Fotoaparát.cz

Test OLYMPUS E-400

Nejmenší a nejlehčí digitální zrcadlovka na světě. Tak prezentuje firma Olympus svůj nový 10 Mpx fotoaparát pro evropský a asijský trh - OLYMPUS E-400. Je to poslední model řady E na našem trhu. Co je u něj nového a jaké výsledky z něj lze očekávat ukkáže následující článek,.

Úvod

OLYMPUS E-400 velikost OLYMPUS E-400 váha

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-400 zapůjčila naší redakci k testu firma OLYMPUS C&S s.r.o. Základní balení obsahovalo: Tělo E-400, USB kabel, video kabel, akumulátor Li-Ion BLS-1, nabíječku akumulátorů BCS-1, Krytka okuláru EP-4, popruh, CD-ROM Olympus Master, CD-ROM Návod k obsluze, návod k obsluze v tištěné podobě, záruční list. Cena samotného těla by se měla pohybovat pod 25 tisíc Kč. K novému tělu se objevily dva nové standardní zoomy, dodávané zatím pouze v setu s tělem. Základní ED 14–42mm 1:3.5–5.6 a tele ED 40–150mm 1:4.0–5.6. Mají zcela novou konstrukci s použitím ED členů, poznáme je podle tenkého modrého proužku na objímce zoomu. OLYMPUS E-400 může samozřejmě využívat celého arsenálu 4/3 stadardu Olympus E-systému, přes redukci i systému Olympus OM (samozřejmě s určitým omezením).

Konstrukce

OLYMPUS E-400 zepředu OLYMPUS E-400 zezadu
OLYMPUS E-400 zprava OLYMPUS E-400 zleva
OLYMPUS E-400 shora OLYMPUS E-400 zespodu

Tělo – OLYMPUS E-400 má tělo z lehkých materiálů, volených s ohledem na konečnou hmotnost fotoaparátu. Ovládání je pohodlné a přesné, rozmístěním připomíná ovládání E-500, rozsah funkcí zase E-330. Při obsluze fotoaparátu vše fungovalo na první pokus, nedocházelo k nedomáčknutí, či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků. Ergonomie je u E-systému tradičně na vysoké úrovni. Při prvním seznámení jsem měl pocit, že E-400 je příliš malá na dostatečně pevné uchopení. Lze však najít polohy, při kterých není problém udržet i delší časy závěrky. Zepředu má E-400 bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Shora je vyskakovací výklopný blesk, sáňky pro externí blesk a systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť, korekce, páčka vypínače fotoaparátu, tlačítko ručního vyklopení blesku a tlačítko samospouště, integrované s dálkovým ovládáním a sériovým snímáním. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu jsou všechny ostatní ovládací prvky. Nad LCD displejem je umístěn pentaprismatický hledáček s dioptrickou korekcí +1/-3 D. Po levé straně displeje soubor čtyř tlačítek ovládajících: playback, „koš“ pro mazání snímků, „Menu“, „Info“. Po pravé straně LCD displeje jsou pouze tlačítka „AEL / AFL“ (zámek expozice a ostření), programovatelné tlačítko Fn a křížový volič s potvrzením. Na spodní stěně E-400 je kovový stativový šroub a prostor pro Li-Ion akumulátor, uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového šroubu proti opotřebení při používání stativu.

Komora za objektivem OLYMPUS E-400 karta
OLYMPUS E-400 akumulátor kontrolka ultrazvukového čištění
OLYMPUS E-400 ovládání OLYMPUS E-400 ovládání
OLYMPUS E-400 ovládání

Za objektivem E-400 se nachází malé, vylehčené, vertikálně sklopné zrcadlo, nad ním jemná, světlá matnice a za ním nově vyvinutý 10 Mpx čip, krytý fólií ultrazvukového protiprachového zařízení. Ultrazvukové zařízení je nové konstrukce. Je celkově menší a byla zvýšena frekvence kmitání fólie. Čištění senzoru ultrazvukem probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění senzoru lze vyvolat nuceně z menu. Oklepaný prach ze senzoru je zachytáván trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem (pásek lze vyměnit v servisu). Rozměry těla E-400 jsou 129,5(š) x 51 (v) x 63(t) mm a hmotnost je 375g.
Pro zajímavost se zde podívejte na původní, obecnou studii digitální zrcadlovky Olympus a srovnejte s ní design E-400.

OLYMPUS E studie OLYMPUS E studie
OLYMPUS E studie

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle OLYMPUS E-400 je poprvé použito nově vyvinutého 10,8 Mpx senzoru (10 Mpx efektivních) – Live CCD senzor o velikosti obrazového pole 17,3mm x 13mm. Senzor je optimalizován pro 4/3 systém, pro použití širokoúhlých objektivů i teleobjektivů. Je vybavený filtrem primárních barev (RGB) a anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr ). Obraz je zpracováván technologií TruePic turbo. Barevné profily lze volit mezi sRGB / Adobe RGB. Lze také zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 1600 (i při aktivovaném blesku), nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400, 800, 1600 a jejich mezihodnoty po 1/3. Na hodnoty ISO 800 a výše E-400 upozorní. Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programovému přemostění nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí NR – redukce šumu. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán ve formátech RAW, nebo JPEG -SHQ, HQ, SQ a SQ v šesti velikostech a komprimaci 1/4,1/8 a 1/12. Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.

Zaostřování – Olympus nazývá tento systém TTL Phase Difference Detection System. Spolehlivě pracuje v rozmezí 0 – 19 EV (ISO

  1. ve třech ostřících zónách. S ostřením nebyly problémy ani
v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení. Na nekontrastních plochách se občas problém vyskytl. AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření, manuální ostření a kombinace manuálního ostření s jednotlivým, nebo kontinuálním AF. Ostřící zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Celý systém je doplněn vypínatelným AF iluminátorem (pomocným osvětlením realizovaným sérií záblesků).
Vrátím se k ručnímu zaostřování. To je u E-400 stejné, jako u předchozích SLR z E-systému. Ostří se prstencem objektivu, který krokově ovládá přes tělo fotoaparátu AF motorek objektivu pohybující optickou soustavou na požadovanou stranu. E-400 byla první, u které mi nevadil tento způsob zaostřování. Jednak byl na matnici lépe definován ostrý a neostrý obraz a dále se domnívám, že byla zrychlena odezva systému na ovládání prstence, takže na jeho pootočení objektiv reaguje téměř stejně rychle, jako mechanika. K pohodlnějšímu zaostřování na matnici lze pořídit příslušenství Eyecup ME-1, které po nasazení na hledáček zvětší obraz o 20%. Neměl jsem však možnost je vyzkoušet.

Hledáček a LCD displej – TTL pentaprismatický hledáček E-400 je klasicky umístěný, vybavený účinnou dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. V hledáčku s pevnou matnicí jsou k dispozici tyto informace: AF zóna (vyznačená), AE zámek, AF vysvícený bod, měření expozice, expoziční režim, rychlost závěrky, hodnota clony, vyvážení bílé, indikátor úrovně kompenzace expozice, blesk, stav baterie, režim záznamu, počet zbývajících snímků. Bez přerušení je tedy fotograf informován o nejdůležitějších údajích. V TTL hledáčku je na matnici vidět 95% ze skutečně zabíraného snímku při zvětšení 0,95×. Hledáček je vybavený krytkou EP-4, pro zaclonění světla vstupujícího do hledáčku. To by mohlo zkreslit výsledky měření, není-li u hledáčku oko (typické je fotografování ze stativu se sluncem v zádech). Na hledáčku je nasazena gumová očnice. S hledáčkem se pracovalo celkem dobře za špatnývh světelných podmínek se mně zdál hledáček se základním zoomem dost tmavý.

Barevný TFT LCD antisluneční displej (Hyper Crystal LCD Panel) se 215 250 px a uhlopříčkou 6,4cm je stejný, jako u E-500 a E-330. Jeho jas lze regulovat v +/- sedmi krocích. Funkci informačního a kontrolního panelu plní výborně. Obraz na něm je ostrý a jasný.

Vestavěný blesk – Vyskakovací blesk je umístěný nad hranolem. Při použití vestavěného blesku je třeba nenasazovat ani na základní zoom sluneční clonu, mohla by vrhat stín. Od vestavěného blesku můžeme očekávat všechny běžné zábleskové režimy: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), Snížení jevu červených očí, Doplňkový (vnucená aktivace), Synchronizace s delší expozicí, Synchronizace s delší expozicí + redukce červených očí, Vypnutý. Užitečná je také volitelná synchronizaci na 1., nebo 2. „lamelu“ (dlouhý čas + blesk při otevření nebo zavření závěrky). E-400 umožňuje nastavení korekcí blesku. Blesk je synchronizován při x synchronizaci. Jeho výkon je nižší, než např u E-330, (směrné číslo cca 10, kratší nabíjení cca 5 sec) stačí pro přisvětlení, rodinné snímky a snímky v menších prostorách. Vyhovuje jako přisvětlení v protisvětle, i pro tzv.“noční portrét“. Externí systémový blesk Olympus lze nastavovat ve stejném rozsahu, jako blesk vestavěný. Použít můžeme též starší blesky, vybavené pouze středovým kontaktem, ale nebudou spolupracovat s elektronikou E-400.
Vykrytí scény vestavěným bleskem je vidět na ukázkách, při spodní hranici ohniska jsou rohy tmavší, ale na výsledných snímcích to příliš rušivě nepůsobí. Kdo z nějakého důvodu potřebuje vyšší výkon, nebo ovládání ateliérového zábleskového systému, může použít externího připojení blesku do sáněk se středovým kontaktem a s kontakty pro systémové blesky OLYMPUS FL-20, FL-36, FL-50 a makro blesky profesionální řady Olympus E-System – SRF-11 (kruhový blesk) a STF-22 (Twin blesk) s adaptérem FR-100.

OLYMPUS E-400 blesk OLYMPUS E-400 blesk zepředu
OLYMPUS E-400 detail blesku

Objektiv – V setu s E-400 jsem měl dva úplně nové objektivy. Základní ED 14–42mm 1:3.5–5.6 a tele ED 40–150mm 1:4.0–5.6. Mají zcela novou, kompaktnější konstrukci (teleobjektiv je až o 40% kratší) s použitím ED členů, poznáme je podle tenkého modrého proužku na objímce zoomu. Mají, jako jejich předchůdci, poměrně malou světelnost, ale kresba je výborná. Obvyklé je malé, soudkovité zkreslení na širokém konci objektivu, na nejdelším konci je zkreslení neznatelné. Mechanicky funguje výborně, vše se posouvá a otáčí hladce, bez drhnutí, při pohybu nejsou slyšet žádné zvuky. Kvality těchto objektivů zvlášť vyniknou ve spojení s 10 Mpx čipem a uložením snímků ve formátu RAW.

Snímací funkce

Fotoaparát zapneme páčkovým vypínačem pod voličem režimů na horní stěně E-400 Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení, můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Tento parametr jde jednoduše změnit za současného zachování správné expozice. Nastavovacím kolečkem za voličem režimů. Dále máme možnost volby z režimů: „Portrét“, „Krajina“, „Makro“, „Sport“ a „Noční foto“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol. Pro potřeby rychlého nastavení optimálních parametrů má E-400 naprogramováno 20 scénických režimů popsaných v animaci. Ukládat snímky lze ve formátech RAW a JPEG, nebo též kombinovaně. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, E-400 je vybavená senzorem polohy fotoaparátu.
Expozici nám dovolí E-400 nastavit v programových nastaveních od 60 s do 1/4000 s s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV, nebo 1EV. V režimu „S“ a „M“ lze nastavit dlohé časy B (bulb), který múže držet otevřenou závěrku až 8-mi minut. To by mělo stačit na většinu situací. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tl. měněné funkce a kruhovým voličem pod voličem režimů nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji. Při použití samospouště máme volbu mezi 2 s a 12 s.

První část:

Druhá část:

Menu – Menu má dva způsoby nastavení. Rychlé, přímo v tabulce na displeji (ta může být pohotovostní, jen s nejdůležitějšími funkcemi, nebo úplná) a klasické, vstupem do menu. Zde můžeme nastavovat další nástroje, které pomohou k dokonalému vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, na barevnou teplotu (2000K – 14000K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem . Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici s možností tónování v sépiových odstínech. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB, vynucené čištění senzoru. Doplněno je též funkcí histogramu.

OLYMPUS E-400 režimy OLYMPUS E-400 tonalita
OLYMPUS E-400 WB OLYMPUS E-400

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 14×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,4 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání , utvořit Slideshow, přehrát na TV a přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je E-400 vybavená opět pouze pomalým portem USB 1.1. Snímky lze v PC zpracovat slušným dodaným softwarem.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) atd.

Playback :

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět v animaci. Volba jazyků již obsahuje češtinu.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá E-330 první snímek do 3 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,4 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,3 – 0,4 sec. S použitím blesku lze snímat rychlostí 2,5 obr./sec. V nejvyšším kombinovaném režimu rozlišení RAW+SHQ pak po max 5 obr. následuje prodleva až 57 sec. na uložení snímků. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,3sec. Skvělá byla výdrž baterie, minimálně 450 snímků (nestahoval jsem přes USB v E-400, ale přes čtečku).

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je závislá především na kvalitě optiky. Dva nové standardní objektivy kreslí výborně. Ve spojení s 10 Mpx čipem tvoří E-400 velmi silný nástroj. Ostatní je na uživateli. Může dát přednost vestavěným scénickým režimům, programu, automatice, nebo si s E-400 může „pohrát“ a nastavení provádět podle svých přání. Snímky pořízené E-400 mají velmi dobrou dynamiku, dobré barevné podání, ostrost i kontrast. Aberace je zanedbatelná. Málokdy jsem na nich objevil rušivé „přepaly“, mám dojem, že automatika mírně podexponovává, objeví-li se v záběru silný jas. Také černobílé snímky jsou velice přirozené, převod do černobílé stupnice zvládne E-400 skvěle. Velmi nepříjemným jevem, který provází digitální fotoaparáty od samého počátku je šum. Ten se podařilo u E-400 úspěšně snížit (patrně typem snímače), takže jej při citlivosti ISO 400 jen tušíme, při ISO 800 je viditelný, ale příliš neruší. Teprve citlivost ISO 1600 bych označil jako omezeně použitelnou. Šum také kolísá s tonalitou snímku. Na světlých plochách se objevuje pouze občas, na tmavých je viditelný zřetelněji, zvláště v protisvětle. V souvislosti se šumem mne zklamala funkce redukce šumu. Nezaznamenal jsem při zapnutí NR žádný jeho podstatný pokles. Snímky velmi získaly při použití formátu RAW, který lze přímo upravovat v dodaném editačním softwaru Olympus Master.

OLYMPUS E-400 předloha šum OLYMPUS E-400 ŠUM

Velmi dobře pracoval autofokus, zvláště při ostření v nižších hladinách osvětlení. Nezaváhal ani při silném protisvětle. Automatika WB poměrně dobře vyrovnávala různá osvětlení. K manuálnímu ostření jsem se již vyjádřil, zmizelo jeho nepříjemné zpoždění, ale stále nelze zaostřit tak, jak to bývalo zvykem nepř u analogových Olympusů OM. Celkově je obraz z E-400 brilantní, ostrý s přirozenými barvami a velkým rozsahem polotónů. Nebyl problém s přemírou odrazů, ani se závojem. Velmi se mně líbilo podání černobílých snímků.

Příslušenství

K nasazení na E-400 lze samozřejmě použít příslušenství z celého E-systému. Spolu s E-400 do něj přibyly již zmíněné dva kompaktní objektivy: univerzální EZ-1442 ED 14–42mm 1:3.5–5.6 (ekv. 28–84mm 35mm) a teleobjektiv EZ-4015–2 ED 40–150mm 1:4.0–5.6 (ekv. 80–300mm). Dále Olympus dodává k E-400 podvodní pouzdro odolné hloubce do 40-ti m.

OLYMPUS E-400 balení OLYMPUS E-400 příslušenství
OLYMPUS E-400 redukce na OM systém

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUS E-400 s bleskem a při makrosnímcích.

OLYMPUS E-400 ohnisko 14mm OLYMPUS E-400 ohnisko 42mm
OLYMPUS E-400 ohnisko 150mm OLYMPUS E-400 černobíle
OLYMPUS E-400 sepie OLYMPUS E-400 blesk W
OLYMPUS E-400 blesk T OLYMPUS E-400 barvy
OLYMPUS E-400 pískovec OLYMPUS E-400 architektura
OLYMPUS E-400 západ OLYMPUS E-400 žánr
OLYMPUS E-400 protisvětlo OLYMPUS E-400 noční snímek
OLYMPUS E-400 bleskem OLYMPUS E-400technika
OLYMPUS E-400 OLYMPUS E-400 makro
OLYMPUS E-400 pleť

Závěr

Nový fotoaparát OLYMPUS E-400 je schopný v rukou dobrého fotografa vytvořit skvělé snímky. Je to již pátá zrcadlovka Olympusu v E-systému a zatím každý model přinesl určitá zlepšení. Zvláště mne zaujala kvalita nových objektivů ve spojení s 10 Mpx snímačem při použití formátu RAW.

Klady Zápory
Celková kvalita obrazu, rozlišení, ostření, barva Malý obraz na matnici, ztížené ruční ostření
Přehledné ovládání Cena příslušenství
Čeština v E-400 i editoru USB 1.1
Kvalitní černobílý režim
Ultrazvukové čištění senzoru, výdrž baterie

Děkuji firmě OLYMPUS C&S s.r.o. za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.