FUJIFILM představuje nový fotoaparát FUJIFILM X100V

  • 11.02.2020
  • PR

X100V, pátý model řady Fujifilm X100, prošel oproti předchozímu modelu zásadní modernizací. Nový je nově navržený objektiv 23mm/F2, vylepšený hybridní hledáček, odolnost vůči povětrnostním vlivům* nebo nový výklopný zadní LCD displej. Fujifilm X100V je vybaven snímačem X-TransTM CMOS4** a X-Processorem 4, díky nimž se z něj stává snadno použitelný a sofistikovaný nástroj. Je určen všem kreativcům od profesionálů po každodenní fotografy. X100V patří do řady ikonických, snadno přenosných a zábavných prémiových digitálních fotoaparátů řady X100.

Klíčové vlastnosti a vylepšení X100V:

Design fotoaparátu 

Spodní a horní část těla X100V je vyrobena z jednoho kusu hliníku. Konečná úprava vytvořená eloxováním vytváří saténový povrch, je pro lepší ovládání a příjemnější úchop. Zároveň došlo i k vylepšení gripu, ISO ovladačů a pláště objektivu. Jako první z řady X100 je X100V odolný vůči povětrnostním vlivům v případě, že je na objektivu připevněn přídavný adaptérový kroužek AR-X100 a ochranný filtr PRF-49. Nový, ve dvou směrech výklopný dotykový LCD displej, se navíc bez přerušení schovává do zadní části fotoaparátu. Díky tomu se v této řadě poprvé objevuje možnost intuitivního dotykového ovládání, které fotografům otevírá nové možnosti sledování při pořizování snímků.

Nový objektiv

Nový objektiv 23mm/F2.0, kterým je X100V vybaven, je vylepšen pro vyšší rozlišení a menší obrazové zkreslení. Udržuje stejnou celkovou velikost a kompatibilitu s konverzními objektivy WCL/TCL a zachovává si vnitřní 4EV ND filtr.

V srdci X100V se nachází kombinace  snímače X-TransTM CMOS 4 a X-Processoru 4. Tento 26,1 Mpx snímač používá back-illuminated design, díky kterému maximalizuje kvalitu obrazu a dynamický rozsah fotografií, zatímco sada barevných filtrů snižuje moaré efekt a barevnou odchylku, aniž by bylo potřeba použít low-pass optický filtr. Tyto optické vlastnosti jsou doplněny čtyř jádrovým X-Processorem 4. Tento silný CPU zajišťuje rychlé a plynulé zpracování snímků, ale díky novému algoritmu automatického ostření je možné s X100V ostřit už od –5EV.

Jiný pohled na svět

Vylepšený hybridní hledáček umožňuje uživatelům při pořizování snímků rychle a snadno vybírat mezi 0,52× zvětšením optického hledáčku (OVF) nebo 3,69 miliony body OLED elektronického hledáčku (EVF). OVF nabízí 95% pokrytí záběru a opravu paralaxních linek, čímž zajišťuje nepřerušený pohled na svět takový, jaký je. Naproti tomu EVF zprostředkovává skutečné zobrazení snímku tak, jak bude pořízen. Je možné zvolit i funkci elektronického měřiče vzdálenosti (ERF): v pravém dolním rohu OVF se pak zobrazuje malý EVF, čímž uživatel získává další nástroj pro pořízení snímku.

Video

X100V nabízí možnost nahrávat videa ve 4K kvalitě až do 30 snímků za vteřinu nebo 120 snímků za vteřinu v kvalitě 1080p. Filmaři, kteří potřebují maximálně věrné barvy, mohou natáčet ve formátu 10 bit, 4:2:2 externě prostřednictvím HDMI portu a mohou při natáčení videí využívat simulace filmu jako ETERNA. Uživatelé mohou také využít početné funkce snímání jako např. „monochromatická barva“ nebo „efekt chromové barvy“ (Color Chrome Effect), jimiž rozšíří vlastní kreativní představy přímo při vytváření videozáznamu.

Přídavná příslušenství

Při použití konverzního objektivu (WCL-X100 II) nebo tele-konverzního objektivu (TCL-X100 II) rozšíříte pevnou ohniskovou vzdálenost 23 mm na ekvivalent 28 mm (0,8×) nebo 50 mm (1,4×) ve formátu 35 mm.

Klasický design X100V můžete doplnit prémiovým koženým pouzdrem (LC-X100V), s nímž budete mít stálý přístup k baterii fotoaparátu i paměťové kartě.

* V kombinaci s adaptérovým kroužkem AR-X100 a ochranným filtrem PRF-49

** X-TransTM je registrovaná ochranná známka společnosti FUJIFILM Corporation. Snímač je vybavený neperiodickým filtrem, který omezuje výskyt moaré vzoru a zkreslení barev bez použití dolnopropustného optického filtru.

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram