptrická korekce na pravé straně hledáčku umožňuje změnu v rozsahu –2,5 až +1 dioptrie. Z vnější části je hledáček chráněn odnímatelnou gumovou očnicí, která chrání i snímače pod hledáčkem. Tyto snímače, vypínají posvícení LCD v okamžiku, kdy přiložíte fotoaparát k oku, aby vás neoslňoval.

LCD

Zadní LCD zůstalo stejné velikosti s úhlopříčkou 6,7cm a rozlišením 230.000 pixel. Jednou z novinek je, že LCD je možné vyklápět v horizontálním směru a to o 40° dolů nebo 130°nahoru. Výrobce tak nabídnul uživateli možnost lepšího pohledu na LCD v případě, že fotíte v kombinaci s LV „nad hlavami v davu“ a nebo naopak, kdy můžete fotit od země bez nutnosti provádět akrobatické kousky. K této novince však budu poměrně kritický, protože mi připadá konstrukčně nedotažená. Pro focení nad hlavou je vyklopení 40°celkem málo, zde by se více hodila možnost vyklopení až o 90° směrem dolů. I samotná konstrukce výklopného LCD trochu překvapí. Je kvalitní, kovová s dobrou tuhostí, kdy nehrozí, že by jste jej omylem vyklopili při vyndávání z brašny či batohu a hrozilo tak jeho poškození, ale přenos elektroniky přes velmi tenký (0,1mm) a široký kabel, který není v délce skoro 1,5cm vůbec chráněný před případným poškozením zvenčí nepůsobí moc dobře. LCD v základním postavení vystupuje cca 5mm ze zadní stěny, takže při fotografování si o něj neustále „otíráte“ nos i tvář, což je na lesklém povrchu LCD hned vidět a tak máte neustále pocit, že jej musíte otírat a leštit.

Dobu podsvícení LCD je možné ovlivnit v uživatelském nastavení a šetřit tak energii akumulátoru. Fotoaparát automaticky reaguje na polohu přístroje a informace o nastavení při záznamu se tak překlopí o 90° doleva či doprava, tak aby byly vždy vodorovně a tím dobře čitelné. Platí to ale pro zobrazení v režimu záznam, ne pro MENU. Snímky lze prohlížet samotné, s informacemi nebo i s novým RGB histogramem umožňující ověřit expozici kanálů červené /zelené/modré barvy. Při tomto prohlížení se také zobrazují informace o rozložení jasů. Znamená to, že místa, která jsou buďto černá, nebo čistě bílá na LCD blikají a vy máte hned přehled o tom, jak se snímek povedl.

Při prohlížení naexponovaných snímků si stiskem tlačítka Display na zadní straně fotoaparátu můžete vybrat z několika režimů zobrazení. Lze zobrazovat 4, 9 nebo 25 náhledů najednou. Můžete si také zobrazit pruh s pěti naposledy pořízenými záběry nad právě zobrazeným záběrem – to je ideální možnost, jak kontrolovat nástřely nebo záběry pořízené sekvenční expozicí.

možnosti zobrazení údajů na LCD

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Eduard Juleny
    Eduard Juleny
    06.06.2008 08:20

    tak rozhodol som sa pre tamron, tesim sa na fotenie s nim :)

  • Kajfik
    Kajfik
    06.06.2008 14:52

    Chybi mi trochu komentar k fotkam a grafum...
    Shrnuti u kazde kapitoly ne jen velmi povsechni konstatovani na zaver cele recenze...
    Posouzení kvality obrazu v kombinaci s jednotlivými objektivy a podobne.
    Jiste grafy a snimky maji vypovedni hodnotu ale shrnuti by usetrilo ctenari jejich detailni zkoumani.
    Diky za recenzi!

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    06.06.2008 15:00

    určité komentáře jsem skoro v každé kapitole. Posouzení kvality fotek by si měl čtenář více posoudit sám, proto jsou v závěru fotky v plné kvalitě. samozřejmě se nebráním dalším úpravám v budoucích recenzích..

  • www.viktorio.net
    www.viktorio.net
    09.06.2008 01:42

    kdyby to carli poradne shnrnul tak by mu uz nikdo nikdy nepujcil A900 coz by byla velka skoda... pokud to mam shrnout ja tak mi napiste do interni posty... gwann to rekl jeste dost mirne :-)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    09.06.2008 06:01

    Tori klidně to napiš zde na plnou...ústa.. právo na názor má každý..záleží jen na formulaci.
    (a jinak si kvendelové plantážnický (Gwann, Tori) přestaňte dělat srandu, nebo tomu někdo začne věřit..- to o té A900....)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    09.06.2008 06:04

    jak už jsem řekl jednou. obrazová kvalita je slušná a co se týká nevhodné konstrukce a ovládání, pro ty co přejdou z dnešních pidi-digi-kompaktů je toto ještě pořád posun dopředu..i když ne na dlouho...

  • Martin Ježek
    Martin Ježek
    10.06.2008 08:56

    Tak jsem tak predpokladal, ze az jednou dofotim filmy, tak koupim A300, protoze cena zacina byt zajimava v pomeru k mnozstvi nafoceneho klasickeho materialu a vyklopny display mi prijde fajn pro foceni od pupku a navic ma min zhoubnych mpix nez A350.

    Ovsem po precteni recenze na A350 (ktera je velmi podobna A300) jsem dospel k nazoru, ze je bych z te koupe byl asi depresivni. Rozdil, zda se mi, je prakticky jen v tech mpix.

    Jo kdyby bylo neco s cipem, procesorem a displayem z A700 v tele s cenou A200 ... to by asi za to stalo. Akorat bych furt nevedel, jakej zakladni zoom na urovni 24-85 od minolty a za rozumnou cenu, jak delat archivaci RAWu tak, abych zaarchivoval a 30 let nemusel resit, jestli mi nahodou DVD disky neodejdou a taky jak zvetsovat fotky presne na miru mym predstavam. S minilabem to nejde, nejsem uplne presvedcenej o zivotnosti inkoustovejch tisku, digitalni zvetsovak stoji majland a tak asi zbyva jen nechat si fotky nasvitit na diaky (ovsem za jakou cenu) a pak zvetsovat klasickou cestou :-)

    Jestli ja se na to nevykaslu ... lepsi je fotit nez resit prasivy fotaky :-)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    10.06.2008 10:34

    náhradou za kinofilm A300 ani A350 zrovna moc není, ne ani tak kvalitou snímků, která je slušná, ale právě ovládáním a prozatím ne moc povedeným provedením výklopného LCD a "živého náhledu"..

  • Martin Ježek
    Martin Ježek
    10.06.2008 13:18

    Carli, co presne myslis tim horsim ovladanim?

    Na svem Dynaxu 5 bezne pouzivam tak akorat nastaveni ISO (kdyz zalozim film), PASM, tlacitko pro korekce expozice, prepinac AF/MF, ovladaci kolecko a spoust a vsechno je tak nejak dobre po ruce.

    Zbytek funkci je mi celkem ukradenej.

    Predpokladam, ze na digitalu bych fotil do RAWu a potreboval bych tudiz snadno pristupne stejne ovladaci prvky.

    Proste pri snimani chci myslet na snimek a nechci resit milion nastaveni fotaku a predpokladam, ze pri foceni do RAWu budu moc veci ala vyvazeni bile resit v klidu doma u PC.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    10.06.2008 19:48

    nejvíc mi asi vadí to nastavování funkcí přes jednu obrazovku navíc, která se nedá vypnout a pak to že změna měření expozice z poměrového, na středové a bodové je právě přes menu..

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    10.06.2008 19:50

    v tomhle je A700 jedinečná, okamžitý a přímý přístup k 99% všech funkcí

  • Martin Ježek
    Martin Ježek
    10.06.2008 20:28

    bodove mereni pres menu!?! To snad ... ale fuj :-)

  • Timmi Fabrio
    Timmi Fabrio
    10.06.2008 20:50

    SUPER FOŤÁK -Koupil jsem ho v Německu.Mám ho už měsíc a jsem s ním moc spokojený:-)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    10.06.2008 21:12

    jak vidíš Martine někomu to vyhovuje, někomu zase ne..

  • www.viktorio.net
    www.viktorio.net
    11.06.2008 01:59

    jednoznacne mi vadil pidihledacek, proste zrcadlovka je zrcadlovka od toho aby se tim hlecackem dalo koukat a podle neho komponovat.

    LV umoznujici zivej histgram a zobrazujici scenu ovlivnenou nastavenim iso ci expozice muze byt vyborna vec, ale musi k tomu byt pouzit odpovidajici snimac a to sumitko co je v A350. Jenze to by znamenalo dva slusne snimace a logicky prodrazeni fotaku.... takze je to vlastne tak ze jedna z hlavnich vyhod zrcadla a to foceni pres hledacek bylo potlacena stejne tak jako jedna z hlavncih vyhod EVF a to sluzny LW umoznujici zivej histogram... takze myslenka dobra, provedeni 4-

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    11.06.2008 08:02

    dík Tori

  • Timmi Fabrio
    Timmi Fabrio
    11.06.2008 17:13

    O.H. je menší,ale po tejdnu jsem se zvykl:-)Počkáme na A900

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    11.06.2008 18:04

    zvyknount se dá na vše, i na práci... A900 bude mít sice určitě větší hledáček, ale cena také nebude zanedbatelná, možná dost podobná Nikonu D3.. minimálně dvojnásobek A700.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    11.06.2008 18:04

    ale to jsou jen (cenové) spekulace

  • Timmi Fabrio
    Timmi Fabrio
    11.06.2008 19:22

    No to bude určině minimálně dvakrát dražší než A700,ale kdo chce mít všechno dokonalé a nechce si zvykat třeba na horší A350ku,která je podle mě docela dobrá,tak ten muže čekat na A900.Nebo si může pořídit něco lepšího od Canona jestli na to má finance-ale takové foťáky málokdo plně využije:-)I s amaterskýma zrcadlovkama se dají pořídit pěkné fotky ne?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (59)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram