Test OLYMPUS E-400

Nejmenší a nejlehčí digitální zrcadlovka na světě. Tak prezentuje firma Olympus svůj nový 10 Mpx fotoaparát pro evropský a asijský trh - OLYMPUS E-400. Je to poslední model řady E na našem trhu. Co je u něj nového a jaké výsledky z něj lze očekávat ukkáže následující článek,.

Úvod

OLYMPUS E-400 velikost OLYMPUS E-400 váha

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-400 zapůjčila naší redakci k testu firma OLYMPUS C&S s.r.o. Základní balení obsahovalo: Tělo E-400, USB kabel, video kabel, akumulátor Li-Ion BLS-1, nabíječku akumulátorů BCS-1, Krytka okuláru EP-4, popruh, CD-ROM Olympus Master, CD-ROM Návod k obsluze, návod k obsluze v tištěné podobě, záruční list. Cena samotného těla by se měla pohybovat pod 25 tisíc Kč. K novému tělu se objevily dva nové standardní zoomy, dodávané zatím pouze v setu s tělem. Základní ED 14–42mm 1:3.5–5.6 a tele ED 40–150mm 1:4.0–5.6. Mají zcela novou konstrukci s použitím ED členů, poznáme je podle tenkého modrého proužku na objímce zoomu. OLYMPUS E-400 může samozřejmě využívat celého arsenálu 4/3 stadardu Olympus E-systému, přes redukci i systému Olympus OM (samozřejmě s určitým omezením).

Konstrukce

OLYMPUS E-400 zepředu OLYMPUS E-400 zezadu
OLYMPUS E-400 zprava OLYMPUS E-400 zleva
OLYMPUS E-400 shora OLYMPUS E-400 zespodu

Tělo – OLYMPUS E-400 má tělo z lehkých materiálů, volených s ohledem na konečnou hmotnost fotoaparátu. Ovládání je pohodlné a přesné, rozmístěním připomíná ovládání E-500, rozsah funkcí zase E-330. Při obsluze fotoaparátu vše fungovalo na první pokus, nedocházelo k nedomáčknutí, či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků. Ergonomie je u E-systému tradičně na vysoké úrovni. Při prvním seznámení jsem měl pocit, že E-400 je příliš malá na dostatečně pevné uchopení. Lze však najít polohy, při kterých není problém udržet i delší časy závěrky. Zepředu má E-400 bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Shora je vyskakovací výklopný blesk, sáňky pro externí blesk a systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť, korekce, páčka vypínače fotoaparátu, tlačítko ručního vyklopení blesku a tlačítko samospouště, integrované s dálkovým ovládáním a sériovým snímáním. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu jsou všechny ostatní ovládací prvky. Nad LCD displejem je umístěn pentaprismatický hledáček s dioptrickou korekcí +1/-3 D. Po levé straně displeje soubor čtyř tlačítek ovládajících: playback, „koš“ pro mazání snímků, „Menu“, „Info“. Po pravé straně LCD displeje jsou pouze tlačítka „AEL / AFL“ (zámek expozice a ostření), programovatelné tlačítko Fn a křížový volič s potvrzením. Na spodní stěně E-400 je kovový stativový šroub a prostor pro Li-Ion akumulátor, uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového šroubu proti opotřebení při používání stativu.

Komora za objektivem OLYMPUS E-400 karta
OLYMPUS E-400 akumulátor kontrolka ultrazvukového čištění
OLYMPUS E-400 ovládání OLYMPUS E-400 ovládání
OLYMPUS E-400 ovládání

Za objektivem E-400 se nachází malé, vylehčené, vertikálně sklopné zrcadlo, nad ním jemná, světlá matnice a za ním nově vyvinutý 10 Mpx čip, krytý fólií ultrazvukového protiprachového zařízení. Ultrazvukové zařízení je nové konstrukce. Je celkově menší a byla zvýšena frekvence kmitání fólie. Čištění senzoru ultrazvukem probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění senzoru lze vyvolat nuceně z menu. Oklepaný prach ze senzoru je zachytáván trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem (pásek lze vyměnit v servisu). Rozměry těla E-400 jsou 129,5(š) x 51 (v) x 63(t) mm a hmotnost je 375g.
Pro zajímavost se zde podívejte na původní, obecnou studii digitální zrcadlovky Olympus a srovnejte s ní design E-400.

OLYMPUS E studie OLYMPUS E studie
OLYMPUS E studie

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • x 16
    x 16
    18.12.2006 01:33

    Rodriges, fotime na dalku, co ze jsi tam tak dlouho nicim neprispel? Ja prodal tisicovku objektiv, poridil ponekdu vetsi stroj a ted se venuju foceni trosku vzdalenejsich objektu :-).

  • Martin Ježek
    Martin Ježek
    04.01.2007 12:34

    Hanzal & Cvrk: hele, neopakuje se tahle vase zabavna diskuse pod kazdym prispevkem :-))

  • Radim Svejka
    Radim Svejka
    06.01.2007 22:31

    Celkem dobry fotak, ale za svou E500 bych ho nemenil. Nedokazu si predstavit drzeni bez gripu s objektivem Zuiko 50-200/2.8-3.5, ktery ma kilo a je pritom z tech mensich... Spise doufam, ze konecne udelaji nastupce E1 s kovovym telem a kvalitnejsim hledackem. Take sum na ISO400 by mohli zlepsit.

  • rvi
    rvi
    10.01.2007 12:20

    mam pocit ze funkcia NR redukuje len hotpixels pri dlhych expoziciach, ktore ziska odfotenim pri zatvorenej uzavierke po dokonceni expozicie

    r

  • SirŽmiják
    SirŽmiják
    10.01.2007 19:03

    přesně jak je psáno v posledním příspěvku: fce 'noise reduction' je určena pro dlouhé expozice, zatímco pro snížení 'šumu' je určen 'noise filter'(taktéž v menu). stačí číst 'příbalový leták'...
    btw mít to lepší hledáček - nic jiného nepotřebuju (snímač se poved)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (23)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram