Test OLYMPUS E-400

Nejmenší a nejlehčí digitální zrcadlovka na světě. Tak prezentuje firma Olympus svůj nový 10 Mpx fotoaparát pro evropský a asijský trh - OLYMPUS E-400. Je to poslední model řady E na našem trhu. Co je u něj nového a jaké výsledky z něj lze očekávat ukkáže následující článek,.

Snímací funkce

Fotoaparát zapneme páčkovým vypínačem pod voličem režimů na horní stěně E-400 Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení, můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Tento parametr jde jednoduše změnit za současného zachování správné expozice. Nastavovacím kolečkem za voličem režimů. Dále máme možnost volby z režimů: „Portrét“, „Krajina“, „Makro“, „Sport“ a „Noční foto“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol. Pro potřeby rychlého nastavení optimálních parametrů má E-400 naprogramováno 20 scénických režimů popsaných v animaci. Ukládat snímky lze ve formátech RAW a JPEG, nebo též kombinovaně. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, E-400 je vybavená senzorem polohy fotoaparátu.
Expozici nám dovolí E-400 nastavit v programových nastaveních od 60 s do 1/4000 s s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV, nebo 1EV. V režimu „S“ a „M“ lze nastavit dlohé časy B (bulb), který múže držet otevřenou závěrku až 8-mi minut. To by mělo stačit na většinu situací. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tl. měněné funkce a kruhovým voličem pod voličem režimů nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji. Při použití samospouště máme volbu mezi 2 s a 12 s.

První část:

  • Nastavení karty – xD nebo CF karta
  • Uživatelské nastavení – Jedno ze dvou možných nastavení
  • Režim obrazu – Živý, přirozený, tlumený, černobíle, sepie
  • Gradace – High key, Normální, Low key
  • Rozlišení – SHQ, HQ, SQ, RAW, RAW+SHQ, RAW+HQ, RAW+SQ
  • Kompenzace expozice – +/-5/Ev po 1/3/, 1/2/, 1 Ev
  • Redukce šumu – Zap/Vyp
  • Vyrovnání bílé – Auto, slunce, zamračeno, stín, žárovka, zářivka 1/2/3, jruční jednotlačítkové
  • ISO – Auto (100–400), 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250 a 1600
  • Měření expozice – ESP, důraz na střed (60%), Bod (2%), Podle maximálních světel a stínů

Druhá část:

  • Režim blesku – Auto, červené oči, červené oči /pomalá synchro, pomalá synchro (první lamela), Pomalá synchro (druhá lamela), Trvalé, Vypnuté
  • Korekce blesku – Nastaví korekci blesku +/-2 Ev po 1/3/Ev
  • Snímky – Jediný, kontinuální, AE Bracketing, Samospoušť (12s, 2s), Dálkové ovládání
  • AF režim – AF při namáčknutí, spojitý AF, ruční ostření, AF při namáčknutí+MF
  • AF oblast – Auto-multi (všechny 3 zóny), Levá, centrální nebo pravá zóna

Menu – Menu má dva způsoby nastavení. Rychlé, přímo v tabulce na displeji (ta může být pohotovostní, jen s nejdůležitějšími funkcemi, nebo úplná) a klasické, vstupem do menu. Zde můžeme nastavovat další nástroje, které pomohou k dokonalému vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, na barevnou teplotu (2000K – 14000K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem . Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici s možností tónování v sépiových odstínech. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB, vynucené čištění senzoru. Doplněno je též funkcí histogramu.

OLYMPUS E-400 režimy OLYMPUS E-400 tonalita
OLYMPUS E-400 WB OLYMPUS E-400

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 14×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,4 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání , utvořit Slideshow, přehrát na TV a přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je E-400 vybavená opět pouze pomalým portem USB 1.1. Snímky lze v PC zpracovat slušným dodaným softwarem.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) atd.

Playback :

  • Slideshow – Zahájení automatické slideshow
  • Auto Rotate – Vypnuto, Otočení obrazu
  • DPOF – Příprava pro tisk
  • Kopírování všech obrazů – Z CF karty na xD kartu nebo obráceně

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět v animaci. Volba jazyků již obsahuje češtinu.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá E-330 první snímek do 3 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,4 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,3 – 0,4 sec. S použitím blesku lze snímat rychlostí 2,5 obr./sec. V nejvyšším kombinovaném režimu rozlišení RAW+SHQ pak po max 5 obr. následuje prodleva až 57 sec. na uložení snímků. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,3sec. Skvělá byla výdrž baterie, minimálně 450 snímků (nestahoval jsem přes USB v E-400, ale přes čtečku).

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • x 16
    x 16
    18.12.2006 01:33

    Rodriges, fotime na dalku, co ze jsi tam tak dlouho nicim neprispel? Ja prodal tisicovku objektiv, poridil ponekdu vetsi stroj a ted se venuju foceni trosku vzdalenejsich objektu :-).

  • Martin Ježek
    Martin Ježek
    04.01.2007 12:34

    Hanzal & Cvrk: hele, neopakuje se tahle vase zabavna diskuse pod kazdym prispevkem :-))

  • Radim Svejka
    Radim Svejka
    06.01.2007 22:31

    Celkem dobry fotak, ale za svou E500 bych ho nemenil. Nedokazu si predstavit drzeni bez gripu s objektivem Zuiko 50-200/2.8-3.5, ktery ma kilo a je pritom z tech mensich... Spise doufam, ze konecne udelaji nastupce E1 s kovovym telem a kvalitnejsim hledackem. Take sum na ISO400 by mohli zlepsit.

  • rvi
    rvi
    10.01.2007 12:20

    mam pocit ze funkcia NR redukuje len hotpixels pri dlhych expoziciach, ktore ziska odfotenim pri zatvorenej uzavierke po dokonceni expozicie

    r

  • SirŽmiják
    SirŽmiják
    10.01.2007 19:03

    přesně jak je psáno v posledním příspěvku: fce 'noise reduction' je určena pro dlouhé expozice, zatímco pro snížení 'šumu' je určen 'noise filter'(taktéž v menu). stačí číst 'příbalový leták'...
    btw mít to lepší hledáček - nic jiného nepotřebuju (snímač se poved)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (23)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram