Nová bezzrcadlovka Panasonic Lumix DC-GH6

Bezzrcadlovka Lumix DC-GH6 má nový sensor Micro Four Thirds 4/3” s rozlišením 25Mpix a rychlým odečtem. Hlavním hitem bude především video 4K/60 či slibované 4K/120. Jak moc bude Panasonic DC-GH6 konkurencí nedávno oznámeného Olympusu OM System OM-1, se kterým má kompatibilní objektivy?

Vzhledem k tomu, že OM System a Panasonic jsou jediné firmy, které rozvíjejí fotoaparáty pro velikost sensoru Four Thirds 4/3”, bylo jasné, že po oznámení OM System OM-1 s něčím musí vyrazit na trh i obří koncern Panasonic. Chris Nichols z DPReview už natočil videa s předvýrobními vzorky Panasonic DC-GH6. Přestože některé finální specifikace mohou být ještě trochu pozměněné, to hlavní je už venku…

Logika vývoje u Panasonic DS-GH6 je podobná jako u OM System: sensory s rychlým odečtem. Podle nedávného oznámení Sony “stacked” sensoru se zdá, IMX472-AAJK je v OM-1. V novém Panasonic Lumix DC-GH6 však bude jiný sensor. Má rozlišení o 20% vyšší.

Hlavní charakteristiky nového Panasonic Lumix DC- GH6

  • Fotoaparát je zaměřený na video

Hlavním hitem je rozlišení 4K/60 sn. 10bit. Bez omezení délky natáčení. Na to je třeba pořádné chlazení, díky kterému má fotoaparát „chladící ventilátor neboli aktivní chlazení“. To se samozřejmě podepisuje na větších rozměrech a hmotnosti přístroje. Fotoaparát nabízí kvalitnější záznam zvuku vůči svému předchůdci GH5, potřebné konektory a další. S novým firmware v budoucnosti slibuje Panasonic dokonce 4K/120sn.

  • Nový výkonný procesor Venus a sensor s rozlišením 25Mpix

Procesor je nutný jak pro video i rychlé pro sekvenční snímání. V sekvenčním snímání by měl být Panasonic Lumix Dc-GH-6 o trochu slabší než OM Systém OM-1. To je důležité pro fotografování wildlife. 75 snímků/s je šílená rychlost, ale bez přeostřování nedává moc smysl. Pro cestovatele, kde se fotografuje krajina, portréty a další budou rozhodující dynamická pružnost a rozlišení sensoru dohromady. Je to na praktický test. Olympus OM-1 má menší rozlišení – 20Mpix.

  • Větší rozměry přístroje

Nový Panasonic Lumix DC- GH6 váží 820g vs. 600g OM Systém OM-1. Předpokládám, že OM-1 bude mít o trochu lepší systém zatěsnění, neboť vehementně reklamuje standard IP53.

  • Režim vysokého rozlišení jednotlivých snímků, ale jinak z výpočetní fotografie jen málo

OM-1 nabízí podobný režim vysokého rozlišení, kdy výsledný snímek vzniká výpoětem a složením několika snímků. Chris Nichols tento režim testoval při fotografování z ruky. Velké rozdíly vůči OM-1 zde nejsou. Olympus OM-1 navíc nabízí focus stacking (skládání makrosnímků a live composite režim), které jsou velmi zajímavé pro fotografy přírody.

  • Autofokus

Panasonic Lumix DC-GH6 určitě zlepšil o automatické ostření videa. Podle prvních dojmů Chrise Nicholse však podobně jako OM-1 nemohou konkurovat Canon/Sony/Nikon co se týče režimů rozpoznávání objektů a ostření na ně.

  • Příslušenství

Objektivy Panasonic i Olympus jsou navzájem kompatibilní. Olympus používá jiný systém stabilizace obrazu. Srovnání je asi ošemetné. I Panasonic hlásí zlepšení své stabilizace obrazu ve srovnání s GH5.

  • Ostatní

Panasonic Lumix DC-GH6 i OM Systém OM-1 mají dva sloty na paměťové karty, což je požadavek profi-třídy. Display je výklopný a otočný, což je výhodné nejenom pro natáčení videa.

Panasonic Lumix DC-GH6 (na objednávku) a Olympus OM Systém OM-1 se nabízejí za skoro stejnou cenu.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Článek jsem napsal na základě materiálů na DPreview, který má s Panasonic velmi dobré vztahy – natáčejí s nimi svoje videa. Fotoaparát Panasonic Lumix DC-GH6 jsme neměli v ruce a rádi ho v budoucnosti otestujeme. Je dobré, že systém Four Thirds se dále rozvíjí. Myslím, že nutností bude nabídnout více technologií, které nabízí výpočetní fotografie. Mobily například umí simulovat snímky s malou hloubkou ostrosti s podstatně menšími sensory. Trh se bude postupně ještě více polarizovat mezi náročnější fotografy, kteří chtějí mít co nejlepší fotografie a “konzumenty“.

DPreview – Panasonic Lumix GH6¨

DPreview – Panasonic Lumix GH6 – announcement

DPreview – Panasonic Lumix GH6 – Initial review

Panasonic Lumix DC-GH6 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Olympus OM-1 OM SYSTEM lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram