Novinka: Sony FE 50 mm f/1.4 GM

Společnost Sony představila objektiv FE 50mm F1.4 GM (model SEL50F14GM), který je nejnovějším přírůstkem do ceněné řady full frame objektivů G Master. Tento objektiv s bajonetem E rozšiřuje nabídku společnosti Sony o prvotřídní 50mm pevný objektiv s pozoruhodně kompaktní a lehkou konstrukcí. I při světelnosti F 1,4 poskytuje objektiv FE 50MM F1.4 GM prvotřídní kvalitu obrazu, včetně vysokého rozlišení a přirozeně vykresleného bokehu, které jsou charakteristické pro špičkovou řadu G Master. Ve spojení s nejnovějšími fotoaparáty Sony je ideální volbou pro širokou škálu použití při fotografování i natáčení videí, včetně portrétů, krajiny, cestování a svateb.

Ostré snímky a krásný bokeh

Vyspělá optická konstrukce a prvky jedinečné pro špičkovou řadu G Master™ společnosti Sony přinášejí objektivu FE 50MM F1.4 GM vynikající kvalitu obrazu. Kontrola sférické aberace na úrovni konstrukce i při výrobě přispívá ke krásnému bokehu. Objektiv nabízí přirozeně vykreslený bokeh s kruhovou clonou tvořenou 11 lamelami a ostrý realistický obraz v celém maximálním rozsahu clony. Hluboký, krémový bokeh při světelnosti F1,4 se hodí pro různé situace při fotografování, včetně fotografování portrétů, kde fotografované objekty vyniknou na pozadí.

Objektiv FE 50MM F1.4 GM je vybaven dvěma členy XA (extrémní asférické prvky), které účinně korigují zakřivení pole a většinu typů aberace. Tento objektiv je také vybaven jedním skleněným prvkem ED (s velmi nízkým rozptylem), který potlačuje chromatickou aberaci a zachovává tak jasné a ostré snímky bez barevného prolnutí. Konstrukční kombinace prvků XA a ED pomáhá dosáhnout vysokého rozlišení po celé ploše záběru. Originální povrchová úprava Nano AR Coating II od společnosti Sony na objektivu potlačuje odlesky i v protisvětle.

Kromě toho je minimální zaostřovací vzdálenost modelu FE 50MM F1.4 GM pouhých 41 centimetrů a maximální zvětšení je 0,16× při použití automatického ostření. Takový výkon při fotografování zblízka poskytuje mimořádnou flexibilitu při pořizování snímků i videozáznamů.

Pozoruhodně kompaktní design pro maximální všestrannost

Objektiv FE 50MM F1.4 GM je vybaven nejpokročilejší technologií optické konstrukce společnosti Sony, včetně precizně umístěných prvků XA, vysoce výkonných lineárních motorů XD (extreme dynamic) a nejnovější kompaktní kruhové clony. Tyto prvky jsou rozhodující pro vytvoření objektivu s velkou světelností a vysokým rozlišením, který má průměr pouhých 80,6 mm, délku 96,0 mm a hmotnost 516 gramů. Díky těmto rozměrům je objektiv o 33 % lehčí a má o 15 % menší objem v porovnání s běžnými modely se stejnými parametry.

Objektiv FE 50MM F1.4 GM je díky svým kompaktním rozměrům ve spojení s tělem fotoaparátu Sony mimořádně všestranný při fotografování i natáčení videa. Takováto mobilita a výkon při slabém osvětlení činí z tohoto objektivu skvělou volbu pro fotografování portrétů, krajin, svateb i cestování. Díky kompaktním rozměrům je také ideální volbou pro použití s gimbalem nebo drony.

Rychlé, přesné a spolehlivé ostření

Ostření prostřednictvím objektivu FE 50MM F1.4 GM je extrémně rychlé a přesné, což z něj činí ideální volbu, na kterou se můžete při tvorbě obsahu spolehnout. Ostření je až 1,9× rychlejší než u běžných modelů se stejnými specifikacemi. Ostřící skupina objektivu je poháněna vysoce výkonnými lineárními motory XD společnosti Sony a obsahuje pokročilý řídicí algoritmus pro plynulý a citlivý pohon ostření. Ve spojení s nejnovějšími fotoaparáty Sony Alpha dokáže tento objektiv rychle zaostřit a sledovat objekty, a to i při použití malé hloubky ostrosti dostupné při světelnosti F1,4.

Lineární motory XD pracující s algoritmem optimalizující odezvu na informace od těla, takže je ostření přesné a vibrace jsou minimalizovány, což zajišťuje dokonalý a tichý provoz ostření. To je mimořádně vhodné pro natáčení filmů, kdy umožňuje plynulé snímání a sledování filmových objektů i při snímání rychlostí 120 snímků za sekundu nebo jinou vysokou frekvencí. Možnost ponechat ostření na fotoaparátu při samostatném fotografování nebo fotografování s malým týmem může výrazně zvýšit efektivitu a tvůrčí flexibilitu. Objektiv FE 50MM F1.4 GM je vybaven nejnovější technologií, která minimalizuje dýchání (focus breathing) a zajišťuje tak pořízení snímků nejvyšší kvality. FE 50MM F1.4 GM navíc podporuje funkci kompenzace dechu kterou disponují kompatibilní fotoaparáty Sony Alpha.


Sony 50 mm f/1.2 GM  |  Zeiss 50 mm f/1.4  |  Sony 50 mm f/1.4 GM 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Intuitivní ovládání a mimořádná spolehlivost

Objektiv byl navržen intuitivně tak, aby tvůrcům pomohl zajistit maximální efektivitu práce při fotografování. Lineární odezva MF zajišťuje, že zaostřovací kroužek reaguje přímo a opakovaně na jemné ovládání při manuálním ostření. Výjimečnou inovaci prémiové řady G Master u modelu FE 50MM F1.4 GM představuje přepínač zámku clony, který pevný objektiv Sony nabízí vůbec poprvé. Kromě toho je tento objektiv vybaven závitem 67 mm, který umožňuje výměnu filtru s objektivy FE 24 mm F1,4 G Master a FE 35 mm F1,4 G Master.

Tlačítka pro uzamčení zaostření a přepínač režimu ostření poskytují tvůrcům obsahu větší všestrannost při fotografování. Přizpůsobitelná tlačítka pro přidržení zaostření jsou umístěna na dvou místech a lze jim dále přiřadit několik dalších funkcí prostřednictvím menu fotoaparátu. Přepínač režimu ostření umožňuje za chodu přepínat mezi automatickým a manuálním ostřením a rychle se tak přizpůsobit měnícím se podmínkám snímání.

Přední člen objektivu FE 50MM F1.4 GM je opatřen fluorovou vrstvou, která odpuzuje otisky prstů, prach, vodu, olej a další nečistoty a umožňuje jejich snadné odstranění. Konstrukce odolná proti prachu a vlhkosti poskytuje mimořádnou spolehlivost pro venkovní použití v náročných podmínkách. Tyto doplňky umožňují tvůrcům používat objektiv s jistotou téměř v jakémkoli fotografickém prostředí.

Cena: 41 999 Kč
Dostupnost: druhá polovina března 2023

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram