Jak čistit objektivy

Většina fotografů používá různé hadříky z mikrovláken. Jednou se mi podařilo zničit ultrazvukový motorek v objektivu pomocí speciální čistící vodičky zakoupené v naší nejznámější fotoprodejně. Přílišné čištění objektivům škodí? Většina drobných nečistot na objektivu bude zcela mimo hloubku ostrosti. Hlavní nebezpečí při čistění objektivů je jemný písek. Více v článku.

Už jsem viděl několik kolegů, jak doslova leští objektivy na sucho nějakou pochybnou utěrkou. Hrozí, že si poškodí tenkou antireflexní vrstvu na objektivu. Drobné zrnko na objektivu uvidíte při f/16 či f/22 u širokoúhlých objektivů. Problém však vzniká třeba ve vysokých horách nebo u moře, ale i doma, když používáme různé opalovací nebo i běžné krémy. Když se pak rukama dotknete skla, výsledkem je „rozpatlaná“ kresba, jako byste použili tzv. gelový filtr.

Dříve se často radilo, aby si fotograf pořídil UV filtr jako ochranný filtr pro každý objektiv. Určitě je to možnost, ale jsou tu dvě hlavní nevýhody.

  • 1. Cena
  • 2. Parazitní odrazy v protisvětle – tzv. prasátka

Když si koupím drahý objektiv, měl bych si pořídit ochranný UV filtr alespoň ve stejné kvalitě, jako je objektiv. To může znamenat koupit značkový UV filtr s kvalitními antireflexními vrstvami. MC je zkratka z angličtiny pro Multi-coated a C pro Coated, podle tloušťky a kvality napařovaných vrstev na povrchu skla filtru. Čím větší průměr objektivu, tím dražší filtr. Také je důležité, aby obroučka byla ideálně z bronzové slitiny, aby šel filtr sundat v případě, že se do závitů dostane jemný písek a prach, který je všude. Pro zajímavost uvádím odkaz na ceny kvalitních značek HoyaB+W pro průměr 77mm. Větší průměr můžete použít pro menší průměry zakoupením redukce, která je mnohem levnější než filtr.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Bohužel i ty nejkvalitnější UV filtry zhorší kresbu v přímém protisvětle. Fyziku prostě neoblbnete. Každé sklo navíc a v tomto případě před objektivem znamená lom a částečný odraz světla navíc. Proto nakonec zjistíte, že z hlediska optické kvality je nejlepší používat objektiv tak, jak byl vyroben a občas vyčistit přední čočku.

Prostředky pro čistění objektivů

  • 1. Utěrky z mikrovláken
  • 2. Balonky pro ofuk, štětce pro „ometení“
  • 3. Čistící roztoky
  • 4. Napuštěná pera, hadříky a stěrky

Dá se říci, že čím čistíte brýle, to samé bude stačit i na objektiv. Nejběžnější jsou utěrky z mikrovláken. Liší se cenou a výrobce. Osobně používám utěrky od firmy Rodenstock jako kompromis z hlediska cena/výkon.

Utěrka od firmy Zeiss je samozřejmě dražší

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Abyste něco utěrkou vyčistili, podobně jako při čistění hadrem je třeba povrch minimálně zvlhčit. To je to známé dýchání na sklo, o kterém se vedou debaty. Ale lepší než nic. V dechu je voda. Mastné otisky od špinavých rukou ale takhle moc neodstraníte.

Přestože je povrch skla docela tvrdý. Třeba měkká ocel ho nepoškrábe. Při šmidlání utěrkou je velkým rizikem jemný písek. Křemen je ve stupnici tvrdosti hodně vysoko a je všude kolem nás. Může být zaklíněn přímo v utěrce, pokud jste ji nikdy neprali a používáte ji delší dobou. Druhou častou variantou je písek nalepený na objektiv. Proto je prvním krokem před čistěním vždy dokonalé vyfoukání nebo minimálně vymetení štětečkem.

Pokud byste chtěli být opravdu precizní, budete potřebovat balonek s filtrem. Nechcete totiž foukat vzduch s prachem na objektiv.

Velmi dobré jsou balonky Eyelead v různých velikostech. Potřebujete je i pro čistění sensoru, takže je to dobrá investice.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Výhodné pro ometení skla i jiných částí objektivu jsou štětečky různých velikostí s jemnými štětinami.

Když si spočtete všechno dohromady včetně rozstřikovače s čistící tekutinou, dobrým řešením pro ty, kteří vlastní kvalitní objektivy, je čistící sada od firmy Zeiss, která je levnější, než jednotlivé položky samostatně

Kdysi jsem si koupil čistící sadu na objektivy od nepříliš věhlasné značky. Hlavní riziko spočívá v čistící tekutině, která může být značně agresivní. Tu jsem nakapal na přední čočku objektivu Canon 24–70mm f/2,8 L I. Myslel jsem si, že objektiv je těsný v místě styku mezi tělem a obrubou. To byl omyl. Stačilo jen několik kapek „čistící tekutiny“, které se dostaly dovnitř a objektiv přestal ostřit. Ultrazvukový motor zkorodoval velmi rychle během týdne, kdy byl opraven. Tekutina však vyčistila přední čočku rychle a dokonale… Dnes vím, že spolehlivým a relativně málo agresivním rozpouštědle je isopropyl-alkohol. Dobře čistí i ether. Ten však není moc dostupný vzhledem ke své těkavosti.

Po vyfoukání a ometení skla přední čočky objektivu od prachu všeho druhu můžete přistoupit k činu. Čistou utěrku z mikrovláken navlhčíte izopropylalkoholem nebo roztokem na jeho bázi a hrnete nečistoty jedním směrem ke kraji skla k obrubě. Dobrým řešením jsou i jednorázové vlhčené utěrky na čistění brýlí a optiky od firmy Zeiss.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Tímto způsobem odstraníte mastné nečistoty z vašich rukou třeba od opalovacího krému, kterým se nevyhnete.

Variantou pro suché čistění větších přilepených nečistot na cestách je i Lenspen. Je to kombinace štětce k odstranění prachu a písečku a grafitem napuštěné lepivé savky. Když je nová, funguje velmi dobře. Existují i náhradní špičky.

Tolik tedy teorie. Doufám, že si něco z toho přenesete do praxe. Určitě se to vyplatí. Kvalitní objektivy jsou čím dál dražší. Určitě máte i svou vlastní zkušenost?

Zeiss Lens Cleaning Kit lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Eyelead Air Blower M lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
ZEISS vlhčené ubrousky na optiku (2203-468) - 200 ks lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Hama 5604 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    22.03.2022 09:10

    Když jsem fotografoval na Pentax 645, tak jsem měl na objektivech UV filtr s MC vrstvami. Dnes ty objektivy sice mám, ale používám je minimálně. Objektivy nejsou věčné a ty novější vydrží ještě méně. Když fotím do přímého protisvětla, každé sklo před objektivem udělá prasátko/ka navíc a zhorší kvalitu snímku. Proto už do špičkových UV filtrů neinvestuji. Navíc manipulace se sundaváním filtrů třeba při nasazení polarizáku stojí čas a námahu. Dva filtry před objektivem také nedoporučuji kvůli zhoršení kresby, kde navíc ještě přibude vinětace. Určitě však záleží na způsobu focení a pro řadu lidí může být ochranný filtr dobrým řešením. Proto díky za názor.

  • E.B.E
    E.B.E
    24.03.2022 22:15
    Reaguje na Andrej Macenauer 22.03.2022 09:10:

    "Když jsem fotografoval na Pentax 645, tak jsem měl na objektivech UV filtr..." - zobrazit celý komentář

    Přesně tak. Je potřeba řešit konkrétní situaci. Sám už taky filtry nenasazuju, ale stalo se, že jsem byl za něj rád při skoku z kamene na kámen v horách. To krásný klapnutí filtru o šutr při doskoku mám pořád v paměti :-) ...no a s prachem i špínou to řeším asi takhle: https://www.youtube.com/watch?v=Eo61t5fH6Qw

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    25.03.2022 22:05

    To video je hustý. Na toho chlapce nemáme. Hlavně by mě zajímalo, jak budou vypadat ty zoomovací objektivy. Pokud ty Pentaxy tahá s sebou v transportéru. fotky může mít jedinečné.

  • E.B.E
    E.B.E
    26.03.2022 21:12
    Reaguje na:

    Komentář byl smazán.

    Nemyslím, že ho tohle trápí ...ne všichni šetří na objektiv dva roky :-) (mimochodem foťák i objetivy dosud fungují)

  • marian_r
    marian_r
    31.03.2022 16:43

    Na každom objektíve mám filter. Fotoaparát a objektívy ofukujem kompresorom. Mám tiež Pentax, ale obávam sa , že po sprche by ostali škvrny od vodného kameňa. Nemám v sprche destilovanú vodu.

    Ak nezaberie ofukovanie 3-4 atmosféry, použijem štetec na optiku z jazveca, zdedený po otcovi.

    Raz som dal všetky filtre očistiť ultrazvukom v očnej optike ("sklá" v okuliaroch mám Hoya), ale po skončení to začala leštiť utierkou, takže už to asi nebudem opakovať.

    A áno, kryštalický kremeň v pohode škrabe amorfné sklo.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram