Početné řadě příznivců zrcadlovek značky Minolta a později KonicaMinolta hodila záchranný kruh firma Sony, která převzala závazky i nástupnictví po této společnosti. KonicaMinolta se již výrobě fototechniky nevěnuje. První zrcadlovkou, která byla vyrobena pod hlavičkou Sony, je právě 10 Mpx model Alfa100 s integrovaným stabilizátorem. Pojďme si ji představit v dnešním redakčním testu.

Příslušenství, cena a závěr

Velmi důležitou kapitolou je také rozsah volitelného příslušenství a toho je v případě systému Sony až překvapivě hodně. Ze sortimentu Minolty bylo přebráno to nejlepší a přibyla také řada novinek. Na ukázkovém obrázku č.20 je přehled toho nejlepšího, co výrobce nabízí. Ti zvídavější si mohou snímek stáhnout ve velkém rozlišení. Je z něj zřejmé, že výrobce myslel především na opravdu pestrou nabídku toho nejdůležitějšího a to objektivů. Nezapomněl však ani na systémové externí blesky, makroblesky, hledáčky a řadu dalších doplňků. Rozsah nabídky se téměř vyrovná i největším konkurentům v podobě Canonu a Nikonu a rozhodně předčil Olympus a asi i Pentax. Je však také nutno připomenout, že řada tohoto příslušenství ještě není reálně na pultech prodejen a je tak otázkou času (doufejme že krátkého), kdy se v českých obchodech objeví, v jakém rozsahu a také v jaké cenové relaci. Leccos však lze již teď odhadnout z ceníků velkých zahraničních prodejců, kde se již první vlaštovky objevily.

25. Makroobjektiv 100mm f/2,8 27. Rybí oko 16mm f/2,8

Závěrem je třeba se také zmínit o ceně. Cena základního setu s objektivem 18–70 se v našich obchodech v současné době (08/2006) pohybuje okolo 27 000,– Kč včetně DPH a set rozšířený o teleobjektiv ještě asi o 5 000,– Kč dráž. To je cena opravdu příjemná a aparát tak bude jistě velmi zajímavý i pro začínající amatérské fotografy, které jistě uspokojí. Vzhledem k plánované nabídce špičkových objektivů Carl Zeiss po tomto aparátu sáhne také nejeden náročnější tvůrce či profesionál.
Žádný skutečně zásadnější nedostatek jsem na tomto aparátu nenalezl a mezi výhodami bych závěrem ještě jednou vyzdvihl především integrovaný stabilizátor, integrované čištění čipu, příznivou cenu a rozsáhlou nabídku příslušenství. Na druhou stranu však zůstává otázkou, kdy se celý sortiment objeví také na našem trhu a za jakou cenu. Doufejme však, že Sony naváže na předešlou tradici aparátů Minolta, které vždy patřily k elitní skupině výrobků fotografické techniky. Našlápnuto k tomu má zatím velmi dobře.

Děkuji českému zastoupení firmy Sony za zapůjčení aparátu pro tento redakční test.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Phalanx
    Phalanx
    08.09.2006 10:05

    Myslim ze zivotnost stabilizovaneho chipu riesit netreba, Minolty A1-ky ktore ho maju funguju doteraz bez problemov a to maju uz peknych par rokov. Nevyhoda je mozno v mensej mechanickej odolnosti, cital som zopar pripadov ked po pade prestal fungovat prave stabilizator.

  • Miroslav Svoboda 1
    Miroslav Svoboda 1
    29.12.2006 21:36

    Je převzatý taky z Minolty i systém společně s konektory na blesk? Dík za odpověď . Mirek

  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    28.01.2007 20:38

    No a je tu rok 2007 a SONY nema porad zadny fotak.
    7D pohrbilo a oprasilo 5D a dali tam 10Mpx ... 8 by mozna bylo lepsi, ale to je jedno.

    SONY spacka co muze a pres jejich velkohube keci, dodnes nedela zadnou zrcadlovku srovnatelnou alespon s Nikon D200 nebo Canon 30D ... ani "svoji" 7D nejsou schopni prekonat, coz byl sakra dobry fotak ... akorat se na me uz nedostalo.

    Nu coz SONY nejspise vyrobu zrcadlovek ukonci, protoze do poloprofi nechce a todle konkureuje akorat Pentaxum ovsem za dvojnasobnou cenu. A kazda investice do teto znacky se stane ztratova, chudaci majitele skvelich Gckovych skel ....tem uz zbyde jen redukovat a povysit je na maualni ostreni.

    A ty sklicka Leica v cenach okolo 50.000 Kc pusobi vylozene smesne, pokud teda mysli vazne, ze se maji nasazovat na low-endovou Alfu100 ... je zrejme ze SONY vubec nechape co lidi chcou a jde po POPu a strednim proudu a dopadne to tak ze jak jiz ignoroali mp3 a tlaci ARTAC, tak s HI-8 a dokonce i Blue-Ray jsou mrtve technologie tak SONY se spis tlaci do Kompaktu a low-end zrcadlovek, ktere si ovsem koupi jen clovek, ktery nebude chtit rust a vi ze zustane na urovni amatera a rodineho snimace okamziku.

  • Leoš Suchánek Trhač
    Leoš Suchánek Trhač
    08.03.2007 10:19

    Tedy Jaroslave, nezdá se Ti, že jsi na SONY zbytečně Tvrdý? Já bych byl osobně raději, kdyby tento i následující aparáty nesly značku Minolta, ale zase raději "lepší SONY než nic" (parafráze hesla západoevropské levicové mládeže z časů studené války "raději rudý než mrtvý").

  • Dominik Čížek
    Dominik Čížek
    25.06.2007 15:33

    Výhoda je,že máš po ruce nastavení citlivosti a clony,kdežto u nikon musíš lízt do menu...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (31)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram