Test Canon EOS R10 - první dojmy

Bezzrcadlovka Canon EOS R10 s APS-C sensorem s rozlišením 24Mpix chce přesvědčit stávající uživatele zrcadlovek Canon k přechodu na bezzrcadlovku. Důvodem je výborné ovládání, automatické ostření, snímání 15sn/s s mechanickou závěrkou a lepší parametry videa včetně 4K/60p. Ty podle mého zkoušení na předváděčce Canonu fungovaly výborně. Kit obsahuje kompaktní objektiv Canon RF 18-45mm F4.5-6.3 IS STM nebo Canon 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Cena těla Canon EOS R10 je 24950Kč. Dostupnost zatím jen na objednávku.

Na kurzech Fotoinstitutu pozoruji, že zrcadlovky s APS sensory Canon/Nikon jsou stále nejčastější volbou pro začínající fotografy, kteří se chtějí nejprve naučit fotografovat a pokud je to chytne, tak si koupit něco lepšího. Canon je nejrozšířenější zrcadlovka na trhu a pro systém EOS existuje obrovské množství objektivů a příslušenství. Jenže Canon přestal zrcadlovky vyvíjet. Pro ty, kteří chtějí bezzrcadlovku se sensorem „full frame“ je nejdostupnější trochu pomalý Canon EOS RP.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Nyní přichází nový Canon EOS R10, který v kategorii se sensorem APS-C nabízí to, co chybí Canonu EOS RP – rychlý autofokus, inteligentní režimy ostření na oko, rychlost sekvenčního snímání. Jednoduše co potřebujete pro akční fotografii. Cenově pak  Canon EOS R10 jde do stejné kategorie. To znamená kolem 25000 Kč za tělo.

Canon EOS R10 má sensor s rozlišením 24MPix vlastní výroby s technologií Dual Pixel (ne BSI technologie s ultra rychlým odečtem). Rychlost snímání s mechanickou závěrkou 15 sn./s nebo až 23 sn./s s elek­tronikou závěrkou je však naprosto dostatečná.

Konkurencí Canonu EOS R10 v jiných značkách bude Sony a6400 nebo u nás méně běžný Fujifilm X-S10.

Tělo

Canon EOS R10 je kompaktní a lehký (426g). Grip je úzký a vysunutý proto více dopředu. Pro moji ruku příliš úzký. 

Srovnání velikosti Canon EOS R10 (vlevo) a Canon EOS R5 (vpravo)

Srovnání Canon EOS R10 (vlevo) a Canon EOS R7 (vpravo)

Hlavně je zde málo místa mezi prsty a objektivem. To není problém, pokud budete používat setové objektivy Canon RF 18–45mm F4.5–6.3 IS STM nebo Canon 18–150mm F3.5–6.3 IS STM, které mají malý průměr. 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Objektiv Canon RF 18–45mm F4.5–6.3 IS STM

Držení Canon EOS R10 se setovým objektivem Canon 18–150mm F3.5–6.3 IS STM

Pro větší světelné objektivy však bude problém. Zatěsnění těla odpovídá kategorii a je samozřejmě horší ve srovnání s modely Canon EOS R6 nebo novým Canon EOS R7.

Jednou z užitečných funkcí, kterou zavedl Canon u svých bezzrcadovek, je zavírání závěrky při výměně objektivu. Tuto technologii však u Canon EOS R10 nepoužil.

Plně otočný display usnadňuje fotografování u země nebo nad hlavou.

Ovládání

Jednoduché ovládání je stále silnou stránkou Canonu a nový Canon EOS R10 není výjimkou.

Ovládání Canon EOS R10

Přední a zadní otočný kruh pro volbu expozice a joystick pro pohyb ostřícího bodu. Tlačítko M -Fn pro rychlou volbu důležitých funkcí a AF-ON pro ostření na palec oddělené od spouště. Video na jedno zmačknutí, lupa pro zvětšení při kontrole, kruh s přepínači pro hlavní volby.

Protože se jedná o vstupní kategorii fotoaparáty, má Canon EOS R-10 i „pop-up“ blesk.

Pro používání s levnějšími objektivy, které nemají přepínání autofokus/manuál na objektivu, má Canon přepínač na těle zepředu. Tohle oceňuji, neboť nemusíte brouzdat v menu.

Ostření a sekvenční snímání

Je zajímavé, že Canon EOS R10 nabízí rychlost sekvenčního snímání s mechanickou závěrkou 15sn./s stejně tak jako dražší novinka Canon EOS R7. Rychlost snímání s elektronickou závěrkou je až 23 sn./s. Rozdíl je ve velikosti paměťového bufferu. Canon EOS R10 vydrží snímat zhruba 2s a pak zpomaluje. To znamená, že to není volba pro ortodoxní fotografy zvířat, ale spíše tam, kde potřebujete zachytit krátký moment.

Proti konkurenci do režimu autofokusu Canon EOS R10 přidal inteligentní režim vyhledávání objektu. Ovládání autofokusu je jednoduché a objekty „trefujete“ velmi dobře. Ve srovnání s mojí krajinářskou zrcadlovkou Canon EOS 5DSR, která je i dnes mnohem dražší, je ostření s bezzrcadlovkou mnohem jednodušší. Pokud plánujete fotit děti a všechny možné akce, dal bych kvůli ostření přednost nové bezzrcadlovce. Zrcadlovky však určitě nepatří do starého železa a mají také některé výhody. Canon EOS 850D je bratranec Canon EOS R10.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Vyšší model zrcadlovky je pak Canon EOS 90D s cenou o trochu vyšší..

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Jeho test najdete zde.

Video

Hodně důležité pro prodej je vylepšení videa. Canon EOS R10 nabízí rozlišení 4K/30p a dokáže snímat i 4K/60p s crop faktorem 1,56, což je v této kategorii špička. Fotoaparát má samostatnou zásuvku na mikrofon, ale chybí zásuvka pro sluchátka.

Kvalita obrazu

Tady bych neočekával nějakou revoluci, spíše lehké vylepšení v rámci této kategorie fotoaparátů Canon. Bude nutné vyzkoušet v rámci podrobnějšího testu. Určitě to nebude fotoaparát pro krajináře, kde potřebujete co největší dynamický rozsah, nízký šum při vysokém ISO apod…

Ostatní

Akumulátor LP-E17 známe ze zrcadlovek stejné kategorie. Canon EOS R10 má jeden paměťový slot na SD karty.

Závěr

Fotoaparáty jsou na masovém spotřebitelském trhu pod velkým tlakem smartphonů. Ještě více to platí mimo kategorii „full frame“. Canon s modelem Canon EOS R10 nyní vstoupil do hry s bezzrcadlovkou se sensorem APS-C. Vzhledem ke kompatibilitě s objektivy systému EOS, který dnes slaví 35 let, je to určitě velmi zajímavá nabídka pro fotografy s širokým úhlem zájmů. Silnou stránkou je jednoduché ovládání, rychlé automatické ostření a rozšíření videa. Pro fotografy specializované na sport a zvířata doporučuji vyšší model Canon EOS R7.

Canon EOS RP lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram