Capoeira - fotografování reportáže

Uplynulý pátek a sobotu (3 a 4. 12. 2021) probíhal v Praze pod záštitou skupin Ginga Mundo a Abadá workshop capoeiry: brazilského bojového umění. Krátkou reportáž z akce jsem nafotil s Fujifilm X100V s objektivem Fujifilm 23mm f/2,0.

Z pohledu sportovce se jednalo o jedinečnou ukázku síly, pružnosti a koordinace, ale také o přátelské a netradiční setkání v „době covidové“.

Místo činu: tělocvična Aikido

Z pohledu nezkušeného fotografa se jednalo o výzvu. Špatné umělé světlo, množství zrcadel v tělocvičně, rychlý pohyb sportovců a limitace „kompaktního“ fotoaparátu s pevným ohniskem (Fujifilm X100V) byly jen některé z překážek.

Přátelské přivítání s trenérem Ginga Mundo

Seznamování napříč skupinami Ginga Mundo a Abadá

Některé překážky se povedlo zvládnout lépe než jiné, ale i tak díky pomoci všech zúčastněných mohla vzniknout tato fotoreportáž, která chronologicky zachycuje první den setkání.

Capoeira je brazilské bojové umění provozované již na celém světě. Jedná se o unikátní kombinaci bojových, tanečních a akrobatických prvků, které jsou zpestřeny hudbou a zpěvem. Kombinace těchto prvků ji dělá zajímavou pro zúčastněné, diváky i fotografy, kteří mají možnost zachytit mimořádné snímky.

Příprava na kop Armada

Ukázka a nácvik obloukového kopu Armada

Ginga (základní krok/postoj) 

Ukázka kombinace technik zakončených Aú (hvězdou) přes soupeře

Trenér nevěřící svým očím

Příprava na hru na hudební nástroje (berimbau, atabaque – velký buben, pandeiro – tamburína, agogo – není na fotce) 

Souboj trenérů v Rodě

Roda (hra/souboj dvojice probíhající za doprovodu hudebních nástrojů a zpěvu). Vstup do Rody se tradičně provádí (hvězdou, přemetem či jinou obdobnou technikou).

Závěrečná fotka všech zúčastněných napříč skupinami

Více informací o capoeiře a skupinách na Ginga Mundo – gingamundo.cz (Facebook: capoeiravpraze) Abadá – abadacapoeira.cz (Facebook: abada.praha)

Fotoreportáž byla zpracována jako jeden z úkolů rekvalifikačního kurzu Fotorepor­tér. Více informací o rekvalifikaci na FotoInstitut­.cz.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram