Test Canon EOS R7 - první dojmy

Bezzrcadlovka Canon EOS R7 s 33Mpix APS-C sensorem je nástupcem populárních zrcadlovek Canon EOS 7D a Canon EOS 7D Mark ii. Canon EOS R7 je volbou pro fotografy zvířat s výborným poměrem cena/výkon. Rychlý autofokus s inteligentním režimem ostření na oko, sekvence 15fps/30 s e-závěrkou a video s C-Log ve 4K/60p. Líbí se mi změna v ovládání a také stabilizovaný sensor. Cena těla Canon EOS R7 je 37670Kč. Dostupnost zatím jen na objednávku.

Jste vlastníkem FF zrcadlovky/zrca­dlovek Canon, máte nasbírané objektivy. Nové špičkové FF bezzrcadlovky jsou drahé. Největší pokrok od dob Canonu 5D/6D je v ostření, sekvenčním snímání a ve videu. Tohle všechno Canon EOS R7 má ve výborné kvalitě, jen s menším APS-C sensorem. Velmi podobná situace jako v minulosti mezi full frame 6D vs. 7D, které vedle sebe žily v určité symbióze. Jen cenový rozdíl nebyl tak velký.

Canon EOS R10Canon EOS R7 byly představeny najednou. Rozdíl mezi Canon EOS R7 a Canon EOS R10 je, že R7 míří na poloprofesionální či profesionální segment. Srovnání modelů ukazuje tabulka.

Srovnání těl Canon EOS R10 (vlevo) a Canon EOS R7 (vpravo)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Tělo

Ergonomie těla Canon EOS R7 je připravena na používání větších světelných objektivů, Je zde dostatek prostoru pro prsty mezi gripem a objektivem. Tělo R7 je ve srovnání s R10 lépe zatěsněno. Zároveň je i těžší a dá se předpokládat, že v terénu vydrží více.

Srovnání Canon EOS R10 (vlevo) a Canon EOS R7 (vpravo)

Tělo Canon EOS R7 připomíná FF modely Canon EOS R5 a R6.

Jednou z užitečných funkcí je zavírání závěrky, když měníte objektiv tak, aby se na sensor nedostávalo tolik prachu. R7 to má na rozdíl od R10..

Plně otočný display usnadňuje fotografování nebo natáčení videa u země nebo nad hlavou.

Výklopný a plně otočný display

Ovládání

V přímočarém ovládání přibyla jedna novinka, která se mi líbila. Joystick pro ovládání ostřícího bodu je uprostřed kruhu, kterým můžete měnit expozici. Pokud fotografujete například v režimu priority clony, můžete bleskově měnit expozici na základě údaje v hledáčku a zároveň joystickem měnit polohu ostřícího bodu, se kterým je měření spřažené. ISO pak má samostatný knoflík velmi blízko joysticku. Velmi důležité je i tlačítko Q, když potřebujeme nastavit klíčové parametry (režim ostření, sekvenční snímání, způsob měření expozice apod..), To teď leží uprostřed přepínače – voliče. Myslím, že designeři Canonu o těchto věcech přemýšlí a snaží se věci vylepšit. Můj první dojem z Canon EOS R7 byl zde pozitivní. Každý však má trochu jinou ruku a názory se mohou různit.

Ovládání Canon EOS R7 – hlavní změny v ovládání

Logika předního a zadního otočného voliče (fotografování v režimu Manuál) i celkem užitečné programovatelné tlačítko M-Fn zůstává zachováno.

Ostření a sekvenční snímání

Přestože levnější Canon EOS R10 nabízí stejnou rychlost sekvenčního snímání s mechanickou závěrkou 15sn./s jako Canon EOS R7, rozdíly poznáte už při zkoušení. Klíčová je velikost paměťového bufferu. Ten musí být dostatečně velký. Druhým parametrem je dostatečně rychlá karta. Nejsem specialista na zvířata ani sport a myslím si, že 15sn./s je pro mne skoro ideální rychlost sekvenčního snímání vzhledem k velikosti a rychlosti mých paměťových karet a následného zpracování. Také oceňují pixely navíc. Ty se hodí při ořezu i pro zpracování fotografie. Z tohoto hlediska je rozlišení 33Mpix výborná volba. 24Mpix u R10 také stačí, ale 33Mpix se hodí zejména pro fotografa s profesionálními ambicemi.

Ovládání autofokusu je velmi podobné jako u Canon EOS R10. Inteligentní režim ostření funguje velmi dobře – portréty, sport apod… Pokud ale bude honit ptactvo v křovinách, nakonec dáte přednost klasickému ostření s manuálním posunem ostřícího bodu.

Sekvenci v kombinaci s kontinuálním ostřením na palec přes AF-ON jsem zkoušel na předváděčce Canonu s cyklistou na horském kole. Zvolil jsem plnoformátový objektiv Canon RF 16mm f/2,8 pro FF se zajímavou cenou do 10000Kč. Ten ve zároveň lehký a kompaktní.

Objektiv Canon RF 16mm f/2,8 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Sekvenční snímání chrlilo bez problémů. Autofokus, který perfektně funguje při běžných situacích, vyžaduje pro fotografování sportu více praxe tak, abyste zvětšili procento opravdu dobře zaostřených fotek. U ukázkové fotky je správně zaostřený kufr v rovině cyklisty a zároveň ostré i pozadí. Na cyklistovi je vidět pohybová neostrost. 1/250s byla příliš dlouhá…. Autofokus nebyl problémem. Fakt je , že 16mm má pro zkoušení až příliš velkou velkou hloubku ostrosti a to i při f/3,5. Tohle bylo jen vyzkoušení, i když dojem v porovnání s množstvím fotoaparátů, co mi projde rukama si uděláte.

Canon EOS R7, objektiv Canon RF 16mm f/2,8, clona f/3,5, čas 1/250s, ISO 1250

Video

Hodně důležité pro prodej je vylepšení videa. Canon EOS R10 nabíží rozlišení 4K/30p a dokáže snímat i 4K/60p s crop faktorem 1,56, což je v této kategorii špička. Fotoaparát má samostatnou zásuvku na mikrofon i pro sluchátka. Z hlediska kvality obrazu videa je důležité možnost nastavit režim většího dynamického rozsahu. Canon používá režim C-Log 3. Funguje to trochu jako RAW. Video má prostor pro úpravu obrazu (zachráníte nejsvětlejší místa a přidáte kontrast apod..). Pro natáčení videa je důležitý stabilizátor obrazu na sensoru zejména pro objektivy bez stabilizace. Je pozor na objektivy jiných značek než Canon. Mám zkušenost, že fotoaparát to pozná a stabilizace třeba s EF objektivy od Sigmy, Samyangu nebo Tamronu nebude fungovat.

Kvalita obrazu

Oceňuji vysoké rozlišení 33Mpix. Určitě uděláme podrobnější test, neboť se jedná o velmi zajímavý fotoaparát pro naše čtenáře, kteří patří do kategorie fotografických nadšenců. Na krajinu nebo portrét však většina fotografů zvolí full frame přístroj. Všichni víme, že 80 procent fotky je fotograf. Canon EOS R7 plánujeme vyzkoušet i v noci, kde se nejvíce projeví kvalita snímače. Uvidíme, kam se Canon dostal ve vývoji Dual Pixel sensorů.

Ostatní

Baterie Canon LP-E6NH je použitelný ze zrcadlovek. Tohle hodně u Canonu oceňuji, že drží mnoho let stejný standard. Dva paměťové sloty na SD karty jsou opět výborné řešení pro fotografy s profi ambicemi. SD karta je levná, ale velmi zranitelná…

Závěr

Canon EOS R7. Konečně tu máme fotoaparát s výborným autofokusem, sekvenčním snímáním do 30fps, stabilizovaným sensorem a kvalitním 4K video za dostupnější cenu. To vše v profi designu. Ne každý potřebuje full frame. Canon EOS R5 je příliš drahý, aby se stal nástupce řady zrcadlovek Canon EOS 5D. Canon EOS R6 s full frame sensorem 20Mpix také stojí skoro dvojnásobek R7. Tohle dělá z Canon EOS R7 zajímavou volbu třeba jako druhé tělo k již existující fototechnice Canon, kterou máte doma. Cenový rozdíl mezi Canon EOS R10 a Canon EOS R7 se vyplatí investovat fotografům s profi ambicemi. První dojmy z testování Canon EOS R10 najdete zde. Těším se na podrobnější test Canon EOS R7 v blízké budoucnosti.

.

Canon RF 16 mm f/2.8 STM lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Canon EOS R10 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Canon EOS R7 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Návrat AFIAP
    Karel Návrat AFIAP
    27.05.2022 16:42

    Jak budou fungovat objektyvy elkove nebude tam nějake omezeni,funci fotoaparatu.

  • Jiří Hlisnikovský
    Jiří Hlisnikovský
    28.05.2022 13:02

    Chybi horni stavovy displej. Silne navykova vec.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    29.05.2022 17:54
    Reaguje na Karel Návrat AFIAP 27.05.2022 16:42:

    "Jak budou fungovat objektyvy elkove nebude tam nějake omezeni,funci..." - zobrazit celý komentář

    Objektivy z DSLR fungují přes adaptér. L-ka od Canonu by měla fungovat s adaptérem normálně včetně všech funkcí, jak je na tom třeba rychlost AF v praxi ovšem nemám vyzkoušené.

  • eddicek1946
    eddicek1946
    08.06.2022 07:06

    Dobrý den. Má Canon R 7 predsnimani jako má malý šikovný nášlapany Canon M 6 ? Který jsem koupil a chtěl bych ho vyměnit za R 7 Ale funkce čekání na ptáka z budky nebo medvěda z brlohu je neocenitelná.

  • eddicek1946
    eddicek1946
    25.08.2022 07:56

    Dobrý den Má R 7 braceting ostření jako M mark II.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram