Prezentace digifotek 9 - program Irfan View, jednoúčelové programy

Podobně jako XNView, popsaný v minulém dílu (odkaz zde), je i program IrfanView schopný nejen obrázky prohlížet nebo upravovat, ale i vytvořit jednoduché internetové fotoalbum, příp. spustitelnou prezentaci (slideshow). V závěrečném dílu si ještě popíšeme dva jednoduché programy (JPG Cleaner, SetNameToTime), určené jen k jednomu typu operací.

IrfanView

Prostředí programu

V minulém díle jsme si „vzali na paškál“ program XNView. Dnes si představíme jeho velkého konkurenta IrfanView (ve verzi 3.85). Oba programy mají mnohé společné. Na konci tohoto posledního dílu seriálu se zmíníme i o dvou jednoúčelových programech (JPG Cleaner, SetNameToTime).

IrfanView je stejně jako jeho konkurent XNView prohlížečem, který je obohacen velkou spoustou dalších funkcí. I v tomto díle dodržíme zásadu opomenutí funkcí, které se netýkají přímo úpravy obrázků (fotografií) či možností jejich prezentace.

IrfanView má poněkud jiné rozhraní (prostředí) než jeho konkurent (XNView), který disponuje klasickými dvěma vzezřeními pro procházení souborů/adresářů (složek) a pro prohlížení obrázků (viz minulý díl). Základní vzezření IrfanVew je určeno pro prohlížení. Jako doplňkové si můžeme nechat otevřít okno „Náhledy“ v němž můžeme procházet stromem adresářů a v pravé části vidět thumbnaily obrázků v daném adresáři (viz obrázek).

Program IrfanView je do značné míry postaven na principu plug-inů (česky tzv. zásuvných modulů). To znamená, že základní program disponuje určitou sadou funkcí, které je možno rozšířit pomocí plug-inů, tj. souborů, které se nahrají (či nainstalují) do adresáře (složky) programu a program tak získá nové funkce a vlastnosti. Na stránkách výrobce si tyto plug-iny můžete stáhnout jako jeden balíček (doporučeno pro většinu uživatelů), který obsahuje všechny aktuálně dostupné plug-iny – nebo pokud usoudíte, že všechny plug-iny nepotřebujete, můžete si stáhnout některý ze čtyř balíčků (v ZIP souboru) obsahujících určitou skupinu plug-inů. Jsou to:

  • iv_mmedia.zip – (převážně) rozšířená podpora audio/video souborů; též Slideshow-EXE (vysvětlení viz níže)
  • iv_formats.zip – (převážně) rozšířená podpora grafických souborů
  • iv_effects.zip – rozšířená podpora grafických filtrů
  • iv_misc.zip – různorodé plug-iny – mj. podpora EXIF a IPTC

Prohlížeč (i bez pluginů) podporuje několik desítek grafických formátů.

Výběr souborů

IrfanView zvládá mnoho globálních úprav obrázků (tj. aplikovaných na celý obrázek)- převzorkování, otočení či převrácení (s plug-inem i JPEG bezztrátové), změny jasu, kontrastu, rozsahu barevné palety, gamma korekci aj. Po stažení příslušného plug-inu zvládá též grafické filtry (efekty) jako například rozostření, reliéf, olejomalba, detekce hran ap.

Konverzi grafických formátů stejně jako většinu základních globálních úprav můžete provádět též dávkově (viz obrázky). Při ukládání obrázku či při nastavování dávky je možno určit, zda si ukládaný soubor „má pamatovat“ EXIF, IPTC a JPEG Comment informaci získanou z původního (vstupního) souboru.

Dávkové přejmenování Nastavení dávkových operací

Dávkově můžete také přejmenovávat soubory. Postup a možnosti pro dávkové přejmenování jsou stejné jako v programu XNView (viz minulý díl) proto na tomto místě nabízím pouze obrázek.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Cvrk
    Jiří Cvrk
    14.01.2005 16:30

    iRafan vjů, muhehe ;o)
    tož mrkni na tu upoutávku ještě jednou, pozorněji, synku, a oprav to..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram