Prez. digifotek 6 - archiv a webhosting

Pokud se rozhodnete nespokojit se jen s některým z četných systémů virtuálních fotoalb (některé jsme popsali v minulém dílu), musíte si zpravidla "osvojit" dvě věci. Jednak samozřejmě znát problematiku komprimace a tvorby archivů obrazových dat (což mnozí asi již dávno používáte, třeba v souvislosti s ukládáním zip-archivů - např. do Album Volný apod.), a jednak umět (budete-li uvažovat o tvorbě vlastního virtuálního alba) použít tzv. webhostingových služeb, sloužících mj. právě k umístění svého alba (svých webových stránek) na internet. Popíšeme krátce dvě webhostibgové služby - Sweb.cz a Webzdarma.cz

Již v úvodních dílech seriálu jsme zmínili vhodnost zazipovat více souborů do jednoho souboru (archivu) a umožnit tak snazší manipulaci s daty. Doposud jsme si však nepředvedli, jak takový archiv vytvořit. Mnozí zkušenější uživatelé počítače to mohou považovat za věc zcela samozřejmou a k vytváření archivů používají svůj oblíbený komprimační program. Pro ty ostatní na tomto místě představím jeden jednoduchý, avšak výkonný komprimační program, který si můžete zdarma stáhnout a dokonce obsahuje standardně i českou jazykovou lokalizaci.

Kontextové menu

Komprimace programem 7-Zip

Program 7-Zip zvládá vytvářet komprimované soubory několika formátů (BZip, GZip, Tar, Zip a interní formát 7z). Doporučuji vytvářet soubory formátu Zip (z výše zmíněných jsou asi nejpoužívanější – alespoň nejpoužívanější uživateli operačního systému Windows). Protože se program po instalaci integruje do Windows, nejjednodušší metodou jak vytvořit archiv je označit požadované soubory a z kontextového menu (menu vyvolaného klikem pravým tlačítkem myši nad vybranými soubory) vybrat volbu „Přidat do archivu…“ (viz obrázek). V okně, které se otevře, máte možnost zvolit formát (doporučuji Zip), komprimační metodu (resp. stupeň komprese – čím větší komprese, tím menší výsledný archiv a delší doba (de)komprimace). Položka „Mód aktualizace“ není při vytváření nového archivu podstatná. V položce „Archiv“ zvolíte název souboru resp. i změníte místo (složku, adresář), kde má být nový archiv (archivní soubor) vytvořen.

Přidání do archivu

Pokud si nejsme jisti, že příjemce může rozbalit takto vzniklý archiv, je vhodné vytvořit tzv. samorozbalovací, též SFX (SelF eXtracting) archiv. Místo souboru ve formátu „zip“ se vytvoří běžně spustitelný tj. „exe“ soubor, který může příjemce kliknutím spustit a soubory se mu u něj na počítači automaticky rozbalí (dekomprimují). V případě, že chceme v 7-Zipu vytvořit SFX archiv, je třeba v „Formát archivu“ zvolit „7z“ a v „Možnosti“ zaškrtnout „Vytvořit SFX archiv“.
Podobným způsobem (tj. pomocí kontextového menu) můžeme provést i dekomprimaci. Kontextové menu při klepnutí pravým tlačítkem nad názvem archivu (souboru) nabízí možnosti
  1. Rozbalit zde – rozbalí soubory do adresáře (složky), kde se nachází archiv
  2. Rozbalit soubory… – zeptá se, kam si přejete soubory rozbalit
  3. Přidat do archivu – umožňuje k souborům v archivu přidat další soubor
Rozhodně jsem tímto nepopsal kompletně možnosti programu 7-Zip, ale nejjednodušší možnost, jak ovládnout základní operace spojené s archivy. 7-Zip si můžete stáhnout na www.7-zip.org.
Programů pro komprimaci souborů je mnoho (i v kategorii freeware) a je tedy možné se poohlédnout i po jiných programech. Slušnou nabídku můžete najít například v databází software na Slunečnici -
odkaz zde www.slunecnice.cz/…ty/Komprese/.

Nahrání souborů (WWW stránek) na internet a webhosting

Již v prvním díle jsme jako jednu z možností prezentace DF zmínili tvorbu vlastního virtuálního alba. O přínosech takového alba, stejně jako o možnostech jak jej vytvořit, budeme hovořit v dalších dílech. Na tomto místě se však stručně zmíníme o způsobu, jak nahrát takto vytvořené vlastní virtuální (internetové) album (tedy WWW stránky + thumbnaily + originální fotografie) na internet.
Existuje několik firem, které umožňují zdarma tzv. webhosting – tj. umístění vašich souborů (typicky WWW stránek) na internetu. Služby se liší mnoha vlastnostmi, které na tomto místě není možné podrobně popsat (a nemělo by to nyní ani smysl). Webhosting je vám zpravidla zřízen po jednoduché on-line registraci.

Soubory je pak možné (většinou) nahrát na internet dvěma způsoby:
<ol type =circle start=circle>pomocí WWW stránek provozovatele webhostingu – tj. analogickým způsobem jako když odesíláte z WWW stránek svého poskytovatele e-mailové schránky e-mail s přílohoupomocí speciálních programů – tzv. FTP manažerů (tuto možnost zde popisovat nebudeme, neboť by to vyžadovalo výrazně širší uvedení do problematiky) Níže zmíníme dvě webhostingové služby. Obě podporují oba dva výše zmíněné způsoby nahrání souborů. Zde se omezíme pouze na možnost první.

 ></div

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Honza Šumák.jpg
    Honza Šumák.jpg
    26.09.2004 20:35

    Jo jinak, blondyne máš pěkný stránky.Ten nepříjemný banner si vyřešil prací ve Flashi?

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    30.09.2004 10:53

    Kdo má Email na Centrumu, může mít až 12 MB web na Webparku (pokud to nenavýšili), ale už taky přišli s bannerama :-(

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    30.09.2004 13:50

    To Sumak, nie, je to javaScript, co otvara nove okno.

  • Aleš Richter
    Aleš Richter
    14.01.2005 19:05

    Pokud by nekdo mel zajem mohu doporucit i www.lexico.cz staci napsad adminovi na admin@lexico.cz ze mate zajem o foto album a ochotne vam zridi ucet vasnazev.lexico.cz je to bez reklam

  • Franta Křivan
    Franta Křivan
    27.04.2006 10:15

    webzdarma.cz dává vybrat zda reklamu jen jednu / horní část uvodní stránky nebo více / spodní část stránky

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram