Canon PowerShot SX740 HS je malý rodinný kompaktní ultrazoom, který zaujme především 40x zoomem a 4K videem. Jak je na tom s výstupem? Jak se liší od předchozího modelu?

Canon PowerShot SX740 HS, Ohniskov? vzd?lenost: 4.30 mm, Clona: 4.0, ?as: 1/2000 s, ISO: 100
Zámek Manětín se zahradou

Parametry fotoaparátu

Základní parametry fotoaparátu Canon PowerShot SX740 HS najdete v tabulce níže (údaje výrobce).

Snímač 1/2,3", CMOS
Efektivní pixely Přibližně 20,3 megapixelů (poměr stran 4:3)
Objektiv 4,3 až 172 mm (ekvivalent k 35 mm: 24 až 960 mm), 40× zoom, f/3,3 – f/6,9, stabilizovaný – pětiosý pokročilý IS, až 3,5 EV
Vybrané funkce GPS prostřednictvím mobilního telefonu
Nejmenší zaostřitelná vzdálenosti 1 cm od objektivu (pro f=4,3 mm)
Citlivost ISO Manuálně ISO 100 až ISO 3 200, Auto
Rychlost závěrky 15 až 1/32 000 s (podle režimu)
LCD Výklopný displej LCD s úhlopříčkou 7,5 cm (3,0"). Přibližně 922 000 bodů.
Kontinuální snímání S jednorázovým zaostřením až 10 snímku/s. S automatickým zaostřováním až 7,4 snímků/s
Velikost snímku poměr stran 4:3, max. 5184×3888 bodů
Typy souborů JPEG, MP4
Video až 4K/30 fps; lze natáčet zrychlené a zpomalené video
Konektivita Wi-Fi, NFC
Výdrž baterie Přibližně 265 snímků, režim přehrávání 240 min.
Rozměry (Š x V x H), hmotnost 110,1×63,8×39,9 mm, 299 g (včetně baterie a paměťové karty)

* fyzická ohnisková vzdálenost

Nabízí se jednoduchá otázka. Co se změnilo v porovnání s modelem SX730 HS? A odpověď je poměrně jednoduchá. Především to, co souvisí s vyšší verzí procesoru Digic 8 pro zpracován dat. Takže především máme nově 4K video a vyšší frekvenci snímání. Drobné změny jsou v dostupných funkcích nebo třeba v účinnější stabilizaci a vyšším dosahu blesku. Další rozdíly najdeme spíše po důkladném pročtení manuálů.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Design a ergonomie

Canon PowerShot SX740 HS Canon PowerShot SX740 HS

Protože se v porovnání s modelem SX730 v tomto ohledu nezměnilo vůbec nic, budu se prakticky opakovat. Jde o klasický rodinný kompaktní fotoaparát tvaru „cihla“, kdy je cílem co nejlepší skladnost. Výstupků je opravdu minimálně, jen to nejnutnější lehce přečnívá. Zajímavě je vyřešena opora pro palec na zadní stěně – je společně s displejem výrazně nad všemi ovladači. Nebo to lze napsat tak, že ovladače jsou níže než jejich okolí. A je to velmi praktické.

Canon PowerShot SX740 HS Canon PowerShot SX740 HS

Veškeré ovládací prvky jsou velmi dobře čitelné, stisk je jasný. Jedinou poznámku mám k tlačítku pro spuštění záznamu videa. To z principu musí být utopené, ale mně se příliš často stávalo, že jsem jeho stiskem trhal celým tělem a je to v záběrech pak znát. Tady je třeba jistě praxe a zkušenost. Docela bych uvítal jeho prohození s tlačítkem zapnutí WiFi. Ale to je čistě subjektivní názor.

Stále platí, že zámek expozice je řešen pro mě poměrně nedobře. Aktivujete jej tím, že při stisku spouště současně stisknete šipku vzhůru. Při jejich vzdálenosti je to poměrně krkolomné. Na druhou stranu i to se dá naučit.

Canon PowerShot SX740 HS Canon PowerShot SX740 HS

Zadní stěně dominuje výklopný nedotykový 3" LCD displej s rozlišením 922 000 bodů. Jak je dnes při charakteristice rozlišení obvyklé, uvádí se počet subpixelů, kde tři tvoří jeden obrazový pixel. Nedotykovost u výklopného displeje má své nesporné výhody, ovládání tlačítky není třeba suplovat či doplňovat za každou cenu i displejem. S výklopným displejem jdou ruku v ruce některé automatické režimy snímání. Například autoportrétu s úsměvem. Pak jde vlastně o automatické selfie. Pro cílovou skupinu určitě zajímavá věc. Já „selfíčka“ nikam nedávám, takže je nedám ani do testu. Ale funguje to skvěle.

Canon PowerShot SX740 HS Canon PowerShot SX740 HS

Stativový závit je mimo osu objektivu a je hned vedle krytu baterie a karty. Takže na jakoukoliv manipulaci s kartou při přišroubované stativové destičce zapomeňte.



Menu je relativně jednoduché a je velmi přehledné. Nejpodstatnější nastavení najdete při focení pod tlačítkem Set uprostřed křížového voliče a „generální“ menu najdete pod tlačítkem Menu. Mezi již klasické možnosti nastavení patří například automatické ostření na tvář, které je hned v první položce.


Protože při velkých přiblíženích může docházet ke ztrátě objektu ze zorného pole, tak tu máme funkci Asistenční oblast – hledání, která zajistí stiskem tlačítka oddálení (změnu zoomu), vy najdete objekt a po puštění tlačítka se obnoví původní zoom. To je poměrně důležitá „vychytávka“ a funguje dobře.

Pod stejným tlačítkem najdeme pro ultrazoomy Canon již běžnou funkci (snad až příliš inteligentní) focení zvolené části těla (tvář, horní tělo, celé tělo, ruční), kde cílem je mít tvář či část těla na záznamu stále stejně velkou, případně takovou, jakou jsme ji měli v okamžiku aktivace funkce. Fotoaparát určí sám velikost zoomu tak, aby byla v obraze definovaná část těla, pak jej v případě pohybu objektu mění. To platí i pro režim natáčení videa. Někdo k vám jede a od největšího přiblížení se mění zoom k nejkratšímu. Já to dělám manuálně, ale tahle funkce funguje a je přesnější.



Při prohlížení snímků a videí je k dispozici celá řada úprav a nastavení. Jejich detailní popis nechme na Návodu k použití, který najdete na webu Canon.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    08.10.2018 10:57

    Ačkoli budu odsouzen za přípravu teroristického útoku, tak se přimlouvám za to, aby byly koordinovanou celosvětovou akcí zničeny skladové zásoby a výrobní linky na 1/2,3" senzory a aby byli do jámy lvové uvrženi marketéři, kteří to konstruktéry pořád nutí strkat do fotoaparátů :-) Už jen proto, aby zlevnily kompakty s jednopalcovým senzorem.

    Ale vážně: Tyto přístroje umí už snad deset let stále totéž, jen je to dnes svižnější a má to four kej, ou kej? Na snímky s vysokým či maximálním zoomem se prostě dívat nedá. Naopak na snímky z Panasonicu TZ100 s větším čipem a rozumějším zoomem se však dá dívat velmi dobře. To je pro mě osobně rozhodující.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram