Fotoaparát OM System OM-1: první dojmy

Bezzrcadlovka OM Systém OM-1 je novou vlajkovou lodí OM System se sensorem velikosti 4/3, s rozlišením 20Mpix avšak v nové vrstvené BSI technologii. Fotoaparát je naplněn technologickými novinkami (snímání až 120sn/s bez přeostřování a 50sn./s v AF-C, režimy AI při detekci autofokusu, vylepšení tradičně vynikající stabilizace obrazu na 8EV …). Zásadní pro ovládání je i nově uspořádané menu a další ovládací prvky, které se přiblížily ostatním značkám. Fotoaparát OM System OM-1 se má objevit v obchodech začátkem března 2022. Jeho cena je stanovena na 56990Kč včetně DPH.

Musím přiznat, že po odkoupení fotografické divize Olympusu investičním fondem JIP (Japan investment partners) v červnu 2020 jsem trochu znervózněl. Proto je pro všechny fotografy, kteří fotografují O­lympusy (dnes jen OM System), vynikající zprávou, že finančně velmi náročný vývoj fototechniky nebyl zřejmě vůbec omezen. Je tu nová vlajková loď OM System OM-1 a vzhledem k dnešním cenám špičkové fototechniky za velmi slušnou cenu. Je jasné, že pro nově vzniklou společnost je úspěch nového fotoaparátu OM System OM-1 naprosto klíčový. 

Co nabízí?

  • BSI Quad Pixel vrstvený Bayer pattern CMOS senzor s rozlišením 20Mpix

Vrstvený angl. stacked BSI je nová technologie ve výrobě sensorů. Na přední straně se zvětší světlo-citlivá plocha sensoru a obvody pro zpracování jsou vrstveny jen směrem dovnitř. Je to samozřejmě velmi zjednodušený popis. Tato konstrukce chipu zásadně zvyšuje rychlost odečtu dat ze sensoru. Formát Four Thirds 4/3 má poloviční úhlopříčku sensoru proti „full frame“. Nová technologie vrstvení zde proto pomůže trochu zlepšit dynamickou pružnost sensoru a zároveň se díky rychlému odečtu mohou mnohem více využít technologie výpočetní fotografie, kde fotografický průmysl hodně zaostává za smartphony. Rozlišení 20Mpix je zvoleno rozumně vůči dynamické pružnosti, kterou by omezovala malá velikost elementárního pixelu. Snímky s větším rozlišením lze získat z více snímků skládáním ve fotoaparátu, což Olympus nabízel i v minulosti

  • Nový procesor TruePic X. Až 3× rychlejší, než předchůdci

Procesor je vždy hlavní technologické know how. Sensor si Olympus kupuje. Docela by mě zajímalo, zda je sensor od Sony. Výborné sensory vyrábí i Panasonic (jsou například i v astronomických kamerách).Těžko říci, zda tuto technologii již také umí.

  • Kompaktní a lehké odolné tělo splňující prachotěsnost a voděodolnost standardu IP53.

Mrazuvzdornost je uváděna jen –10C, ale Japonci jsou konzervativní a proto věřím, že krátkodobě snese i mnohem větší mráz. Tady Olympusu/OM System věřím. Zároveň jsou to malé přístroje a objektivy, které se snadněji schovají v případě drsnějších podmínek, kde řada z nás fotografuje.


  • Vysokorychlostní sekvenční snímání (až 50 sn./s. při C-AF, a 120 sn./s. při S-AF)

Firmy najednou začínají soutěžit v množství snímků za vteřinu, které dokážou nacpat na kartu patřičné rychlosti (takové karty jsou zatím dost drahé). Pro nás fotografy 50 sn./s s určitým přeostřením či dokonce 120 asi nemá příliš velký význam. Sony A1 ukázal jako první svoji technologickou vyspělost spojenou s novou technologií sensorů. Myslím si, že 30sn./s a Sony to dává s full frame sensorem s rozlišením 50.1Mpix je i pro sportovní a wildlife fotografy více než dostatečné. OM System je velmi silný mezi fotografy zvířat, kde se fototechnika musí nosit. Proto je jasné, že na těchto parametrech musí umět.

  • AI detection AF (vylepšená a zrychlená detekce subjektů)

OM-1 jistě deteguje lidi, auta, nově i kočky a psy. Důležité je najít pomocí vyhodnocení obrazu AI (artificial inteligence) oko a přesně na něj zaostřit třeba při letu ptáka. V Ekvádoru jsem fotografoval kolibříky obyčejnou zrcadlovkou s aktivovaným jedním křížovým sensorem. Udělat dobrou kompozici a přesně zaostřit na oko nebylo vůbec jednoduché. Nové bezzrcadlovky již chytají oko automaticky. Procento úspěšných snímků se tak dramaticky zvyšuje. Tohle je mnohem důležitější parametr, než počet snímků při sekvenčním snímání. Rychlost vyhledání a zaostření oka bude zajímavé porovnat to mezi značkami v praktickém tes­tu.

  • 1053 křížových zaostřovacích bodů s fázovou detekcí systému Cross Quad Pixel AF

Plné pokrytí sensoru je u bezzrcadlovky vlajkové lodi standard.

  • Až 8EV výkon stabilizátoru

Stabilizaci sensoru Olympus umí výborně a díky větší výpočetní síle nového modelu ji vylepšil. Menší rozměr sensoru situaci zjednodušuje. 

  • EVF s 5,76M bodů

V propagačních materiálech se hovoří o nulovém black-out. Plynulost obrazu v hledáčku je nutné vyzkoušet praktickými testy při panningu v kombinaci se sekvenčním snímáním.


  • Vylepšené video funkce (4K 60p, Full HD 240p)

V propagačních materiálech se hovoří o neomezeném 4K videu, bez nutnosti přerušení díky přehřátí elektroniky. Menší sensor se jednodušeji chladí než větší sensory. OM-1 bude určitě vynikající v kombinaci s fotografováním zvířat v divoké přírodě. Ambicí však určitě není profesionální video-fotoaparát pro natáčení filmů. Tam se nosí full frame sensory.

  • Zlepšené ovládání přístroje

Možná jeden z hlavních bodů, který kupodivu není uveden v tiskové zprávě hlavních novinek. Olympus měl vždy hodně odlišné ovládání ve srovnání s ostatními značkami. My fotografové, kteří jsme začínali s filmovými zrcadlovkami, jsme si zvykli na určitý způsob ovládání, ze kterého například Canon vychází dnes již desítky let. Přestože mi rukama projde hodně fotoaparátů různých značek, pamatuji se, jak jsem s jedním starším digitálním Olympusem nebyl schopen rychle vyfotografovat z okna zapadající Měsíc. Nestihl jsem ani náhodou najít ISO, zvolit ostřící bod a zvětšení živého náhledu atd.. Přestože jsem nový fotoaparát OM-1 neměl v ruce, vidím, že Menu je již přehlednější a vzhled těla fotoaparátu se mnohem více podobá ostatním velkým značkám. Možná, že v tomto smyslu s novým majitelem firmy zafoukal i čerstvý vítr.



Smartphony nás přesvědčují, že velký sensor a světelný objektiv s velkou čelní čočkou nejsou všechno. Ve srovnání s nimi jsou sensory OM Systém standardu 4/3 obrovské. Technologie umělé inteligence spojené s výpočetní fotografií mají v tomto smyslu obrovský potenciál. Olympus zde byl vždy trochu napřed. V novém OM-1 zůstává zachován třeba u Olympusu tradiční režim Life-composite, který dovoluje jedním snímkem fotografovat hvězdné dráhy. Načítají se jen světlé události. To se hodí třeba i při fotografování blesků, kdy dlouhou expozicí nechcete přesvítit popředí.

Smartphony umějí velmi dobře simulovat snímky dlouhými expozičními časy – snímky tekoucí vody v krajině atd.. OM-1 a několik jeho Olympus předchůdců umí simulovat ND (neutral density) šedé filtry. Tady je velmi dobrá synergie s technologii stabilizace sensoru, kterou Olympus dlouhodobě využívá a CanonNikonem se jí dlouhodobě historiky bránily z důvodu výnosných prodejů svých objektivů s optickými stabilizátory.

Makrofotografie vždy bojuje s malou hloubkou ostrosti. Menší sensor je zde proto výhodný. Focus stacking je skládaná makrofotografie. S dobrým stabilizátorem při dostatku světla (či blesk), aby se objekt nerozhýbal sám, to jde i z ruky.

Závěr

Nová bezzrcadlovka OM Systém OM-1 je velmi zajímavou volbou pro fotografy, kteří hledají fototechniku kompaktních rozměrů, které jsou zároveň i odolné v terénu. Crop faktor 2× a větší hloubka ostrosti nevadí makrofotografům a i fotografové divoké přírody a cestovatelé si s ní poradí. Olympus byl vždy expertem na optiku a OM System z tohoto know how vychází. Obrovskou výhodou majitelů Olympusů, dnes OM system, jsou proto výborné objektivy, kterých je dnes široká nabídka. Těšíme se na test OM-1. Nový Olympus OM-1 jsem neměl v ruce. Pro OM System je klíčové, aby v dnešní době nedostatku čipů vyrobil fotoaparátů OM System OM-1 dostatek. Cena 56.990Kč včetně DPH se zdá rozumná vzhledem k vyspělosti přístroje.

Olympus OM-1 OM SYSTEM lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ferinka
    Ferinka
    28.01.2023 02:16

    Dobrý den, budete dělat test tohoto fotoaparátu? S pozdravem Radomil.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram