Má se za to, že je Sigma 85mm f/1.4 ART jeden z nejlepších portrétních objektivů současnosti, její papírové parametry jsou totiž špičkové – potvrdí se to ale v testu?

Závěr, konkurence a galerie

Objektiv v testu potěšil, opticky je opravdu výborný – ostřejší portrétní objektiv budete hledat dlouho. Na portréty je tedy ideální a cena přes 30.000 korun odpovídá jeho kvalitě, konkurence je v tomto případě často dražší nebo nenabídne tak dobré parametry. Ale výběr je tak rozmanitý, že volba portrétního objektivu v dnešní době není vůbec jednoduchá.

Sigma 50mm f/1.4 ART – tento objektiv bych označil za hlavní konkurenci testované Sigmy. Má stejně dobrou světelnost, podobné optické vlastnosti a hlavně je o deset tisíc korun levnější, lehčí a skladnější. Komu vyhovuje i kratší ohnisko, ten nemá lehký výběr.

Sigma 135mm f/1.8 ART – další konkurent z vlastní stáje. Stojí o šest tisíc víc než testovaná Sigma a jeho hlavním rozdílem je právě delší ohnisko. Jinak by měl být po optické stránce stejně dobrý jako „pětaosmdesátka“.

Tamron 85mm f/1.8 USD – S horší světelností, ale za méně peněz a navíc má optickou stabilizaci a je lehčí a menší. Rozhodně je alternativou, pokud po objektivu vyžadujete trošku jiné parametry.

Z tábora Nikonu testovaný objektiv porovnávám s Nikkorem 105mm f/1.4. Ten je lehčí, ale zase skoro dvojnásobně dražší a opticky mírně horší.

Z tábora Canonu musím vyzdvihnout nový stabilizovaný Canon 85mm f/1.4, který je opticky také povedený, ale zase je znatelně dražší.

Posledním objektivem v tomto dlouhém výčtu je Zeiss 100mm f/2. Plně manuální objektiv s horší světelností a vyšší cenou než testovaná Sigma, ale s charismatem a zvětšením 1:2, tedy s vlohami pro makro.

Přečtěte si i náš přehledný článek o nejlepších portrétních objektivech, které jsou právě na trhu. Naleznete v něm zajímavé tipy a možnosti výběru, o kterých jste ani nemuseli uvažovat. Můžete se podívat i na další recenze portrétních objektivů.

Plusy

  • Kresba a optická kvalita
  • Výborná světelnost
  • Kovová konstrukce

Minusy

  • Hmotnost
  • Odlesky

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Bellifortis
    Bellifortis
    23.04.2018 07:39

    Tak Sigma to s řadou Art pěkně rozjela. Mám jen objektivy Canon, ale o Sigmě začínám uvažovat. Mám 85/1,8 a jsem max. spokojený. Měl jsem půjčený se světelností 1,2 a ta hloubka ostrosti je pro mě už velmi malá, nevyužiju jí.

  • kikiris
    kikiris
    23.04.2018 15:03

    Zdravím,
    díky za zajímavou recenzi a fajnové počtení. Já pětaosmdesátku také mám, ale
    od Samyangu. Je to sice jen manuálník, ale myslím si, že za touto Sigmou moc
    nezaostává co se kresby týče. Sigmu Art mám také, ale 30mm f1,4 a to sklo přímo
    miluji a skoro ho z foťáku nesundávám a dovedu si představit život jen s tímto
    jedním ohniskem...:-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram